Een knapperig zoet deeg, gevuld met een romige kaasvulling. Een vleugje kaneel en sinaasappel maken dit tot een heerlijk koekje.
Het is weer Foodblogswap tijd en deze keer mocht ik bakken van Claudia's keuken. Een blog met allerlei lekkere recepten zonder pakjes en zakjes en vaak uit de Mediteraanse keuken. Niet raar want Claudia heeft een hechte band met Griekenland. En deze Kalitsounia, Paaskoekjes uit Kreta, kon ik dan ook niet weerstaan.
Kalitsounia
Op Kreta wordt met Pasen door iedereen deze Kalitsouina gemaakt. De koekjes, die lichtzoet zijn, maar zeker niet te, zijn een traditie. En iedereen maakt ze op zijn of haar eigen manier. Geen recept is daarbij dus hetzelfde. Veel ervaring heb ik zelf niet met deze koekjes, maar ik was blij verrast.
Bij de eerste hap bijt je in een knapperig licht zoet deeg en vervolgens proef je de romige vulling met een vleugje sinaasappel en eindig je met een warme kaneel smaak. Ik weet in ieder geval nu waarom dit een koekje is wat elk jaar met Pasen in Kreta op tafel staat.
Tips
- Zorg dat je alle ingrediënten bij kamertemperatuur gebruikt. Zo krijg je een luchtiger deeg en mengen de ingrediënten voor de vulling veel beter.
- Doordat je het deeg goed koelt, plakt het minder en kun je het beter uitrollen en vormen.
Vervangers
- Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis dan kun je ook 250 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder gebruiken.
- De Griekse yoghurt kun je vervangen door (gewone) yoghurt.
- Vervang de ricotta door mascarpone voor een smaak die nog voller is.
Budget vriendelijke
versie
- Vervang de ricotta door cottage cheese
- Vervang de Griekse yoghurt magere yoghurt
- Vervang het zelfrijzend bakmeel door 250 gram bloem en 1 theelepel baking soda. Het bakpoeder kun je hier vervangen door baking soda omdat je een zuur (yoghurt) gebruikt. Een zure vloeistof zorgt ervoor dat baking soda gaat werken.
- Vervang de honing in het deeg en de vulling door respectievelijk 50 gram suiker (deeg) en 2 eetlepels suiker (vulling)
De prijs van een koekje (in totaal kun je met dit recept ongeveer 20 koekjes maken) bedraagt dan: €0.10 cent per koekje.
Lekker
erbij
- Voeg wat vanille extract toe aan het deeg. Zo krijgt het nog meer smaak.
- Bestuif met poedersuiker of swirl er wat honing overheen.
Bewaaradvies
- Deze koekjes kun je tot 3-4 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking in de koeling.
- Bewaar deze koekjes niet in de diepvries, want dan verandert de structuur en dat is minder lekker.
Andere lekkere koekjes
recepten
- Kruidkoek met walnoten en rozijnen
- Sablé koekjes
- Witte en pure chocolade walnoot koekjes
- Boterkoekjes met een beetje zout
It's a good taste!
Recept
Kalitsounia
Heb je deze Kalitsounia gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- hete lucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
Deeg
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 ei maat M
- 50 ml olijfolie (Griekse fruitige olijfolie)
- 25 gram honing
- 1 sinaasappel schil
- 3 eetlepels sinaasappelsap
Vulling
- 250 gram Ricotta
- 1 ei maat M, ½ voor de vulling ½ voor het bestrijken van het koekje
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel kaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg
- Doe alle ingredienten voor het deeg bij elkaar in een kom en mix het deeg met deeghaken tot je een samenhangend zacht deeg hebt. Dit kost je ongeveer 5-10 minuten mixtijd.
- Pak het deeg in plastic folie en leg het minimaal 30 minuten in de koeling.
Vulling
- Meng de ricotta, het halve ei, de honing en kaneel en dek de kom af met plastic folie.
- Zet in de koeling en laat goed koud worden.
Koekjes maken en bakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een deeg van 3 mm dikte.
- Pak een ronde uitsteekvorm van 8 cm (of gebruik een kopje of bord) en steek rondjes uit.
- Leg een deegrondje voor je neer en schep 2 theelepels vulling in het midden van het deeg.
- Vouw het deeg lichtjes naar binnen, terwijl je tussen twee vingers een puntje vormt. Doe dit rondom het hele deegrondje (zie de foto hierboven).
- Leg het koekje op de bakplaat en herhaal dat tot al het deeg of de vulling op is.
- Klop het restant ei met 1 eetlepel water goed los en bestrijk de bovenkant van de koekjes.
- Bestuif de koekjes in de oven en bak ze 30 minuten. Let goed op, wanneer ze te bruin worden kun je ze bedekken met aluminiumfolie.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
- Mixer, staafmixer
- koekjes uitstekers of ronde bakcirkels
Geef een reactie