Hoe maak je een vegetarische pastasalade dat zelfs de meest overtuigende carnivoor het vlees niet mist? Marineer de groenten, rooster ze in de oven en gebruik elk beetje smaak dat vrijkomt in de dressing. Want smaken weggooien (zeker als ze zo goed zijn) is SUPER zonde! En dat maakt dat deze lauwwarme pastasalade met geroosterde tomaten onweerstaanbaar lekker is!
Alweer een pastasalade recept? Ik heb toch al een heerlijke pastasalade met gerookte kip en een Italiaanse pastasalade met mozzarella op het blog staan? Wat maakt dat deze pastasalade nu echt geschreven moest worden?
Nu omdat je, door de tomaten te roosteren in de oven, er zoveel smaken vrijkomen die je dan in de dressing kunt gebruiken. Elke hap krijgt daardoor een smaakexplosie in de mond. En omdat dit, zoals je van mij gewend bent, een supermakkelijk recept is, maak je het ook snel klaar voor een grote groep (bij de BBQ).
Een heerlijke vegetarische maaltijdsalade of bijgerecht bij de BBQ, met heel veel smaak en dat maakt dat dit recept onweerstaanbaar lekker is!
De Ultieme dressing
Deze pastasalade is zo lekker door de heerlijke dressing. Die maak je door alle smaken die bij het recept vrijkomen te gebruiken. En die meng je met een heerlijke zoete balsamico crème. De knoflook, kruiden, en geroosterde smaak van de tomaat geven dit een diepe en rijke smaak.
Doordat je in dit recept kiest voor fusilli krijg je bij elke hap de heerlijke smaken. Fusilli is gedraaid en wanneer je die mengt met de dressing omhult die elk beetje van de pasta. Daarom is fusilli een goede combinatie met een dressing.
- Fusilli - Het kiezen van een goede pasta is belangrijk voor de smaak van je salade. De beste keuze is een pasta met veel oppervlakte, want dan kan de dressing daar een flinterdun laagje over vormen (en krijg je extra veel smaak). Fusilli, Penne en Farfalle zijn goede keuzes.
- Balsamico crème - Dit geeft een romige, intense en lichtzoet smaak aan je dressing. De balsamico voegt een lekkere zoete smaak toe aan de salade. Die kun je gewoon kant-en-klaar kopen. Maar je kunt hem ook zelf maken! Je pakt 250 mL balsamicoazijn en kookt die op hoog vuur 15 minuten in. Het ruikt behoorlijk naar azijn, rondom je gasfornuis, dus zet de afzuigkap goed open!!! Wanneer het is afgekoeld is het klaar voor gebruik.
- Tomaten - Omdat de smaak zo belangrijk is, gebruik je kleine tomaatjes of cherry tomaatjes. Honingtomaatjes, Roma tomaatjes of pruim trostomaatjes zijn allemaal goede keuzes.
- Verse kruiden - De verse kruiden gebruik je bij het roosteren, en geven vervolgens smaak aan de salade. Hier gebruik ik tijm, maar je kunt ook oregano of rozemarijn gebruiken.
Stap 1 - Rooster de tomaten
- Pak een ovenschaal en meng de olie, tijm, knoflook en tomaten.
- Rooster de tomaten 20 minuten in de oven en laat licht afkoelen.
Stap 2 Kook de pasta al dente
- Breng een pan met water en 2 theelepels zout aan de kook. Voeg de fusilli toe.
- Kook de fusilli tot hij al dente is (de exacte tijd staat op de verpakking) en giet de pasta af. Optioneel: voeg 1 eetlepel olijfolie toe en roer goed door, zodat de pasta niet gaat plakken.
Stap 3 Maak de dressing voor de pastasalade
- Haal de tomaten met een schuimspaan uit je ovenschaal en zet ze even apart. Verwijder de groene kruiden. Prak de achtergebleven knoflook fijn met een vork.
- Schenk de balsamico crème in de ovenschaal en roer alles goed door.
Stap 4 Meng de ingrediënten door de fusilli
- Schenk de dressing bij de fusilli. Mix.
- Snij de basilicum in fijne reepjes. Voeg ze, samen met de geroosterde tomaten, toe aan de lauwwarme pasta. Meng alles goed door elkaar.
Expert Tip
Deze salade kun je warm of koud eten. Maar wat vaak gebeurd bij een pasta salade als je hem wat langer laat staan is dat hij droog wordt. Mijn expert tip is om een kopje pasta water (het water waar je de pasta in kookt) op te vangen bij het afgieten. Meng dit door de salade wanneer hij wat droger wordt. Zo kun je een pasta salade tot wel drie dagen later eten!
Je gebruikt pasta water omdat bij het koken van de pasta zetmeel vrijkomt. Daardoor is dit water wat dikker en ideaal om te gebruiken voor het verdunnen van je dressing.
Wat is lekker in de pasta salade?
Een pastasalade is een favoriet en niet alleen doordat het een makkelijk recept is, je kunt allerlei vullingen gebruiken en dus eindeloos variëren.
