Ontdek hoe je zelf heerlijke Tzatziki maakt met dit eenvoudige en snelle recept. Fris, romig en vol met Griekse smaken. En binnen 15 minuten zit alles in de schaal. Dit is perfect als dip, saus of bijgerecht.
Tzatziki: Frisse en Romige Salade
Mijn kinderen zijn gek op komkommer. En dat hebben wij dus vaak als bijgerecht op tafel staan en ze zijn altijd op. Ja als ouders ben je al lang blij als ze vrijwillig vitamines naar binnen werken. Zelf vind ik er zo weinig aan. Ook al heb ik een biologische, die iets minder waterig lijkt, het blijft toch een groente met weinig smaak.
Dus af en toe doe ik er wat anders mee. Ik maak dan een pittige komkommersalade of een komkommersalade met wortel. Maar echt een favoriet is tzatziki. Simpel en snel te maken en het lekkerst als je ze al een paar uur eerder maakt. Ook dan zijn de komkommers op. Alleen niet allemaal opgegeten door de kids…
Tzatziki is een bekend traditioneel Grieks gerecht dat bekend staat om zijn frisse, kruidige smaak. Een klassieke combinatie van Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en dille. En het fijne is dat je deze salade voortaan zelf snel en makkelijk maakt. Een heerlijke aanvulling bij een mooi stukje vlees, gyros, souvlaki, in een wrap of bij groenten. Smakelijk!
Wat heb je nodig voor Romige en Frisse Griekse Tzatziki
Om zelf Tzatziki te maken te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Komkommer: Een frisse groente met een neutrale smaak.
- Omdat je dressing voldoende vocht bevat haal je met de achterkant van een lepel de zaden eruit. Anders wordt de Tzatziki waterig.
- Wil je geen salade maar een dip? Rasp de komkommer en meng dat door de dressing.
- Griekse yoghurt: Romige, dikke yoghurt.
- Wil je een romige tzatziki wilt gebruik je Griekse yoghurt. Wil je liever een wat magere tzatziki, maar wel met dezelfde smaak, dan gebruik je magere yoghurt, waar je hangop van maakt. Hoe maak je hangop? Leg een zeef op een kom. Leg in de zeef een kaasdoek en schenk de magere yoghurt erin. Laat dit een nacht uitlekken.
- Knoflook: Scherp en aromatische smaak.
- Dille: Een zacht kruid met fijne naaldachtige blaadjes. Het heeft een licht zoete citroen en azijnachtige smaak.
- Als je geen verse dille aan kunt komen (of niet in huis hebt), vervang je dit door 1 theelepel gedroogde dille.
- Olijfolie: Gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Citroen: Voor een frisse, citrusachtige vleugje smaak.
- Zeezout: Om de salade op smaak te brengen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 5 takjes dille alleen de naaldjes, fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel grof zeezout
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 komkommer
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng in een kom de fijngehakte dille, olijfolie, citroensap, zeezout en knoflook. Voeg daar de yoghurt aan toe en meng alles goed door.5 takjes dille, 3 eetlepels olijfolie extra vierge, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel grof zeezout, 2 tenen knoflook
- Halveer de komkommer. Haal met een theelepel de zaden uit de komkommer.1 komkommer
- Snij de komkommer in halve manen.
- Meng de komkommer door de yoghurt.
- Zet de salade in de koelkast. Het lekkerst is wanneer je de tzatziki tenminste 2 uur laat marineren, maar dat hoeft niet per se.
- Serveer gegarneerd met wat extra dille.
Opmerkingen:
- Wil je een romige tzatziki wilt gebruik je Griekse yoghurt.
- Wil je liever een wat magere tzatziki, maar wel met dezelfde smaak, dan gebruik je magere yoghurt, waar je hangop van maakt. Hoe maak je hangop? Leg een zeef op een kom. Leg in de zeef een kaasdoek en schenk de magere yoghurt erin. Laat dit een nacht uitlekken.
- Je kunt Tzatziki tot 3 dagen gekoeld en afgedekt bewaren. Daarom kun je het dus prima voorbereiden.
- Tzatziki kun je niet invriezen.
Geef een reactie