Zelf Mergpijpjes Maken een uitdaging? Deze heerlijke cakejes met een crème laag en aardbeienjam, een marsepein omhulsel en chocola staan hoog op de lijst van Nederlandse lekkernijen. En niet voor niets, want elke hap is puur genieten. Fruitig, romig, luchtig en chocola. En met dit recept wordt het een baksel wat je zelf in de oven bakt! Dat wordt genieten van een vers koekje voor bij de koffie en thee.

Zelf Mergpijpjes Maken
Had ik er weleens over nagedacht om zelf mergpijpjes te maken? Zeker wel. Vroeger hadden we deze heerlijke gevulde cakejes met marsepein en chocola altijd in huis. Mijn vader is er dol op. Maar het leek me nogal een veel omvattend recept.
Maar toen Simone de Daring Bakers uitdaging opnieuw in het leven riep, en mergpijpjes op het programma stonden, kon ik hier niet meer omheen. Ons basisrecept kwam van Laura's Bakery, maar ik besloot toch nog wat meer research te gaan doen. Want wat ik belangrijk vind, is om het recept zo makkelijk lekker, en snel mogelijk te maken. Dat betekende dus dat ik heb gewerkt met een vierkante bakvorm, die ik heb gehalveerd (waarbij ik dus bijna al de goede vorm had) en ik kant-en-klaar uitgerold marsepein heb gebruikt. Tja, gemak dient de mens toch ;-).
Wat heb je nodig voor deze cakejes met crème en Marsepein
Voor het maken van Mergpijpjes heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Maizena: Door bloem en maizena te mengen wordt je biscuit luchtiger.
- Marsepein: Dit is een rol Marsepein die je kant-en-klaar kunt kopen bij de bakwinkels. Je kunt het dan goed snijden en er mergpijpjes meemaken.
- Chocola: Voor Mergpijpjes gebruik je pure chocola. Gebruik een goede chocola, want de goedkopere variant bevat te veel vetten.
- Aardbeienjam: De aardbeienjam is de fruitige laag tussen de botercrème en cake. Je kunt dit ook vervangen door frambozenjam of rode bessen jam.
- Bloem: Gebruik gewone tarwebloem.
Hoe maak je Grote Mergpijpjes?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Maak het Biscuit en de Botercrème

- Biscuit beslag: Meng de vloeibare ingrediënten voor het biscuit luchtig.
- Zeven: Zeef de vaste ingrediënten voor het biscuit boven het eiwit mengsel. Daardoor voorkom je klontjes, en door het voorzichtig met een spatel door het eimengsel te roeren blijft het biscuit luchtig. Schenk in de bakvorm en zet in de oven.
- Custard: De basis van een botercrème zijn eieren, suiker en evt., custard die je losklopt en waarbij je voorzichtig de warme melk schenkt. Goed blijven roeren anders krijg je klontjes! Schenk dat alles terug in de pan en verwarm op middelhoog vuur, totdat de crème dikker wordt. Blijf even roeren.
- Snel koelen: Door de custard te verdelen over een bord verdeel je het oppervlakte en koelt de custard snel af. Trek er een plasticfolie overheen, zodat je geen velvorming krijgt.
- Check: Haal het biscuit uit de oven en check of hij gaar is. Dat doe je door zachtjes op de bovenzijde te drukken. Veert hij terug dan is het biscuit klaar.
- Botercrème: Meng de afgekoelde custard met poedersuiker en boter tot een luchtig mengsel Doe in een spuitzak en leg weg bij kamertemperatuur (zo blijft hij zacht en kun je hem dadelijk beter verdelen over de jam).
Vorm de Mergpijpjes

