Deze glas in lood koekjes maken indruk op je gasten. Natuurlijk zijn ze lekker, heerlijke zandkoekjes. En als je ze tegen het licht houdt valt dat er mooi doorheen. Net zoals bij echte glas-in-loodramen. En wist je dat ze makkelijk te maken zijn, superleuk om samen met de kinderen te bakken.
Glas in Lood Koekjes
Koekjes bakken, echt een activiteit voor vakanties en feestdagen. Om zelf te doen of samen met de kinderen. En deze koekjes zijn echt verbluffend lekker en mooi om te zien. Naast een heerlijk zandkoekjes deeg, maak je met vormen deze mooie lekkernijen. Een grote koekjessteker als buitenrand en een kleiner exemplaar waar je je zuurtjes in laat smelten.
Omdat de koekjes in het midden erg dun zijn, zijn ze niet te hard en erg lekker. En wanneer je bovenin een gaatje maakt kun je er een touwtje erdoor rijgen en ze in de kerstboom hangen.
En kun je geen genoeg krijgen van koekjes bakken? Kijk dan eens op deze pagina vol met koekjesrecepten zoals: kaneel roomkaas rolletjes, sablé koekjes en kerstkoekjes met jam.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Glas-in-loodkoekjes?
Om deze Glas in Lood Koekjes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem voor deze koekjes.
- Suiker - Om de koekjes te zoeten
- Boter - Gebruik roomboter, ongezouten.
- Ei - Om het deeg te binden en voor een romige smaak.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Zout - Balanceert de smaak in de koekjes.
- Zuurtjes - In dit recept zijn harde zuurtjes, Napoleons, gebruikt. Maar ook andere hard snoep is heel geschikt. Bijvoorbeeld oud-Hollands snoep bij de Hema of zuurtjes die bij de Action te verkrijgen zijn.
Hoe maak je Glas in lood kerstkoekjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Mix de suiker met de boter, vanille-extract en zout tot het gemengd is. Voeg het ei toe en meng tot het is opgenomen. Als laatste doe je de bloem erbij en mix je tot het net gemengd is (er vormt zich dan een deegbal).
- Verdeel het deeg in tweeën en rol elke lap uit tot ongeveer ½ cm dikte. Dit gaat heel makkelijk tussen twee bakpapieren. Bestrooi het onderste bakpapier met wat bloem en leg het deeg erop, en druk dat een beetje plat. Bestuif met bloem en leg het tweede bakpapier erop. Rollen maar! Herhaal dit voor beide degen en leg de lappen deeg in de koelkast. Laat minimaal dertig minuten goed koud worden.
- Verwijder nu de bovenste laag bakpapier en steek met de grote uitsteker koekjes uit het deeg. Leg die op een bakpapier op een bakplaat. Pak de tweede kleinere koekjes uitsteker en druk die in het midden van het grote koekje. Haal voorzichtig dit deeg uit het midden van het koekje. Herhaal tot al het deeg op is.
- Bak de koekjes zes minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C. Haal uit de oven en leg in het midden van het koekje, in het gat dat je hebt gemaakt, een zuurtje. Heb je grote zuurtjes verkruimel ze dan eerst in een zakje door er met een deegroller op te slaan en strooi ongeveer 1 theelepel zuurtje in het midden van het koekje. Bak de koekjes nog eens negen minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Lekker met een grote mok Nutella Chocolade melk of deze luxe chocolademelk voor volwassenen.
Tips en Variaties
- Belangrijk is dat de koekjes vorm houden. Daarom leg je ze na het uitrollen minimaal een half uur in de koeling.
- Rol het deeg niet te dun, ongeveer 5 mm anders verliezen ze hun stevigheid en breken ze (en het ‘glas’ blijft niet goed zitten).
- Heb je luchtbelletjes na het bakken. Pak een schone naald en roer meteen na het bakken voorzichtig door het ‘glas in lood’.
