Rozenbottelsiroop, die heerlijke vruchtensiroop vol vitamines, die je vroeger als limonade kreeg. Een bijzondere zoete smaak, waar je geen genoeg van kunt krijgen.
Deze maand ben ik voor de foodblogswap van Oktober uitgekozen om een recept te koken van de blog: gewoon lekker gewoon, van Gerry die graag lekker eet, geen haute-cuisine maar lekker gewoon. Ik ben meteen op haar blog gaan rondkijken en kwam in een blog een recept tegen van rozenbottelsiroop. Ik keek op naar buiten en zag mijn mooie rozenstruiken volop in de bottels staan. Dit kon geen toeval zijn!
Een favoriet uit mijn jeugd
En ook nog omdat ik sinds mijn kindertijd al verzot ben op de ouderwetse rozenbottelsiroop van Carvan Cevitam, die mijn oma altijd had. Boordevol vitamines. Dat brengt nog eens goede herinneringen naar boven!
Zelf siroop bottelen
Dus ik ben meteen aan de slag gegaan. Bottels plukken, koken, zeven het gaf wel een klein beetje troep en aanlengen met water en suiker. En toen in flessen gebotteld. Af laten koelen en proeven. Dan duurt dat afkoelen toch wel lang, maar lauwe limonade is echt een afknapper.
Na een goed uur was de siroop afgekoeld en ben ik gaan proeven en... het smaakte precies zoals bij mijn oma. Wauw. Dus Gerry bedankt voor het idee en het recept (wat ik een klein beetje heb aangepast).
- Flessen steriliseren is makkelijk. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en zet de flessen (of leg ze) op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 15 minuten in de oven staan en laat ze dan afkoelen (met de deksel licht erop, zodat er niets in kan komen).
- De deksels en rubbers dompel je 2 minuten onder in kokend water en laat je afkoelen om ze te steriliseren.
- Zeef de rozenbottels eerst door een grove zeef om de ergste zaden enzovoorts te verwijderen. Daarna gebruik je de fijne zeef.
- Gebruik rozenbottels waarvan je weet dat ze onbespoten zijn. Dus het liefst uit je eigen tuin (mits je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt). Rozenbottels langs drukke wegen en in plantsoenen zijn niet aan te raden.
- De rozenbottelsiroop blijft 4 maanden ongeopend goed. Wanneer je de fles geopend hebt, blijft hij 1 week houdbaar in de koeling.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Rozenbottelsrioop maken
Ingrediënten
- 2 kg rozenbottels
- 1500 gram suiker, 500 gram / liter siroop
Instructies
Voorbereiding
- Zet schone, gesteriliseerde flessen klaar om de siroop in te bewaren.
Rozenbottelsiroop maken
- Pluk de rozenbottels, was ze en haal zoveel mogelijk blaadjes etcetera eraf.
- Zet ze een nacht onder water in een pan. Zorg dat het water 3 cm boven de rozenbottels staat.
- Breng het water in de ochtend aan de kook en laat 10 minuten koken.
- Pureer de rozenbottels met de staafmixer en zeef de pulp eerst door een grove zeef.
- Leg dan een kaasdoek in een schone zeef en zeef nogmaals het sap door de kaasdoek heen.
- Meet de hoeveelheid sap en voeg voor elke liter 500 gram suiker toe. Je zult ongeveer 1500 gram nodig hebben.
- Breng het rozenbottelsap weer aan de kook en laat de suiker oplossen.
- Kook vervolgens 10 minuten en giet in schone flessen. Leg de dop losjes op de fles en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Draai dan de fles dicht.
Opmerkingen
- Flessen steriliseren is makkelijk. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en zet de flessen (of leg ze) op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 15 minuten in de oven staan en laat ze dan afkoelen (met de deksel licht erop, zodat er niets in kan komen).
- De deksels en rubbers dompel je 2 minuten onder in kokend water en laat je afkoelen om ze te steriliseren.
- Zeef de rozenbottels eerst door een grove zeef om de ergste zaden enzovoorts te verwijderen. Daarna gebruik je de fijne zeef.
- Gebruik rozenbottels waarvan je weet dat ze onbespoten zijn. Dus het liefst uit je eigen tuin (mits je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt). Rozenbottels langs drukke wegen en in plantsoenen zijn niet aan te raden.
- De rozenbottelsiroop blijft 4 maanden ongeopend goed. Wanneer je de fles geopend hebt, blijft hij 1 week houdbaar in de koeling.
Geef een reactie