3 verschillende Macarons maken, dat klinkt toch goed? Macarons zijn heerlijke knapperige koekjes van amandelmeel met een zachte romige vulling ertussen. Te maken in verschillende smaken en kleuren, en ze zien er altijd prachtig uit. Vandaag maken we drie verschillende macarons: granaatappel met Champagne, Baileys en aardbeien-chocola met een vleugje Prosecco.
Macarons een Frans Koekje
Maar is dat eigenlijk wel waar? De originele macaron daterend uit 800 na Christus komt uit Italië en het recept is door Catherine de'Medici een Italiaanse edelvrouw naar Frankrijk gebracht toen zij trouwde met Henry II koning van Frankrijk.
Tijdens de Franse revolutie werden de koekjes door twee nonnen, de "macarons-zussen" gebakken zodat ze de huur konden betalen toen ze vluchtte voor de Franse Revolutie. Maar tot 1930 bestond een macaron nog steeds uit enkel een koekje. Sinds die tijd zijn bakkers er mee gaan experimenteren en bestonden de gevulde varianten zoals ze nu bekend zijn.
Macarons in drie smaken
Deze keer heb ik gekozen voor drie verschillende macarons. De granaatappel macarons met Champagne hebben een lichte fruitige smaak met een vleugje champagne. Ze zijn elegant en verfijnd. Baileys macarons hebben een volle, romige smaak die goed samengaat met de knapperige macaron. Als derde macaron heb ik macarons met een aardbei-chocola en Prosecco gemaakt. De zoetheid van de aardbei, romige diepte van de chocola en bruisende smaak van de Prosecco maken dit een heerlijke combinatie.
En heb je nu trek in een heerlijke macaron? Kijk dan snel bij de recepten beneden. Ik ben benieuwd welke jij gaat maken!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Macarons
- 130 gram poedersuiker
- 140 gram amandelmeel
- 3 eiwitten maat L, 100 gram
- 90 gram suiker
- Paarse kleurstof voor bakken
Granaatappeljam
- 400 gram granaatappelpitjes
- 120 ml champagne
- 3 theelepels maple syrup
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel water
Botercrème
- 6 eetlepels boter ongezouten, kamertemperatuur
- 240 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel slagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Macarons
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg je macaron matje klaar
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel130 gram poedersuiker, 140 gram amandelmeel
- Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.3 eiwitten, 90 gram suiker
- Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
- Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
- Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine). Voeg de kleurstof toe.Paarse kleurstof
- Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overkloppen).
- Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Als dat zo is dan is dat het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
- Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan.
- Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C.
- Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaal) en kijk of de macarons klaar zijn (als ze klaar zijn zijn ze donkerder en hebben een randje aan de onderzijde van de macarons), anders bak je nog eens 4 minuten.
- Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
- Laat de macarons verder afkoelen.
Granaatappeljam met champagne
- Doe de granaatappelpitjes, champagne met de Maple syrup in een steelpannetje en breng aan de kook, terwijl je roert.400 gram granaatappelpitjes, 120 ml champagne, 3 theelepels maple syrup
- Laat de jam 8 minuten sudderen op laag vuur.
- Meng de maizena met het water en voeg dat aan de jam toe.1 eetlepel maizena, 1 eetlepel water
- Laat aan de kook komen tot het langzaam indikt.
- Zeef het mengsel door een fijne zeef.
- Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Botercrème
- Meng de boter met een mixer tot hij luchtig is.6 eetlepels boter
- Voeg de poedersuiker toe en mix alles nog eens 2 minuten.240 gram poedersuiker
- Doe de slagroom en vanille erbij en klop 1 minuut.1 theelepel vanille-extract, 1 eetlepel slagroom
- De botercrème is klaar en is tot 3 dagen houdbaar in de koeling. Haal hem voor gebruik uit de koeling dat spuit makkelijker op de macaron.
Samenstellen macarons:
- Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je een cirkel botercrème aan de buitenzijde.
- Schep in de binnenkant van de cirkel een beetje granaatappel champagne jam (niet te dik)
- Plaats een schelp aan de bovenzijde.
Opmerkingen:
- Meet alle ingrediënten nauwkeurig af met een
- Holle macarons: Dit gebeurt wanneer het beslag te lang is gemixt. Alle ingrediënten moeten net gemengd zijn.
- Scheuren in de macarons: Laat de macarons drogen voordat je ze bakt. Dit geeft een dunne korst die ervoor zorgt dat het minder snel barst.
- Macarons zijn 5 dagen houdbaar in de koeling.
- Macarons kun je ook invriezen. Bewaar ze in een diepvrieszak en vries ze maximaal 2 maanden in.
Voedingswaarde
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Macarons
- 130 gram poedersuiker
- 140 gram amandelmeel
- 3 eiwitten 100 gram
- 90 gram suiker
- zilverpoeder optioneel
Baileys vulling
- 200 gram boter kamertempeartuur
- 500 gram poedersuiker
- 100 ml Baileys of andere irish cream
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Macarons
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg je macaron matje klaar
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel130 gram poedersuiker, 140 gram amandelmeel
- Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.3 eiwitten, 90 gram suiker
- Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
- Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
- Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine).
- Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overmixen).
- Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Dat is het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
- Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan. Heb je geen macaron matje dan spuit je zelf rondjes op het bakpapier.
- Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C.
- Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaal) en kijk of de macarons klaar zijn (ze zijn donkerder en hebben een randje aan de onderzijde), anders bak je nog eens 4 minuten.
- Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
- Laat de macarons verder afkoelen.
Baileys vulling
- Meng met een mixer de boter met de poedersuiker tot het luchtig is.200 gram boter, 500 gram poedersuiker
- Meng vervolgens de Baileys erdoor, lepel voor lepel, terwijl je blijft mengen.100 ml Baileys
- Doe de Baileys vulling in een spuitzak
Samenstellen macaron
- Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je de Baileys botercrème vulling op de schelp.
- Plaats een schelp aan de bovenzijde.
- Wanneer je dat mooi vind, bestrooi je de bovenkant met zilverpoeder.zilverpoeder
Opmerkingen:
- Meet alle ingrediënten nauwkeurig af met een
- Holle macarons: Dit gebeurt wanneer het beslag te lang is gemixt. Alle ingrediënten moeten net gemengd zijn.
- Scheuren in de macarons: Laat de macarons drogen voordat je ze bakt. Dit geeft een dunne korst die ervoor zorgt dat het minder snel barst.
- Macarons zijn 5 dagen houdbaar in de koeling.
- Macarons kun je ook invriezen. Bewaar ze in een diepvrieszak en vries ze maximaal 2 maanden in.
Voedingswaarde
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Macarons
- 140 gram amandelmeel
- 130 gram poedersuiker
- 3 eiwitten maat L, 100 gram
- 90 gram suiker
- gouden eetbare verf optioneel:
Aardbeien prosecco vulling
- 40 gram aardbeien
- 4 eetlepels Prosecco
- 200 gram witte chocolade
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Macarons
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg je macaron matje klaar
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel140 gram amandelmeel, 130 gram poedersuiker
- Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.3 eiwitten, 90 gram suiker
- Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
- Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
- Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine).
- Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overkloppen).
- Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Dat is het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
- Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan.
- Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C.
- Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaal) en kijk of de macarons klaar zijn (ze zijn donkerder en hebben een randje aan de onderzijde), anders bak je nog eens 4 minuten.
- Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
- Laat de macarons verder afkoelen.
Aardbeien-chocolade Prosecco vulling
- Pureer de aardbeien.40 gram aardbeien
- Doe de aardbeienpuree met de prosecco in een pan en breng aan de kook.4 eetlepels Prosecco
- Schenk de warme vloeistof over de witte chocola en laat deze smelten.200 gram witte chocolade
- Doe de aardbeien prosecco chocolade vulling in een spuitzak.
Samenstellen Macaron:
- Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je de vulling op de schelp.
- Plaats een schelp aan de bovenzijde.
- Optioneel: bestrijk de bovenzijde met gouden eetbare verf.gouden eetbare verf
Opmerkingen:
- Meet alle ingrediënten nauwkeurig af met een
- Holle macarons: Dit gebeurt wanneer het beslag te lang is gemixt. Alle ingrediënten moeten net gemengd zijn.
- Scheuren in de macarons: Laat de macarons drogen voordat je ze bakt. Dit geeft een dunne korst die ervoor zorgt dat het minder snel barst.
- Macarons zijn 5 dagen houdbaar in de koeling.
- Macarons kun je ook invriezen. Bewaar ze in een diepvrieszak en vries ze maximaal 2 maanden in.
Geef een reactie