Geniet van deze makkelijke Mac & Cheese Ovenschotel. Heerlijk smeuïg en rijk van smaak door het gebruik van drie verschillende kazen. Dit is een eenvoudig recept voor echt comfort food. Deze ovenschotel is zo lekker. Niet voor niets is dit één van de populairste recepten van Amerika, probeer het dus snel zelf.
Heerlijke Makkelijke Mac & Cheese Ovenschotel met Parmezaanse Kaas
Pasta’s worden al sinds de Romeinse tijd gegeten. Vanuit Italië werden de pasta’s met kaas al gauw populair in heel Europa. In de 14e eeuw werd er al geschreven over macaroni met kaas.
Ook de Amerikanen omarmden de Mac and Cheese sinds Thomas Jefferson in 1802 een macaroni pie serveerde tijdens een staatsdiner.
Toen Amerika in het begin van de 20e eeuw werd getroffen door de grote depressie, werd macaroni met kaas nog populairder omdat dit makkelijke, eenvoudige recept een bron van troost bood. Nadien is het in Amerika een gewaardeerd onderdeel van de avondmaaltijd gebleven. En inmiddels zijn er vele variaties en creatieve gerechten ontstaan, door zowel chef-koks als thuiskoks gemaakt.
Vandaag laat ik je mijn twist zien op de Mac N Cheese, met drie heerlijke kazen, Emmentaler, een belegen kaas en een Parmezaanse kaas, die samensmelten tot een heerlijke romige cheesy saus. Hier ga je van genieten.
Het recept is gebaseerd op een recept uit het Kerstkookboek van Nigella Lawson.
Wat heb je nodig voor Macaroni and Cheese?
Om deze Makkelijke Mac & Cheese Ovenschotel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Macaroni: Voor deze ovenschotel is dunne macaroni het allerlekkerst, omdat het anders een pasta brei wordt.
- Boter en bloem: De basis van de roux. Door de bloem aan te bakken in de gesmolten boter, gaat de bloemsmaak eraf. Het zorgt ervoor dat de saus dikker wordt.
- Dijon Mosterd: Is lichtgeel van kleur, wat steviger van smaak in vergelijking met gele mosterd.
- Melk: Voor het maken van een romige saus.
- Koffiemelk: Het is koemelk waar een deel van het water uit onttrokken is. Daardoor krijgt je een ontzettend romige, rijke melk, die een klein beetje zoeter is.
- Emmentaler kaas: Is een romige, nootachtige en lichtzoet kaas.
- Belegen kaas: Een kaas met een volle, romige smaak.
- Parmezaanse kaas: Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die goed smelt.
Hoe maak je Macaroni met Kaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt boter in een pan en schep daar in één keer alle bloem bij. Blijf roeren terwijl je de bloem twee minuten bakt. Schenk de melk er beetje bij beetje bij, terwijl je roert met een garde. Roer ook de mosterd en koffiemelk door de saus. Laat goed heet worden, maar niet koken (op dat moment zie je stoom boven de pan).
- Meng de drie kazen in een kommetje en haal ¼e deel uit de kom en zet dat even opzij. Roer de rest van de kazen en het zout door de saus tot hij oplost. Zet het vuur uit.
- Schep de gekookte macaroni in de ovenschaal en schenk de kaassaus over de macaroni. Met een lepel roer je alles door elkaar.
- Strooi de achtergehouden kaas over de ovenschotel en zet die in de oven. Bak die 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 240 °C tot hij goudbruin is.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Gezond: Voeg knapperig gekookte broccoli roosjes of spinazie toe aan de macaroni met saus.
- Eiwitten: Deze ovenschotel is vegetarisch, maar wil je extra vlees, dan kun je uitgebakken spekjes, hamblokjes of gerookte kip toevoegen. Erg lekker.
- Spicy: voeg ¼ theelepel cayennepeper toe voor een pikante kick.
- Kaas: In plaats van Emmentaler, Belegen kaas en Parmezaanse kaas kun je bijvoorbeeld ook Mozzarella, Gruyère of Cheddar kaas gebruiken. Met een nieuwe mix krijg je een hele nieuwe smaak.
- Koffiemelk: Voor een lichtere variant kun je ook kookroom of slagroom gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 500 gram macaroni
- 90 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 75 gram bloem
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 750 ml halfvolle melk
- 400 gram koffiemelk
- 120 gram Emmentaler geraspt
- 120 gram geraspte kaas belegen
- 30 gram Parmezaanse kaas geraspt
- zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240 °C of 220 °C
- Vet een ovenschaal met wat boter in.
- Zet een pan met water op en breng aan de kook.
- Kook de macaroni al dente en laat hem uitlekken.500 gram macaroni
- Smelt in een tweede pan de boter (laat hem niet verkleuren)90 gram boter
- Doe in een keer alle bloem erbij, terwijl je roert met een houten spatel (zodat de roux niet bruin wordt) en laat die twee minuten bakken (dan verdwijnt de rauwe smaak van de bloem).75 gram bloem
- Schenk voorzichtig de melk bij het bloem boter mengsel, terwijl je roert met een garde om klontjes te voorkomen. Meng ook de mosterd door de saus.750 ml halfvolle melk, 1 theelepel Dijon mosterd
- Schenk vervolgens de koffiemelk erbij en laat goed heet worden, maar net niet koken. Je ziet stoom boven de pan.400 gram koffiemelk
- Zet het vuur uit.
- Meng de drie kazen door elkaar in een kom.120 gram Emmentaler, 120 gram geraspte kaas, 30 gram Parmezaanse kaas
- Haal een handje eruit en meng de rest van de kaas met de melksaus (terwijl je roert met een garde).
- Breng op smaak met zout.zout
- Doe de macaroni in de ovenschaal en giet de kaassaus erover.
- Meng alles goed door elkaar.
- Strooi de achtergehouden kaas over de ovenschotel en zet die in de oven.
- Bak 20 minuten tot hij goudbruin is.
Opmerkingen:
- Gezonder: Voeg knapperig gekookte broccoli roosjes of spinazie toe aan de macaroni met saus.
- Vlees: Deze ovenschotel is vegetarisch, maar wil je extra vlees, dan kun je uitgebakken spekjes, hamblokjes of gerookte kip toevoegen. Erg lekker.
- Spicy: voeg ¼ theelepel cayennepeper toe voor een pikante kick.
- Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot 2 dagen van tevoren. Dek de ovenschaal af met plasticfolie en bewaar in de koeling. Haal 30 minuten voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast en laat hem iets op kamertemperatuur komen (anders kan de ovenschaal knappen). Zet de schaal 30 minuten in de oven (je verlengt de kooktijd met 10 minuten).
- Restjes koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
- Restjes diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen.
- Opwarmen: Verwarm 25 minuten of tot de macaroni warm is afgedekt in de oven (180 °C).
Theo says
waar in het recept gebruik je de mosterd, ik zie het niet in het overzicht.
Andréa says
Dat was inderdaad weggevallen. Je voegt het aan de saus toe, voor de gecondenseerde melk. Ik heb het recept aangepast, dus het staat er nu goed in. Dank je wel voor de oplettendheid!