Zelf Chocolade Koekjes Bakken met Cacao en pure chocola is niet alleen heel lekker, maar ook een leuke bezigheid. Er gaat toch niets boven de geur van versgebakken koekjes dat je hele huis vult!
Bereidingstijd:
15 minuten
Totale Tijd:
56 minuten
Opbrengst:
25 koekjes
Wat heb je nodig
Moet je het deeg koelen?
Ja, het is belangrijk om het deeg te koelen, zodat het stevig wordt wanneer het gebakken wordt, zodat het zijn vorm houdt. En koud deeg plakt minder aan je handen als je het balletje rolt tussen je palmen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 285 gram pure chocolade in stukjes gehakt
- 140 gram bloem
- 15 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 115 gram roomboter zachte ongezouten
- 135 gram suiker
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren maat L
- 1 theelepel vanille-extract of 1 zakje vanille-suiker
- 3 eetlepels suiker voor de afwerking
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Zet een pan met water op het vuur. Hang een kom in het water en doe de chocolade hierin. Zet de pan zachtjes aan en laat de chocolade op deze manier smelten. Wanneer het gesmolten is, haal je de kom uit het water en zet je de chocola even terzijde. (au bain-marie methode)285 gram pure chocolade
- Doe de droge ingrediënten in een kom (bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout) en roer met een vork goed door elkaar.140 gram bloem, 15 gram cacao, 1 theelepel bakpoeder, ¼ theelepel zout
- Meng de boter met de twee soorten suiker romig (ongeveer 2 minuten mixen).115 gram roomboter, 135 gram suiker, 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- Breek de eieren er 1 voor 1 boven terwijl je blijft mixen.2 eieren
- Mix het vanille-extract en de gesmolten chocolade erdoor.1 theelepel vanille-extract
- Zet de mixer laag. Voeg de droge ingrediënten in twee keer toe terwijl je mixt. Wanneer alles gemengd is zet je de mixer uit.
- Dek de kom af met plasticfolie en zet in de koeling, gedurende minstens 30 minuten en maximaal 2 dagen.
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de suiker voor de afwerking in een schaaltje.3 eetlepels suiker
- Haal het deeg uit de koelkast en schep met een eetlepel een bolletje van een walnoot uit het deeg. Rol tussen je palmen tot een bolletje en rol dat door de suiker.
- Leg op de bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen, want ze vloeien later nog iets uit.
- Zet de bakplaat 11 minuten in de oven.
- Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte doos tot gebruik.
Opmerkingen:
- Deeg: Bewaar de rol deeg maximaal 2 dagen in de koelkast of vries de rol in. Wanneer je het deeg hebt ingevroren, laat je hem eerst ontdooien in de koelkast, voor je hem afbakt.
- Koekjes: Bewaar de chocolade koekjes in een luchtdichte doos gedurende maximaal 5 dagen. Je kunt de koekjes ook invriezen. Zo blijven ze in een diepvriesdoos of zak wel 2 maanden goed. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
Nina says
In stap 11 moet het zijn: haal het deeg uit de koelkast
Andréa says
Oeps, typefout. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het meteen aangepast. Fijn weekend!