Het wordt tijd dat we gaan genieten van een lekkere en gezonde lunch! En deze spinazie pannenkoeken zijn onweerstaanbaar lekker! Knapperig, luchtig en simpel om te maken. Deze groene heerlijkheden zijn superlekker (en goedgekeurd door de kids!)

Spinazie Pannenkoeken
Volgens het voedingscentrum krijgen we te weinig groenten en fruit binnen. En ja ook ik moet bekennen dat er dagen zijn dat ik niet voldoende groenten en fruit eet. Dus daar heb ik even over nagedacht. En ik bedacht spinazie pannenkoeken. Een heerlijke groen(t)e pannenkoek, maar dat proef je bijna niet. Natuurlijk heb ik dat eerst aan mijn eigen proefkonijnen voorgelegd.
Ook de kids wilden het (na enig aandringen 😉 ) wel uitproberen. De stoerste van het stel (de jongste) nam het voortouw en probeerde een hapje. En zowaar: Goedgekeurd. De rest volgde toen al snel! En dat was het moment om het recept met jullie te delen!
Wat heb je nodig voor Spinazie Pancakes?
Om deze spinazie pannenkoeken te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Spinazie - Je kunt in dit recept verse of diepvries spinazie gebruiken. Gebruik je verse bak hem dan even aan in een wok of hapjespan met aanhangend water zodat hij slinkt. Daarna kun je hem makkelijk fijnmalen in de blender.
- Karnemelk en melk - Dit gebruik je om het beslag te verdunnen. Doordat de karnemelk zuur is, zal het bakpoeder in het zelfrijzend bakmeel beter werken.
- Eieren - Maakt de pannenkoek luchtig en een beetje romig. Gebruik twee eieren maat L of drie eieren maat M.
- Volkoren meel en zelfrijzend bakmeel - Een mengsel van deze twee soorten meel gebruik je om het beslag te maken. Het volkoren meel, zodat de pannenkoeken meer vezels bevatten. Het zelfrijzend bakmeel is een mengsel van bloem en bakpoeder. De bloem zorgt ervoor dat de pannenkoek wat minder compact wordt. Het bakpoeder zal gaan werken in combinatie met de melk en maakt de pannenkoek luchtiger.
- Zonnebloemolie - De olie waarin we de pannenkoeken gaan bakken.
Hoe maak je een Pannenkoek met Spinazie?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Heb je verse spinazie dan was je hem eerst. Doe vervolgens één eetlepel olie in een hapjes pan of wok en voeg de groente (met aanhangend water) toe. Roerbak ongeveer vier minuten tot de spinazie is geslonken. Laat afkoelen naar kamertemperatuur. Gebruik je diepvries spinazie dan laat je hem eerst ontdooien. En vervolgens laat je hem goed uitlekken zodat je beslag niet te dun wordt. Doe de groente samen met drie eetlepels melk in de blender en zet die aan tot de alles goed fijn is.
- Doe het volkoren meel en zelfrijzend bakmeel in een kom. Meng met een garde door, zodat er geen klontjes zijn. Voeg de eieren toe en mix één minuut. Schenk de rest van de melk en de karnemelk bij het beslag. Meng tot je een beslag zonder klontjes hebt.
- Schep de spinazie bij het beslag. Meng het beslag met een garde door tot alles goed gemixt is.
- Verhit olie in een koekenpan. Schep één soeplepel beslag (ongeveer 200 ml) in de pan en draai de pan goed rond zodat het beslag zich verdeeld. Wil je pancakes maken? Schep dan één juslepel (ongeveer 60 ml) in de pan. In een koekenpan van 26 cm doorsnede kun je drie pancakes tegelijkertijd bakken. Bak de pannenkoek met spinazie op gemiddeld vuur totdat de bovenzijde er droog uitziet. Draai de pannenkoek dan om. Laat hem nu nog twee minuten bakken. Leg op een warm bord en ga verder met de rest van het beslag bakken. TIP Wil je pannenkoeken warm houden? Leg een bord op een pan met zacht kokend water en bewaar de pannenkoeken onder aluminiumfolie hierop. Alternatief: Je kunt ze ook bij 100 °C in de oven warm houden.
Vervanging: Courgette Pannenkoeken maken
Heb je geen spinazie in huis? Dan kun je deze pannenkoeken ook met courgette maken. Gebruik 250 gram courgette en schil die. Snij het vruchtvlees in blokjes. Doe samen met drie eetlepels melk in de blender en pureer. Vervang de spinazie in dit recept met de courgette puree.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Spinazie Pannenkoeken
Ingrediënten
- 250 gram spinazie , vers of uit de diepvries
- 250 ml melk
- 250 gram volkoren meel
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 500 ml karnemelk
- 2 eieren, maat L
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
Voorbereiding spinazie
- Gebruik je verse spinazie? Was de groente eerst. Verhit vervolgens één eetlepel olie in een hapjes pan of wok en voeg de spinazie (met aanhangend water) toe. Roerbak vier minuten totdat de groente geslonken is. Laat uitlekken en afkoelen naar kamertemperatuur.250 gram spinazie
- Gebruik je diepvries spinazie? Laat deze ontdooien voor gebruik. Zorg dat hij goed is uitgelekt voordat je het toevoegt aan het beslag.
Beslag
- Doe de spinazie met een drie eetlepels melk in de blender en maal heel fijn. Werk eventueel in batches als je het niet in één keer voor elkaar krijgt.250 ml melk
- Doe het volkoren meel en het zelfrijzend bakmeel in een kom en roer goed.250 gram volkoren meel, 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en meng tot het ei niet meer zichtbaar is.2 eieren
- Voeg de rest van de melk toe en mix alles goed door.
- Schenk dan, terwijl je blijft mixen, de karnemelk erbij.500 ml karnemelk
- Wanneer er geen klontjes meer zijn voeg je de fijngemalen spinazie toe.
- Meng alles met de garde goed door elkaar.
Pannenkoek / pancakes bakken
- Verwarm één eetlepel zonnebloemolie in de pan.4 eetlepels zonnebloemolie
- Schenk een soeplepel beslag (bij een grote pannenkoek) of één juslepel beslag (voor een pancake) in de pan en bak tot de pannenkoek aan de bovenkant droog is.
- Draai de pannenkoek om en bak nog twee minuten.
- Haal de pannenkoek uit de pan.
- Herhaal tot het beslag op is en alle pannenkoeken / pancakes gebakken zijn.
Opmerkingen
- Doordat je zelfrijzend bakmeel gebruikt, krijg je een extra luchtig deeg. Het bakpoeder wat hieraan toegevoegd is gaat werken als er vloeistof bij komt. Maak het beslag dus niet te ver van tevoren.
- Koelkast - Deze pannenkoeken kun je, nadat ze afgekoeld zijn, afdekken en in plastic folie inpakken. Bewaar ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag koud eten. Omdat ze spinazie bevatten, warm je ze niet voor een tweede keer op.
- Diepvries - Verpak de pannenkoeken luchtdicht in twee lagen plastic folie. Zo blijven ze tot een maand goed in de diepvries. Laat ze ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm een koekenpan op gemiddeld vuur, met een klein beetje olie tot hij warm is. Draai tussendoor een keertje om.
Voedingswaarde
Als je deze spinazie pannenkoeken lekker vind, dan wil je deze heerlijke recepten misschien ook proberen!
Geef een reactie