- Vullen: Snij het biscuit doormidden en verdeel de jam over de onderzijde. Spuit daarover ongeveer ⅔e deel van de botercrème en strijk die uit met de achterkant van een lepel.
- Afdekken: Dek het biscuit af met het bovenste deel. Snij de onregelmatige zijkanten eraf en verdeel de mergpijpjes in kleinere stukken. Je kunt 2 rijen van 4 maken voor grote mergpijpjes of 3 rijen van 5 voor de kleinere variant.
- Botercrème en Marsepein: Verdeel de rest van de botercrème over de marsepein, en strijk glad met een paletmes.
- Wrappen: Maak repen van het marsepein en maak die aan elke kant 1 ½ cm groter dan de cake. Start met een horizontaal stuk en wikkel de cake erin.
- Inpakken: Vouw nu ook de zijkanten dicht, net zoals je ook een cadeau inpakt. Daarna duw je de onder- en bovenkant naar binnen.
- Dippen: Smelt de chocola au Bain Marie en doe in een klein kommetje. Dip de uiteindes van het mergpijpje in de chocola en leg op een rek. Laat dit uitharden.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Mergpijpjes met crème
Ingrediënten
Biscuit
- 3 eieren, maat M
- 100 gram suiker
- 6 gram vanillesuiker
- 75 gram bloem
- 25 gram maizena
Custard
- 1 eidooier, maat M
- 20 gram suiker
- 5 gram vanillesuiker
- 10 gram custardpoeder
- 100 ml melk
Botercrème
- 1 portie custardpoeder, zie boven
- 125 gram roomboter, ongezouten, kamertemperatuur
- 35 gram poedersuiker
Vulling
- ⅔ portie botercrème
- 100 gram aardbeienjam
Decoratie
- 800 gram marsepein, 2 rollen
- ⅓ portie botercrème
- 200 gram pure chocola, in kleine stukjes gehakt
Instructies
Biscuit maken
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Mix de eieren, suiker en vanillesuiker in 10 minuten heel luchtig.3 eieren, 100 gram suiker, 6 gram vanillesuiker
- Zet een zeef op de schaal met het eiermengsel en zeef de bloem en maizena. Spatel deze heel voorzichtig door het beslag met een spatel, zodat het zo luchtig mogelijk blijft, tot het bloemmengsel is opgenomen.75 gram bloem, 25 gram maizena
- Schenk dit voorzichtig in de bakvorm en bak die in 25 minuten gaar. Check dit door met je vinger op de bovenzijde van het biscuit te drukken. Het zou terug moeten veren.
- Laat afkoelen, maar zorg dat je het afdekt met een theedoek zodat het niet uitdroogt.
Custard Maken
- Maak, terwijl het biscuit in de oven staat, de custard. Mix daarvoor de eidooier met de custard, suiker en vanille suiker tot het romig is.1 eidooier, 20 gram suiker, 5 gram vanillesuiker, 10 gram custardpoeder
- Verwarm de melk op hoog vuur in een steelpannetje tot het heet is.100 ml melk
- Schenk de melk druppelsgewijs bij het eimengsel terwijl je blijft roeren. Wanneer alle melk is toegevoegd schenk je alles terug in de pan en verwarm je, terwijl je blijft roeren, op middelhoog vuur.
- Wanneer de custard begint in te dikken, haal je het van het vuur en blijf je nog een minuut kloppen.
- Spreid de custard uit over een bord en dek af met plasticfolie.
Botercrème Maken
- Meng de custard, met de roomboter en het poedersuiker en mix op hoge stand gedurende 10 minuten.1 portie custardpoeder, 125 gram roomboter, 35 gram poedersuiker
- Doe de botercrème in een spuitzak en leg weg bij kamertemperatuur. De spuitzak hoeft geen spuitmond te hebben, je kunt gewoon een klein stukje van de onderkant knippen.
Vullen mergpijpes
- Haal de afgekoelde biscuit uit de bakvorm en snij met een mes horizontaal doormidden.
- Verdeel de aardbeienjam over de biscuit en spuit daar vervolgens ⅔e deel van de botercrème op. Smeer die uit met een lepel.⅔ portie botercrème, 100 gram aardbeienjam
- Leg de tweede biscuit op de eerste en druk aan. Snij met een mes de oneffenheden van de zijkanten, zodat je een vierkant overhoudt.
- Snij vervolgens het biscuit in tweeën en verdeel elke helft in 4 gelijke stukken. *
Decoreren Mergpijpjes
- Rol de marsepein uit en verdeel de botercrème hierover.800 gram marsepein, ⅓ portie botercrème
- Verdeel de marsepein in repen die aan de zijkanten 1 ½ cm breder zijn als de cake. Snij ook een stuk van de onderzijde, zodat je met een recht stuk begint.
- Leg die tegen het cakeje aan en rol die om de mergpijpjes. Vouw de zijkanten aan beide uiteinden naar binnen en vervolgens de onder- en bovenkant naar binnen.
- Smelt ⅔ van de chocola au Bain Marie. Dat wil zeggen dat je een hittebestendige kom boven kokend water hangt. In deze kom smelt je de chocola.200 gram pure chocola
- Wanneer de chocola is gesmolten, meng je de rest van de chocola erdoor.
- Schenk de chocola in een klein kommetje en dip de beide uiteinde van elk mergpijpje hierin.
- Leg de mergpijpjes op een rek en laat de chocola uitharden.
Opmerkingen
- Koelkast - Bewaar de mergpijpjes luchtdicht verpakt tot 3 dagen in de koelkast.
- Invriezen - Verpak de mergpijpjes in plastic folie en vervolgens in een diepvriesdoos of zak. Zo blijven ze tot 3 maanden goed.
Geef een reactie