Dit lekkere recept voor zelfgemaakte Griekse tzatziki is snel en eenvoudig te maken. In 15 minuten bereid je de saus. En wanneer je hem dan nog even op smaak laat komen wordt hij nog beter.
Mijn kinderen zijn gek op komkommer. En dat hebben wij dus vaak als bijgerecht op tafel staan en ze zijn altijd op. Ja als ouders ben je al lang blij als ze vrijwillig vitamines naar binnen werken. Zelf vind ik er zo weinig aan. Ook al heb ik een biologische, die iets minder waterig lijkt, het blijft toch een groente met weinig smaak.
Dus af en toe haal ik er dan een truc mee uit. Ik maak dan zure komkommers of een komkommersalade met wortel. En ook maak ik er tzatziki mee. Simpel en snel te maken en het lekkerst als je ze al een paar uur te voren maakt. Ook dan zijn de komkommers op. Alleen niet allemaal opgegeten door de kids…
- Omdat je dressing voldoende vocht bevat haal je met de achterkant van een lepel de zaden eruit. Anders wordt de Tzatziki waterig.
- Wil je een romige tzatziki wilt gebruik je Griekse yoghurt. Wil je liever een wat magere tzatziki, maar wel met dezelfde smaak, dan gebruik je magere yoghurt, waar je hangop van maakt. Hoe maak je hangop? Leg een zeef op een kom. Leg in de zeef een kaasdoek en schenk de magere yoghurt erin. Laat dit een nacht uitlekken.
- Als je geen verse dille aan kunt komen (of niet in huis hebt), vervang je dit door 1 theelepel gedroogde dille.
- Tzatziki is heerlijk bij Griekse gerechten zoals gyros of souvlaki. Maar ook is het lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld de bbq of gourmet.
- Je kunt Tzatziki tot 3 dagen gekoeld en afgedekt bewaren. Daarom kun je het dus prima voorbereiden.
- Tzatziki kun je niet invriezen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Tzatziki
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
5 takjes dille
3 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel citroensap
1 theelepel zeezout
2 tenen knoflook geperst
1 komkommer
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Hak van 4 takjes dille de blaadjes fijn.
- Meng in een kom de fijngehakte dille, olijfolie, citroensap, zeezout, knoflook en yoghurt. Zet in de koelkast.
- Halveer de komkommer. Haal met een theelepel de zaden uit de komkommer.
- Snij de komkommer in halve manen.
- Haal de gemarineerde yoghurt uit de koeling en meng de komkommer erdoor. Het lekkerst is wanneer je de tzatziki tenminste 2 uur laat marineren, maar dat hoeft niet per sé.
- Serveer de saus gegarneerd met het vijfde takje dille.
Opmerkingen:
- Omdat je dressing voldoende vocht bevat haal je met de achterkant van een lepel de zaden eruit. Anders wordt de Tzatziki waterig.
- Wil je een romige tzatziki wilt gebruik je Griekse yoghurt. Wil je liever een wat magere tzatziki, maar wel met dezelfde smaak, dan gebruik je magere yoghurt, waar je hangop van maakt. Hoe maak je hangop? Leg een zeef op een kom. Leg in de zeef een kaasdoek en schenk de magere yoghurt erin. Laat dit een nacht uitlekken.
- Als je geen verse dille aan kunt komen (of niet in huis hebt), vervang je dit door 1 theelepel gedroogde dille.
- Tzatziki is heerlijk bij Griekse gerechten zoals gyros of souvlaki. Maar ook is het lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld de bbq of gourmet.
Geef een antwoord