Dit recept voor het bakken van een Kruidkoek is heel makkelijk. Een simpel te maken cake, met een Winterse smaak. Doordat je kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toevoegt, wordt hij heel rijk van smaak. En niet alleen is deze cake super lekker, ook ruikt je hele huis zalig na het bakken. Alleen daarom wil je dit recept maken!
Peperkoek en kruidkoek zijn typisch Nederlandse baksels. Vol met specerijen die zorgen voor een heerlijke smaak.
Wat is het verschil tussen kruidkoek en peperkoek?
Het enige verschil tussen kruidkoek en peperkoek zijn de kruiden. Bij peperkoek maak je gebruik van speculaaskruiden en bij kruidkoek, gebruik je 3 kruiden: kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
- Wil je de kruidkoek vullen dan kan dat met rozijnen en walnoten. Gebruik dan 175 gram rozijnen en 125 gram walnoten (fijngehakt). De rozijnen meng je door het beslag. En na het gieten van het beslag in de cake vorm strooi je walnoten over de cake.
- Vervang de kruidnagel, kaneel en nootmuskaat door speculaaskruiden en je maakt peperkoek.
- Wil je een vegan recept, vervang de melk dan door sojamelk in een gelijke hoeveelheid.
- Door het cakeblik te bekleden met bakpapier, kun je de cake beter lossen na het bakken.
- Laat de cake na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de bakvorm haalt. Daardoor krimpt hij iets, waardoor hij beter los komt van de bakvorm.
- Je controleert of een cake gaar is door in het dikste deel (vaak het midden) een saté prikker te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Gebruik je een hete lucht oven dan bak je de cake bij 180 graden Celsius. Bij onder en bovenwarmte hou je 200 graden Celsius aan.
- Wil je een zachte bovenkant leg dan bakpapier op de cake, waardoor je het beslag afdekt.
- Pak je cake in in aluminiumfolie en bewaar hem bij kamertemperatuur. Zo blijft hij een week goed.
- Cake kun je niet bewaren in de koelkast, anders droogt hij uit.
- Cake kun je invriezen. Verpak hem in een folie en vervolgens in een diepvries zak of bak. Zo blijft hij 3 maanden goed. TIP snij de cake in plakjes dan kun je de cake per portie ontdooien. Ontdooi de cake bij kamertemperatuur.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kruidkoek bakken
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 2 theelepels kaneel, gemalen
- 2 theelepels nootmuskaat, gemalen
- ½ theelepel kruidnagel, gemalen
- 500 gram bruine suiker
- 500 ml melk
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
- Bedek een bakblik met bakpapier.
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
- In een steelpannetje schenk je de melk en daarbij schep je de bruine suiker.
- Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
- Giet de hete melk over de warme ingrediënten en meng met een mixer 2 minuten tot je een glad beslag hebt.
- Giet het beslag in het bakblik en zet in de oven.
- Bak de kruidkoek 70 minuten.
- Controleer met een houten prikker of de cake gaar is (de prikker moet droog uit de cake gehaald worden).
- Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten staan.
- Haal de cake dan los uit het bakblik en laat hem op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Opmerkingen
- Door het cakeblik te bekleden met bakpapier, kun je de cake beter lossen na het bakken.
- Laat de cake na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de bakvorm haalt. Daardoor krimpt hij iets, waardoor hij beter los komt van de bakvorm.
- Je controleert of een cake gaar is door in het dikste deel (vaak het midden) een saté prikker te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Gebruik je een hete lucht oven dan bak je de cake bij 180 graden Celsius. Bij onder en bovenwarmte hou je 200 graden Celsius aan.
- Wil je een zachte bovenkant leg dan bakpapier op de cake, waardoor je het beslag afdekt.
Geef een reactie