Deze klassieke zelfgemaakte Hummus is de perfecte manier om je smaakpapillen te prikkelen! Het combineert de aardse smaken van de kikkererwten met de notige smaak van de Tahin.
De frisheid van de citroen en knoflook maken dit hapje helemaal af. Het is een eenvoudig recept dat alleen maar een handvol ingrediënten en een paar eenvoudige stappen vereist.
Bovendien is het vegan, glutenvrij en klaar in enkele minuten! Dus als je op zoek bent naar een hapje voor bij de borrel of mezze, een dip of tussendoortje dat je zeker zal bevallen, dan ben je hier aan het juiste adres.
Zelf Hummus Maken
Hummus is een klassieke dip, hapje en spread uit het Midden-Oosten (en Libanon / Armenië). Niet alleen bekend onder deze naam, maar je komt het ook wel tegen als humus, hoummous of hoemoes. De smaak van hummus kun je omschrijven als aards, fris, nootachtig en romig. En het is heerlijk bij de borrel, op een toastje als mezzo of dip (lekker met geroosterd pitabrood). Maar ook op de boterham bij de lunch of als basis voor een wrap. De mogelijkheden zijn enorm.
Traditioneel maak je hummus door gedroogde kikkererwten eerst een nacht te weken in water. De volgende dag kook je ze ongeveer een uurtje in water tot ze zacht zijn en uit elkaar vallen.
Maar zoals je weet ben ik echt een voorstander van makkelijke recepten. En daarom gebruik ik een blik kikkererwten als basis. Zo maak je budgetvriendelijk, snel en simpel een lekkere snack. Mijn basisrecept, want het biedt de mogelijkheid om je eigen creativiteit er op los te laten. Zoals bij deze zoete aardappel hummus of een van de andere variaties, die je onderin bij Tips en Variaties nog terug kunt vinden.
Wat heb je nodig voor dit Basisrecept voor Hummus
Om deze Hummus zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Hummus
- Kikkererwten - Hebben een diepe aardse smaak. Laat de kikkererwten uitlekken voor gebruik. Is er zout toegevoegd, spoel ze dan vooraf af. Ze zijn dan ook beter te verteren. Wil je eens variëren met kikker erwten dan kun je ook kievitsbonen of flagiolibonen gebruiken.
- Tahin - Sesampasta, een saus op basis van gemalen sesam. Niet alleen de basis voor deze heerlijke hummus, maar restjes gebruik ik ook vaak in mijn dressing.
- Komijn - Proeft zoet, is verwarmend en heeft een nootachtige ondertoon. Je kunt het vergelijken (en ook vervangen) met karwijzaad.
- Knoflook - Een van de smaakmakers in de hummus. Het is doordringend, licht zoet en scherp.
- Citroensap - Vers geperst citroensap. Daar kan niets tegenop.
- Olijfolie - gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Peper en Zout - Voor het op smaak brengen van de Hummus
Serveer erbij (optioneel, maar zeker een aanrader)
- Cashewnoten - Licht boterachtig, knapperig met een nootachtige smaak
- Rauwkost - Denk aan plakjes radijs, wortelreepjes, bleekselderij stengels en cherry tomaten.
Hoe maak je Zelfgemaakte Hummus
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de kikkererwten en tahini in de kom van de keukenmachine met mes.
- Voeg daar het citroensap, knoflook, komijn, peper en zout aan toe. Schenk ook de olijfolie erbij. Pulseer tot je een gladde massa krijgt (eventueel kun je, als de hummus te droog is, een extra eetlepel olijfolie toevoegen). Laat minimaal twee uur op smaak komen in de koeling, daardoor wordt de smaak nog beter.
- Schep in een schaaltje en bestrooi met gemalen cashewnoten (optioneel maar een aanrader).
- Snij de groenten in dunne reepjes en serveer die met de hummus.
Serveren - Dit is lekker als hapje, mezze of dip samen met bijvoorbeeld Melitzanosalata. Maar ook op de boterham of als basis van je wrap. En de Griekse Hamburgers serveer je met deze heerlijke hummus spread.
Tips en Variaties
- Voeg rode biet toe voor een roze hummus.
- Geroosterde paprika - Rooster een paprika en voeg die toe aan de ingrediënten.
- Spicy - Voeg ½ theelepel extra gemalen komijn toe.
- Groen - Meng 15 gram verse peterselie door de hummus.
- Extra romig - Verwijder de velletjes van de kikkererwten voor je ze toevoegt. Dit do ene simpel door een klein sneetje te maken en de vulling eruit te duwen. Er zijn veel mensen die hierbij zweren omdat het een extra romige hummus geeft, maar zoals altijd smaken verschillen (als het gaat om tijd kost je dit een kleine 10 minuten)
- Water - Wil je een beter smeerbare hummus dan kun je vier eetlepels water toevoegen. Zeker erg lekker!
- Griekse Yoghurt - Roer er twee tot drie eetlepels Griekse yoghurt door voor een extra romige en frisse hummus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Hummus
- 350 gram kikkererwten
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels tahini sesampasta
- 2 eetlepels citroensap
- ½ theelepel gemalen komijn gemalen
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Erbij serveren (TIP)
- cashewnoten fijngehakt, garnering
- rauwkost zoals wortel, bleekselderij en verschillende andere groenten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Lek in een zeef de kikkererwten uit en spoel ze af.350 gram kikkererwten
- Doe ze in de bak van de blender of keukenmachine.
- Pel de knoflook, halveer en doe ze erbij.2 tenen knoflook
- Schep daarbij de tahin, het citroensap en komijnpoeder.3 eetlepels tahini, 2 eetlepels citroensap, ½ theelepel gemalen komijn
- Schenk er ongeveer 1 eetlepel olijfolie bij.1 eetlepel olijfolie extra vierge
- Zet de machine aan en pureer tot een gladde massa.
- Wanneer het te droog wordt, schenk je er een extra eetlepel olijfolie bij en herhaal dat tot je een gladde massa krijgt.
- Breng op smaak met zout en peper.½ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Schep in een schaaltje.
Serveren (optioneel)
- Doe dan de cashewnoten in de keukenmachine en maal ze fijn.cashewnoten
- Doe over in een tweede schaaltje of strooi ze over de hummus.
- Snij de groenten in dunne reepjes.rauwkost
- Serveer de groenten met de hummus.
- Eet de groenten door ze even lekker in de hummus te dippen. Smakelijk!
Opmerkingen:
- Rode biet - Voor een roze hummus.
- Geroosterde paprika - Rooster een paprika en voeg die toe aan de ingrediënten.
- Spicy - Voeg ½ theelepel extra gemalen komijn toe.
- Groen - Meng 15 gram verse peterselie door de hummus.
- Extra romig - Verwijder de velletjes van de kikkererwten voor je ze toevoegt. Dit doe je simpel door een klein sneetje te maken en de vulling eruit te duwen. Er zijn veel mensen die hierbij zweren omdat het een extra romige hummus geeft, maar zoals altijd smaken verschillen (qua tijd kost je dit een kleine 10 minuten)
- Water - Wil je een beter smeerbare hummus dan kun je vier eetlepels water toevoegen. Zeker erg lekker!
- Griekse Yoghurt - Roer er twee tot drie eetlepels Griekse yoghurt door voor een extra romige en frisse hummus.
- Koelkast - In een afgesloten bakje is de hummus 2 dagen houdbaar.
- Diepvries - Schep een diepvriesbakje tot ¾ vol en schenk er wat olie op tegen het uitdrogen. Zo blijft hij tot een maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie