Macarons, knapperige koekjes met daartussen een romige vulling. Recepten voor een granaatappel macaron met champagne, Baileys macarons en macarons met aardbeien chocola prosecco vulling. Smakelijk!
Macarons een Franskoekje
Maar is dat eigenlijk wel waar? De originele macaron daterend uit 800 na Christus komt uit Italië en het recept is  door Catherine de'Medici een Italiaanse edelvrouw naar Frankrijk gebracht toen zij trouwde met Henry II koning van Frankrijk.
Tijdens de Franse revolutie werden de koekjes door twee nonnen de "macarons-zussen" gebakken zodat zij de huur konden betalen toen zij vluchtte voor de Franse Revolutie. Maar tot 1930 bestond een macaron nog steeds uit enkel een koekje.
Sinds die tijd zijn bakkers er mee gaan experimenteren en bestonden de gevulde varianten zoals ze nu bekend zijn.
Macarons in drie smaken
Voor deze High Tea de Luxe heb ik de macarons op drie manieren bereid zodat er altijd een favoriet bij zit. Een fruitige granaatappel macaron gevuld met een champagne vulling.
Een romige Baileys macaron en een extravagante vanille macaron met aardbeien chocola prosecco vulling. En eerlijk gezegd kon ik na het proeven niet echt kiezen, maar misschien jij wel?
High tea de luxe
Zoals ook in de eerdere blogs geschreven maken deze macarons deel uit van de high tea de luxe. Heerlijke recepten om een elegante high tea te maken. Aan het eind van de recepten reeks krijg je een samenvatting met een timetable zodat je zonder stress heerlijk kunt genieten van deze high tea.
We zijn gestart met 4 soorten sandwiches, luxe asperges gegrild met Boursin in prosciutto, vanille scones met braam peer confituur en Minced fruit pies. En als de recepten serie compleet is vind je hier de link naar de tijdstabel met alle recepten bij elkaar!
Recept: macaron op drie manieren
Heb je een lekker recept van mijn blog gemaakt? Deel je foto's via Instagram, twitter of Facebook met #byAndreaJanssen. En wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg dan mijn Instagramen Facebookkanaal.
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlGranaatappel macaron met champagne
Apparatuur
- Bakplaten
- bakpapier
- Macaron matje (maar kan ook met een gewoon bakmatje)
- Spuitzak met rond punt (size 5)
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
Macarons
- 90 gram poedersuiker
- 100 gram amandelmeel
- 3 eiwitten (100 gram)
- 100 gram suiker
- Food coloring (paars)
Granaatappeljam
- 400 gram granaatappelpitjes
- 120 ml champagne
- 3 theelepels maple syrup
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel water
Botercrème
- 240 gram poedersuiker
- 6 eetlepels boter (ongezouten)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel slagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Macarons
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg je macaron matje klaar
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel
- Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.
- Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
- Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
- Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine). Voeg de kleurstof toe.
- Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overkloppen).
- Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Als dat zo is dan is dat het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
- Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan.
- Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius.
- Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaal) en kijk of de macarons klaar zijn (als ze kalar zijn zijn ze donkerder en hebben een randje aan de onderzijde van de macarons), anders bak je nog eens 4 minuten.
- Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
- Laat de macarons verder afkoelen.
Granaatappeljam met champagne
- Doe de granaatappelpitjes, champagne met de maple syrup in een steelpannetje en breng aan de kook, terwijl je roert.
- Laat de jam 8 minuten sudderen op laag vuur.
- Meng de maizena met het water en voeg dat aan de jam toe.
- Laat aan de kook komen tot het langzaam indikt.
- Zeef het mengsel door een fijne zeef.
- Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Botercrème
- Meng de boter met een mixer tot hij luchtig is.
- Voeg de poedersuiker toe en mix alles nog eens 2 minuten.
- Doe de poedersuiker en vanille erbij en klop 1 minuut.
- De botercrème is klaar en is tot 1 week houdbaar in de koeling. Haal hem voor gebruik uit de koeling dat spuit makkelijker op de macaron
Samenstellen macarons:
- Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je een cirkel botercrème aan de buitenzijde.
- Schep in de binnenkant van de cirkel een beetje granaatappel champagne jam (niet te dik)
- Plaats een schelp aan de bovenzijde.
Opmerkingen:
- Macarons zijn 4 tot 7 dagen houdbaar in de koeling.
Indicatie Voedingswaarde (Per Persoon / Portie)
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlMacarons met Baileys vulling
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- bakpapier
- Macaron matje (heb je dat niet dan is dat niet persé noodzakelijk, het is wel makkelijker)
- Handmixer
- Spuitzak met punt (maat 5)
Ingrediënten
Macarons
- 3 eiwitten (100 gram)
- 100 gram suiker
- 96 gram amandelmeel
- 90 gram poedersuiker
- zilverpoeder (optioneel: )
Baileys vulling
- 200 gram boter (kamertempeartuur)
- 100 ml Bailey's (of andere irish cream)
- 500 gram poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Macarons
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg je macaron matje klaar
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel
- Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.
- Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
- Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
- Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine).
- Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overkloppen).
- Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Dat is het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
- Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan. Heb je geen macaron matje dan spuit je zelf rondjes op het bakpapier.
- Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius.
- Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaaen kijk of de macarons klaar zijn (ze zijn donkerder en hebben een randje aan de onderzijde), anders bak je nog eens 4 minuten.
- Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
- Laat de macarons verder afkoelen.
Baileys vulling
- Meng met een mixer de boter met de poedersuiker tot het luchtig is.
- Meng vervolgens de baileys erdoor, lepel voor lepel, terwijl je blijft mengen.
- Doe de baileys vulling in een spuitzak
Samenstellen macaron
- Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je de Baileys botercrème vulling op de schelp.
- Plaats een schelp aan de bovenzijde.
- Wanneer je dat mooi vind bestrooi je de bovenkant met zilver poeder
Opmerkingen:
- Macarons zijn 4 tot 7 dagen houdbaar in de koeling.
Indicatie Voedingswaarde (Per Persoon / Portie)
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlVanille macarons met aardbeien prosecco chocolade vulling
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- bakmat
- macaronmat
- Spuitzak
Ingrediënten
Macarons
- 3 eiwitten ( 100 gram)
- 100 gram suiker
- 96 gram amandelmeel
- 90 gram poedersuiker
- gouden eetbare verf (optioneel: )
Aardbeien prosecco vulling
- 40 gram aardbeien
- 4 eetlepels prosecco
- 200 gram witte chocolade
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Macarons
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg je macaron matje klaar
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel
- Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom.
- Breng een pan water aan de kook en hang de kom met de eiwitten boven het water.
- Met de garde meng je de eiwitten met de suiker tot het laatste volledig is opgelost en het mengsel schuimig is.
- Haal de kom boven de pan vandaan en pak de mixer (of schenk alles in de kom van je keukenmachine).
- Mix op hoge snelheid tot er pieken ontstaan (stop meteen want je wilt niet overkloppen).
- Schep de poedersuiker/amandelmeel op de eiwitten en meng ze voorzichtig met een spatel door elkaar. Controleer of je beslag klaar is door met je spatel 8 figuren boven het beslag te maken. Blijven deze heel dan is het beslag klaar voor gebruik. Vervolgens check je met een theelepel op een stukje bakpapier of het beslag een klein beetje uitvloeit. Dat is het moment dat je het beslag in de spuitzak doet.
- Leg je macaron matje op het bakpapier en spuit het beslag in de vorm. Wanneer je alle vormpjes gevuld hebt, klop je de bakplaat een paar keer op je ondergrond, zodat alle lucht eruit kan.
- Laat de macaron drogen aan de lucht, ongeveer 30 tot 40 minuten, de bovenkant moet droog aanvullen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius.
- Bak de macarons 4 minuten in de oven en draai de bakplaat 180 graden. Bak nogmaals 4 minuten. Doe dit nog 2 keer (dus 16 minuten in totaaen kijk of de macarons klaar zijn (ze zijn donkerder en hebben een randje aan de onderzijde), anders bak je nog eens 4 minuten.
- Herhaal dat voor alle macarons bakplaten.
- Laat de macarons verder afkoelen.
Aardbeien prosecco chocolade vulling
- Pureer de aardbeien.
- Doe de aardbeienpuree met de prosecco in een pan en breng aan de kook
- Schenk de warme vloeistof over de witte chocola en laat deze smelten.
- Doe de aardbeien prosecco chocolade vulling in een spuitzak.
Samenstellen Macaron:
- Pak een macaron schelp en met de spuitzak spuit je de vulling op de schelp
- Plaats een schelp aan de bovenzijde.
- Optioneel: bestrijk de bovenzijde met gouden eetbare verf.
Opmerkingen:
- Macarons zijn 4 tot 7 dagen houdbaar in de koeling.
Geef een reactie