Deze risotto met garnalen en rucola is romig van smaak en elke korrel smelt op je tong. De zoete smaak van de garnalen, de pittige peper van de rucola afgeblust met de lichtzure citroen maakt deze risotto tot een topper.
Risotto, ik heb er een haat liefde verhouding mee. Als de risotto goed gemaakt is, kan ik daar van genieten, maar je kunt een risotto ook eenvoudig te gaar koken. En in een druk huishouden is mij dat wel eens overkomen. Dat gezegd hebbende kun jij natuurlijk ook een heerlijke risotto maken. Daar heb je een paar basistechnieken voor nodig en die krijg je hier:
- Risotto maak je van Arboria rijst (over het algemeen goed verkrijgbaar), Carnaroli of Vialone Nano (te verkrijgen bij Italiaanse delicatesse zaken). Het zetmeel in deze rijst zorgt voor de smeuiige saus.
- Wanneer je een romige risotto wilt, zorg je, dat wanneer je de risotto toevoegt aan het sjalotje, alles goed doorroert zodat elke korrel bedekt wordt met boter. Dit zorgt voor de romige smaak.
- Je wilt geen overgare risotto, dus voeg je de wijn en bouillon soeplepel voor soeplepel toe. Blijf ook regelmatig roeren. Daardoor heb je het proces goed in de hand. De beste risotto golft op je bord wanneer je hem opschept.
- Omdat je de risotto net niet gaar kookt op het vuur, laat je hem nog even nagaren. Daardoor heeft je risotto bij het opdienen precies de goede gaarheid. Voeg daarna pas de kaas, boter en andere smaakmakers toe.
- En laat ik niet het allerbelangrijkste vergeten: tijd. Bij een risotto is het belangrijk dat je deze in de gaten blijft houden. Als je het recept volgt en je risotto in de gaten blijft houden, kan het niet mis gaan.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Risotto met garnalen en rucola
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
1 sjalotje gesnipperd
250 gram Arborio rijst
800 ml kippenbouillon ongezouten
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel citroenrasp
75 gram Parmezaanse kaas geraspt
150 gram rucola
½ theelepel zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een hapjespan smelt je 3 eetlepels boter.
- Fruit het sjalotje hierin glazig (ongeveer 3 minuten).
- Doe de rijst in de pan en meng alles met een spatel goed door, zodat elk korreltje met een glanzend laagje boter is bedekt. Deze stap is heel belangrijk, neem daar je tijd voor.
- Schenk de wijn erbij en meng de risotto goed door.
- Als de wijn volledig is opgenomen door de risotto, schenk je er een soeplepel bouillon bij.
- Roer alles goed door en wanneer de bouillon is opgenomen, schenk je de volgende lepel erbij.
- Na ongeveer 15 minuten bak je de roze garnalen licht aan in een hete koekenpan met daarin 1 eetlepel olijfolie en bak ze kort aan.
- Proef na ongeveer 15 minuten of de rijst gaar is. Hij mag nog een lichte bite hebben. Wanneer hij klaar is, draai je het vuur uit en laat je hem nog 2 minuten staan.
- Schep dan het restant boter, de Parmezaanse kaas en citroenrasp door de risotto.
- Als allerlaatste voeg je de rucola toe.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Risotto maak je van Arboria rijst (over het algemeen goed verkrijgbaar), Carnaroli of Vialone Nano (te verkrijgen bij Italiaanse delicatesse zaken). Het zetmeel in deze rijst zorgt voor de smeuiige saus.
- Wanneer je een romige risotto wilt, zorg je, dat wanneer je de risotto toevoegt aan het sjalotje, alles goed doorroert zodat elke korrel bedekt wordt met boter. Dit zorgt voor de romige smaak.
- Je wilt geen overgare risotto, dus voeg je de wijn en bouillon soeplepel voor soeplepel toe. Blijf ook regelmatig roeren. Daardoor heb je het proces goed in de hand. De beste risotto golft op je bord wanneer je hem opschept.
- Omdat je de risotto net niet gaar kookt op het vuur, laat je hem nog even nagaren. Daardoor heeft je risotto bij het opdienen precies de goede gaarheid. Voeg daarna pas de kaas, boter en andere smaakmakers toe.
- En laat ik niet het allerbelangrijkste vergeten: tijd. Bij een risotto is het belangrijk dat je deze in de gaten blijft houden. Als je het recept volgt en je risotto in de gaten blijft houden, kan het niet mis gaan.
Geef een antwoord