Bij deze pastasalade gebruik je natuurlijk altijd pasta (logisch toch ;-)), en groentes die je makkelijk kunt roosteren (tomaat, paprika, venkel of courgette zijn goede keuzes). Meng die in een ovenschaal met olie, verse kruiden (tijm, rozemarijn of oregano of een mix hiervan) en knoflook.
De dressing heeft naast een olie component ook altijd een zuurtje en daar kun je elke azijn die je lekker vindt voor gebruiken en balsamico is echt een aanrader!
En wil je een goed gevulde pastasalade, vegetarisch, dan kun je blokjes ei, feta, geitenkaas en natuurlijk mozzarella toevoegen. Maar ook spekjes, (gerookte) kip, tonijn of zalm (uit blik) smaakt hier heerlijk bij. Kijk wat je hebt in je voorraadkast en geef er je eigen draai aan! En ik vind het superleuk om te horen wat jij er van gemaakt hebt!
Wat eet je erbij?
Wat eet je bij deze Italiaanse Fusilli salade?
- Soms is het de vraag waar eet je deze salade bij? Hij is heerlijk als bijgerecht voor een BBQ.
- Eet er stokbrood met wat smeersels bij. Bijvoorbeeld deze heerlijke knoflookboter.
- Maak het Italiaans en eet er Ciabatta bij.
- Of serveer een soepje vooraf. Deze Italiaanse tomatensoep met mascarpone is echt een aanrader!
- Koelkast - Koel de pastasalade af en dek af met plastic folie. Zo kun je hem tot 3 dagen bewaren. (voeg wat kookvocht toe om een smeuïge salade te houden, zie Expert tips). Wil je een lauwwarme salade, warm hem dan even op in de magnetron.
- Diepvries - Je kunt je afvragen of het lekker is om een pastasalade in te vriezen. Het gaat prima wanneer je de pasta invriest en de gestoofde tomaten vers maakt. Maar de structuur verandert nogal door het vriezen. Maar wat kun je er dan wel mee? Vries de pastasalade in en bak hem op in de koekenpan. Doe er wat Parmezaanse kaas overheen en je hebt een heerlijke pasta voor het avondeten!
Hoeveel pastasalade per persoon heb je nodig?
Je gaat uit van 100 gram gekookte pasta per persoon, wanneer je er vanuit gaat dat het een bijgerecht is (bij bijvoorbeeld de BBQ).
Eet je dit als maaltijdsalade dan ga je uit van 250 gram gekookte pasta per persoon.
- Deze ovenschaal wordt vaak gebruikt. Je maakt er heerlijke ovenschotels in, maar je kunt hem ook prima gebruiken om de tomaatjes te roosteren. Hij is goed schoon te maken, wat wel zo fijn is.
- Met dit koksmes snij je de basilicum snel in kleine reepjes. Hij is scherp (en blijft goed scherp) en licht makkelijk in de hand.
- Deze glazen schalen zijn groot genoeg om je pastasalade in te maken (en te bewaren). En doordat ze doorzichtig zijn, zie je goed of alles voldoende gemengd is.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlLauwwarme pastasalade met tomaat en fussili (lactose vrij)
Apparatuur
Ingrediënten
- 400 gram pasta
- 200 gram tomaten (cherry tomaten of kleine tomaten)
- 15 gram basilicum (blaadjes dun gesneden bewaar er een paar voor de garnering)
- 3 twijgjes tijm
- 50 ml balsamico crème
- 5 teentjes knoflook
- 75 ml olie (zonnebloemolie of olijfolie)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Verhit de oven voor op 180 °C.
- Was de tomaten.200 gram tomaten
- Pak een ovenschaal en doe daarin de olie, tijm, knoflook en tomaten.200 gram tomaten, 3 twijgjes tijm, 5 teentjes knoflook, 75 ml olie
- Zet de schaal gedurende 20 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de pasta volgens de bereidingswijze al dente, giet af.400 gram pasta
- Laat de ovenschotel licht afkoelen. Haal tomaten uit de schaal en snij deze in eetbare blokjes (als dat nodig is), leg ze terzijde.
- Haal de twijgjes tijm uit de schaal.
- Plet de knoflook met een vork en meng dat door het kookvocht in de ovenschaal.
- Voeg hieraan de balsamico crème toe en giet deze dressing over de pasta. Meng goed.50 ml balsamico crème
- Doe de tomaten en de basilicumreepjes erbij en meng nog eens goed.15 gram basilicum
- Serveer direct (of laat nog even afkoelen in de koelkast).
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel de pastasalade af en dek af met plastic folie. Zo kun je hem tot 3 dagen bewaren. (voeg wat kookvocht toe om een smeuïge salade te houden, zie Expert tips). Wil je een lauwwarme salade, warm hem dan even op in de magnetron.
- Diepvries - Je kunt je afvragen of het lekker is om een pastasalade in te vriezen. Het gaat prima wanneer je de pasta invriest en de gestoofde tomaten vers maakt. Maar de structuur verandert nogal door het vriezen. Maar wat kun je er dan wel mee? Vries de pastasalade in en bak hem op in de koekenpan. Doe er wat Parmezaanse kaas overheen en je hebt een heerlijke pasta voor het avondeten!
Geef een reactie