Romige risotto, heerlijk bruin gebakken kip en verse spinazie. Alles op smaak gebracht met een heerlijke bouillon en kaas. Zo wordt alles lekker toch? Het recept is makkelijk te maken en staat in een mum van tijd op tafel! Probeer zelf!

Romige Spinazierisotto met Kip
Nu we weer in de lente zijn aangekomen kunnen we ook weer genieten van heerlijke verse spinazie. Vol vitamines en mineralen zoals ijzer. En doordat we nog vroeg in het seizoen zitten en het nog niet te warm is, zijn de blaadjes mooi jong en fris.
Nu kun je daar heerlijke salades meemaken of een mooie roerbakschotel maken, maar je kunt deze ook heerlijk verwerken in een Italiaanse risotto.
Risotto is een gerecht dat elke keer weer verrast. De romige textuur en de rijst die de smaken opneemt maken dit telkens weer bijzonder. De malse kip en de frisse groene spinazie maken dit een heerlijke combinatie.
Wat is risotto?
Ik vind het superleuk om te weten wat er nu eigenlijk op mijn bord ligt. Zoals bijvoorbeeld bij risotto wat, ondanks dat het toch echt rijst is, uit Italië komt. Uit het noorden van Italië wel te verstaan.
Elk risotto recept kent vijf stappen. Het begint altijd met het aanbakken van ui en, indien je dat gaat gebruiken, knoflook in boter of olie. Daarna voeg je de rijst toe en deze bak je aan. De rijst wordt dan glazig in plaats van wit.
Bij de derde stap voeg je vocht toe. Bouillon, wijn of een andere smaakmaker. De volgende stap betreft het toevoegen van de smaakmakers, groenten, vlees of vis.
Tenslotte laat je de risotto 1 minuut rusten waarna je boter, room en/of kaas toevoegt.
En dat geldt natuurlijk ook voor deze risotto waar kip en spinazie aan wordt toegevoegd. Dus laten we de keuken in gaan, de eenvoudige stappen volgen en genieten van de heerlijke smaken van deze romige risotto.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlRisotto met kip en spinazie
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 gram verse spinazie (gewassen)
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 kipfilets (in blokjes gesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teen knoflook (uitgeperst)
- 400 gram risotto rijst (ook wel Arborio rijst genoemd)
- 100 ml droge witte wijn
- 750 ml kippenbouillon
- 50 ml kookroom
- 80 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 5 takjes basilicum vers
- peper en zout (naar smaak)
- 2 eetlepels pijnboompitten (geroosterd)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Doe olie in een hapjespan en doe de spinazie met aanhangend water in de pan tot hij slinkt (als het te veel is, wacht je even tot hij iets is geslonken voor je een nieuwe portie toevoegt.)1 eetlepel olijfolie, 250 gram verse spinazie
- Haal de spinazie uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.
- Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak vervolgens de kip aan, tot ze bruin en gaar zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.3 eetlepels olijfolie, 2 kipfilets
- Doe nu de resterende olie in de pan en bak de ui drie minuten op gemiddeld vuur tot ze glazig zijn.1 ui
- Voeg dan de knoflook toe en roerbak die 30 seconde mee.1 teen knoflook
- Schenk de risotto erbij en bak die 5 minuten mee tot de witte korrel glazig is.400 gram risotto rijst
- Blus af met de witte wijn en zoveel bouillon totdat de risotto onder staat. Roer door. De risotto zal het vocht opnemen en voeg, wanneer dat gebeurd, opnieuw bouillon toe, tot de bouillon op is. Roer af en toe door.100 ml droge witte wijn, 750 ml kippenbouillon
- Meng de spinazie en de kip door de risotto en warm alles nog eens goed door.
- Zet het vuur uit en laat 1 minuut rusten.
- Voeg als laatste de room en de Parmezaanse kaas toe.50 ml kookroom, 80 gram Parmezaanse kaas
- Breng op smaak met zout, peper en basilicum.5 takjes basilicum vers, peper en zout
- Top alles af met pijnboompitjes en serveer meteen.2 eetlepels pijnboompitten
Opmerkingen:
- Spinazie: In plaats van spinazie kun je fijngesneden boerenkool, andijvie of rucola gebruiken.
- Kookroom: Je kunt ook boter (ongezouten, 3 eetlepels) of slagroom gebruiken in plaats van kookroom (en dan wordt het zelfs romiger).
- Kip: Als u kiest voor een vegetarische oplossing, vervang dan de kip door 400 gram gesneden en gebakken champignon.
- Parmezaanse kaas: In plaats van Parmezaanse kaas kun je ook Pecorino Romano-kaas gebruiken. Als je een meer kaasachtige smaak wilt toevoegen, gebruik dan Gruyère of Cheddar.
Jodine says
Smaakte lekker. Ik heb zelf nog wat champignons toegevoegd 🙂
Andréa says
Leuk te horen en de champignons zijn een goed idee!
Norine says
Super lekker!
Andréa says
Leuk te horen!