Hoe maak je een vegetarische pastasalade dat zelfs de meest overtuigende carnivoor het vlees niet mist? Marineer de groenten, rooster ze in de oven en gebruik elk beetje smaak dat vrijkomt in de dressing. Want smaken weggooien (zeker als ze zo goed zijn) is SUPER zonde! En dat maakt dat deze lauwwarme pastasalade met geroosterde tomaten onweerstaanbaar lekker is!

Alweer een pastasalade recept? Ik heb toch al een heerlijke pastasalade met gerookte kip en een Italiaanse pastasalade met mozzarella op het blog staan? Wat maakt dat deze pastasalade nu echt geschreven moest worden?
Nu omdat je, door de tomaten te roosteren in de oven, er zoveel smaken vrijkomen die je dan in de dressing kunt gebruiken. Elke hap krijgt daardoor een smaakexplosie in de mond. En omdat dit, zoals je van mij gewend bent, een supermakkelijk recept is, maak je het ook snel klaar voor een grote groep (bij de BBQ).
Een heerlijke vegetarische maaltijdsalade of bijgerecht bij de BBQ, met heel veel smaak en dat maakt dat dit recept onweerstaanbaar lekker is!
De Ultieme dressing
Deze pastasalade is zo lekker door de heerlijke dressing. Die maak je door alle smaken die bij het recept vrijkomen te gebruiken. En die meng je met een heerlijke zoete balsamico crème. De knoflook, kruiden, en geroosterde smaak van de tomaat geven dit een diepe en rijke smaak.
Doordat je in dit recept kiest voor fusilli krijg je bij elke hap de heerlijke smaken. Fusilli is gedraaid en wanneer je die mengt met de dressing omhult die elk beetje van de pasta. Daarom is fusilli een goede combinatie met een dressing.
Expert Tip
Deze salade kun je warm of koud eten. Maar wat vaak gebeurd bij een pasta salade als je hem wat langer laat staan is dat hij droog wordt. Mijn expert tip is om een kopje pasta water (het water waar je de pasta in kookt) op te vangen bij het afgieten. Meng dit door de salade wanneer hij wat droger wordt. Zo kun je een pasta salade tot wel drie dagen later eten!
Je gebruikt pasta water omdat bij het koken van de pasta zetmeel vrijkomt. Daardoor is dit water wat dikker en ideaal om te gebruiken voor het verdunnen van je dressing.
Wat eet je erbij?
Wat eet je bij deze Italiaanse Fusilli salade?
- Soms is het de vraag waar eet je deze salade bij? Hij is heerlijk als bijgerecht voor een BBQ.
- Eet er stokbrood met wat smeersels bij. Bijvoorbeeld deze heerlijke knoflookboter.
- Maak het Italiaans en eet er Ciabatta bij.
- Of serveer een soepje vooraf. Deze Italiaanse tomatensoep met mascarpone is echt een aanrader!
- Je gaat uit van 100 gram gekookte pasta per persoon, wanneer je er vanuit gaat dat het een bijgerecht is (bij bijvoorbeeld de BBQ).
- Eet je dit als maaltijdsalade dan ga je uit van 250 gram gekookte pasta per persoon.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Lauwwarme pastasalade met tomaat en fusilli (lactose vrij)
Ingrediënten
- 400 gram pasta
- 200 gram tomaten, cherry tomaten of kleine tomaten, gewassen
- 15 gram basilicum vers, blaadjes dun gesneden bewaar er een paar voor de garnering
- 3 twijgjes verse tijm
- 50 ml balsamico crème
- 5 teentjes knoflook
- 75 ml olijfolie
Instructies
- Verhit de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Pak een ovenschaal en doe daarin de olie, tijm, knoflook en tomaten.200 gram tomaten, 3 twijgjes verse tijm, 5 teentjes knoflook, 75 ml olijfolie
- Zet de schaal gedurende 20 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de pasta volgens de bereidingswijze al dente, giet af.400 gram pasta
- Laat de ovenschotel licht afkoelen. Haal tomaten uit de schaal en snij deze in eetbare blokjes (als dat nodig is), leg ze terzijde.
- Haal de takjes tijm uit de schaal.
- Plet de knoflook met een vork en meng dat door het kookvocht in de ovenschaal.
- Voeg hieraan de balsamico crème toe en giet deze dressing over de pasta. Meng goed.50 ml balsamico crème
- Doe de tomaten en de basilicumreepjes erbij en meng nog eens goed.15 gram basilicum vers
- Serveer direct (of laat nog even afkoelen in de koelkast).
Opmerkingen
- Koelkast: Koel de pastasalade af en dek af met plasticfolie. Zo kun je hem tot 3 dagen bewaren. (voeg wat kookvocht toe om een smeuïge salade te houden, zie Expert tips.) Wil je een lauwwarme salade, warm hem dan even op in de magnetron.
- Diepvries: Je kunt je afvragen of het lekker is om een pastasalade in te vriezen. Het gaat prima wanneer je de pasta invriest en de gestoofde tomaten vers maakt. Maar de structuur verandert nogal door het vriezen. Maar wat kun je er dan wel mee? Vries de pastasalade in en bak hem op in de koekenpan. Doe er wat Parmezaanse kaas overheen en je hebt een heerlijke pasta voor het avondeten!
Geef een reactie