- Variëren - gebruik verschillende kleuren zuurtjes. Sla ze fijn en strooi verschillende kleuren in de uitsparing van elk koekje. Als ze nog warm zijn uit de oven, kun je met een naald nog extra effecten maken door er een cirkel in te trekken.
- Versier het deeg door het te bestrijken met wat water en er vervolgens suiker over te strooien voor het de oven heen gaat.
- Prik een gaatje bovenin met een dikke naald of saté prikker en je kunt er een touwtje doorheen rijgen. Zo kun je ze in de kerstboom hangen.
- En omdat we niets willen verspillen bakken we de kleine koekjes die we uit het midden van de grote koekjes halen gewoon mee.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- koekjes uitstekers een grote en een kleine
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 200 gram roomboter kamertemperatuur, ongezouten
- 1 theelepel vanille-extract
- ⅛ theelepel zout
- 1 ei maat L
- 400 gram bloem
- 175 gram zuurtjes evt verkruimeld
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Bekleedt twee bakplaten met bakpapier.
- Meng in een grote kom de suiker, boter, vanille-extract en het zout gedurende 2 minuten op hoge snelheid.200 gram suiker, 200 gram roomboter, 1 theelepel vanille-extract, ⅛ theelepel zout
- Voeg het ei toe en mix tot het is opgenomen.1 ei
- Schep het bloem erbij en meng tot het net gemengd is in het deeg (je wilt het niet overwerken).400 gram bloem
- Verdeel het deeg in tweeën.
- Pak een stuk bakpapier en bestrooi met wat bloem.
- Leg hier een stuk deeg op en druk het wat plat met de handen.
- Bestrooi de bovenkant met deeg en leg hier een tweede bakpapier op.
- Rol nu met de roller uit tot een lap van ½ cm dikte. Leg dit in de koelkast voor minimaal 30 minuten en herhaal het met het tweede stuk deeg.
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Pak het koude deeg en steek met de grote uitsteker koekjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat.
- Pak nu de kleine uitsteker en druk in het midden van het grote koekje een stuk deeg eruit. (Ik leg deze kleine koekjes naast de grote koekjes, zodat ze ook meegebakken worden). Dit gaat makkelijk met een paletmesje of een gewoon mes.
- Bak de koekjes 9 minuten, haal ze uit de oven.
- Leg in het midden een zuurtje (dat niet te groot is) of 1 theelepel verkruimelde snoepjes.175 gram zuurtjes
- Zet de bakplaat terug in de oven en bak nog eens negen minuten.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen.
Opmerkingen:
- Belangrijk is dat de koekjes vorm houden. Daarom leg je ze na het uitrollen minimaal een half uur in de koeling.
- Rol het deeg niet te dun, ongeveer 5 mm anders verliezen ze hun stevigheid en breken ze (en het ‘glas’ blijft niet goed zitten.
- Heb je luchtbelletjes na het bakken. Pak een schone naald en roer meteen na het bakken voorzichtig door het ‘glas in lood’.
- Prik een gaatje bovenin met een dikke naald of saté prikker en je kunt er een touwtje doorheen rijgen. Zo kun je ze in de kerstboom hangen.
- En omdat we niets willen verspillen bakken we de kleine koekjes die we uit het midden van de grote koekjes halen gewoon mee.
- Gebruik verschillende kleuren zuurtjes. Sla ze fijn en strooi verschillende kleuren in de uitsparing van elk koekje. Als ze nog warm zijn uit de oven, kun je met een naald nog extra effecten maken door er een cirkel in te trekken.
- Versier het deeg door het te bestrijken met wat water en er vervolgens suiker over te strooien voor het de oven heen gaat.
- Kamertemperatuur - De koekjes zijn tot 5 dagen in een luchtdichte trommel te bewaren bij kamertemperatuur. In een vochtige omgeving worden de koekjes zacht en het glas in lood plakkerig.
- Diepvries - De kleur van het ‘glas’ zal vervagen door het in te vriezen en ik raad het niet aan.
Geef een reactie