Lamsrack uit de oven, gemaakt van het beste vlees van het lam. De coating van ketjap zorgt voor een heerlijke glaze op de buitenkant van het malse vlees. Je bakt het vervolgens even aan in de pan (voor nog meer smaak) en braad verder in de oven tot hij medium gegaard is. Een makkelijk recept voor een rijk en lekker stukje lamsvlees.
Lamsrack zijn lamskoteletjes die nog aan elkaar vastzitten. Daardoor is het een lekker stuk vlees dat heel eenvoudig lekker te bereiden is. Vaak wordt de rack met een rub van groene kruiden op smaak gebracht. Maar wat ook superlekker is is om de rack te marineren met een ketjap marinade van soja, gember, sambal en knoflook. Die bak je vlug aan in de pan en dan gaar je de lamsrack in de oven tot hij precies goed is.
Topper voor de Feestdagen
Tijdens de Feestdagen serveer ik graag een lekker stukje vlees of vis. En deze lamsrack staat hoog op mijn lijstje. Omdat hij zo lekker is. Maar ik maak ook vaak deze beenham met Cumberlandsaus en Hertenbiefstuk in Spek gerold. Alle drie de recepten zijn makkelijk te maken. Zo hoef je niet te lang in de keuken te staan.
Oosterse smaken
Je gaart de lamsrack op lage temperatuur in de oven, zodat hij mals en medium done op je bord wordt geserveerd. En om een rijke smaak te krijgen, bak je hem vooraf in de pan even aan tot hij mooi bruin is aan alle zijden. En je legt het vlees samen met het bakvocht (nog meer smaak!) in de ovenschaal.
Lamsrack uit de oven is rijk van smaak door de ketjap marinade. Een perfect gegaard stukje lamsvlees.
Uit de oven
Lamsrack uit de oven is een goede keuze wanneer de gaarheid nauw komt. In de pan is het veel moeilijker om het vlees de goede gaarheid te geven. Omdat je het vlees op een vaste temperatuur in de oven laat garen, lukt het altijd om hem medium done op je bord te serveren.
De lamsrack is heerlijk met sperziebonen met kruidenpaneer en rijst of heerlijke gebakken aardappels uit de oven.
Wat heb je nodig voor Lamsrack met een Oosterse Marinade
Voor de bereiding van deze Lamsrack uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Lamsrack - Dit stukje vlees heeft een zachte structuur en een heerlijke volle smaak. En ze zijn rosé gebakken het allerlekkerste. Kijk voordat je gaat bereiden je lamsrack even na. Bij het botje kan, als ze niet goed zijn schoongemaakt, een vetlaagje zitten. Omdat het vlees maar een korte bereidingstijd heeft, wordt dat vet niet gaar. Snij dat dan weg.
- Bruine suiker, ketjap, knoflook, gember en sambal - De ingrediënten voor de ketjap marinade. Het wordt lekker dik en het is dus meer een glaze, een lichte glazuur, die over je lamsrack komt. Het combineert heerlijk met dit zachte vlees.
- Lente-ui - Strooi na het bakken wat lente-ui over het vlees. Het heeft een lichtzoet, subtiele smaak die lekker is bij het vlees (en het kijkt ook nog heel mooi bij het serveren). Snij het in dunne reepjes.
Hoe maak je Lamsrack op Oosterse wijze
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Stap 1 - Maak de ketjap marinade
- Doe de bruine suiker en ketjap in een schaal.
- Schep de sambal erbij.
- Pers het teentje knoflook uit boven de schaal.
- Rasp de gember boven de marinade.
Stap 2 - Marineer/Glaze de lamsrack
- Meng de marinade met een vork door elkaar tot je een dik papje krijgt.
- Doe de lamsrack in de marinade en draai hem om. Zorg dat hij rijkelijk bedekt is. Marineer 3 tot 4 uur.
Stap 3 - Braad het vlees kort aan
- Verhit één eetlepel olie in de pan en bak de lamsrack twee minuten op gemiddeld vuur.
- Draai de lamsrack om en bak nog twee minuten. Haal de pan van het vuur.
Stap 4 - bak in de oven
- Leg de lam met het bakvocht in een ovenschaal. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven bij 200 °C.
- Haal het vlees uit de oven en bedek met aluminiumfolie. Laat drie minuten liggen, zodat het vlees kan rusten en de sappen zich goed kunnen verdelen. Snij in plakjes en bestrooi met lente-uitjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Lamsrack uit de oven {met ketjap marinade}
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 stuks lamsrack, ongeveer 8 porties per stuk
- 3 tenen knoflook
- 2 cm gember
- 1 theelepel sambal
- 120 ml ketjap Manis
- 200 gram bruine suiker
- 2 eetlepels olie
- 2 lente-uitjes
Instructies
Marinade
- Controleer of de lamsrack vet rondom de botten bevat. Is dat het geval, snij het dan weg.2 stuks lamsrack
- Bereid een marinade van de knoflook, gember, sambal, ketjap en suiker.3 tenen knoflook, 2 cm gember, 1 theelepel sambal, 120 ml ketjap Manis, 200 gram bruine suiker
- Marineer de lamsrack gedurende 3 tot 4 uur
- Verwarm een half uur voor het serveren de oven voor op 200 °C.
Bakken lamsrack
- Verhit olie in de koekenpan en bak de lam aan alle zijde aan.2 eetlepels olie
- Leg de lamsrack in de ovenschaal en bedruip met het bakvocht uit de pan. Bak 15 minuten in het midden van de oven.
- Laat het vlees drie minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snij het vlees in plakjes.
- Serveer met gesneden lente-uitje2 lente-uitjes
Opmerkingen:
Dit recept is heerlijk met sperziebonen met paneer en rijst of gebakken aardappeltjes uit de oven. 4. - Even laten liggen
Door vlees en vis na het bakken of grillen even te laten rusten, zal er na het aansnijden minder sappen vrijkomen, en die blijven daardoor in je vlees of vis. Veel lekkerder dus. 5. - Bewaren
- Koelkast - De lamsrack kun je na het bereiden twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - In de diepvries blijft een restje lamsrack tot twee maanden goed. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Haal hem dan 30 minuten voor het eten uit de koeling en warm hem gedurende 10 minuten bij 200 °C in de oven. Bedruip halverwege met wat water, zodat hij goed vochtig blijft.
De voedingswaarden zijn aan de hoge kant, omdat je maximaal de helft van de marinade daadwerkelijk gebruikt (dat valt dan weer mee toch!). Deze hoeveelheid lam is genoeg voor vier volwassenen. De voedingswaarden zijn de maximale hoeveelheden per persoon (als alle marinade gebruikt zou worden).
Geef een reactie