Muesli cake met krenten en walnoten is net zo lekker als je gewone cake, alleen dan een stukje gezonder. Vochtig en luchtig, en de kruimel is zacht en mals. Bereid met granola, volkorenmeel, walnoten en krenten, een echte traktatie. Dit recept is snel en makkelijk te bereiden. Ik weet dat je van deze cake zult genieten!
Muesli Cake Recept
Ik eet deze cake graag bij de koffie of als tussendoortje. Het is heerlijk, en je kunt lekker met cake variëren. Sommige zijn superlekker, maar vol calorieën met een glazuur en romige vulling. Maar aan de andere kant heb je ook het suikervrije assortiment, de gezonde cakes.
Maar deze granola cake is niet suikervrij, maar wel wat gezonder dan de gewone cake (tenminste die ik bak). Je gebruikt granola en volkorenmeel en voegt wat walnoten en krenten toe. Dit geeft een vochtige en smaakvolle cake. Een echt rijke cake, die uitstekend geschikt is als tussendoortje tijdens je koffiepauze.
En als je van taarten bakken houdt, kun je veel inspiratie vinden op mijn zoete bak recepten pagina. Met heerlijke recepten zoals mijn peperkoekcake met walnoten en krenten, chocolade-vanille-marmercake en mandarijn-yoghurtcake.
Jump to:
Wat heb je nodig voor deze krokante granola cake
Om deze muesli cake met krenten en walnoten te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Krenten: De fruitige cakevulling.
- Walnoten: Geef een nootachtige smaak aan de cake. Je kunt de walnoten ook vervangen door amandelen of pecannoten. Als je een notenallergie hebt, laat de walnoten dan weg. Aan het recept hoef je niets te veranderen.
- Boter: Gebruik ongezouten boter.
- Suiker: Om de ontbijtcake zoeter te maken.
- Zout: Brengt de smaak in de cakes in evenwicht.
- Eieren: Geef de Granola cake een volle smaak en bindt het beslag.
- Volkorenmeel: In tegenstelling tot tarwemeel bevat volkorenmeel alle delen van het graan. En daarom heeft het meer vezels.
- Muesli: een ontbijtproduct dat voornamelijk bestaat uit havermout, noten, een zoetstof en enkele toevoegingen. Wil je zelfgemaakte granola gebruiken, dan is deze chocolade granola heerlijk!
Hoe maak je een Walnoot & Krenten Muesli Cake
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Voeg boter en suiker toe in een kom en mix 3 minuten op hoge snelheid. Voeg het zout en de eieren één voor één toe tot de vorige is opgenomen. Zet de mixer op laag en voeg de bloem toe. Stop met mixen als de bloem net door het beslag zit.
- Voeg de muesli toe aan het beslag en meng met een spatel erdoor.
- Meng ook de krenten door het beslag.
- Giet het beslag in een beboterde cakevorm en bak een uur op 180 °C. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Tips en Variaties
- Afkoelen: Laat de mueslicake na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de vorm haalt. Hierdoor krimpt de cake iets, waardoor hij makkelijker uit de bakvorm te halen is.
- Gaarheid: Je controleert of een cake gaar is door een satéprikker in het dikste deel (vaak het midden) te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Krenten: Laat ze 15 minuten weken in heet water, zodat ze tijdens het bakken niet verbranden.
- Walnoten: Rooster ze lichtjes voor nog meer smaak.
- Variaties: Ook lekker om wat gehakte appels (50 gram) of fijngehakte chocolade(50 gram) aan het beslag toevoegen voor nog meer smaak. Of doe beide ;-).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 75 gram krenten
- 75 gram walnoten
- 200 gram boter kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 4 eieren maat L
- 150 gram volkoren meel
- 50 gram muesli
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Beboter een cakeblik en bestuif met bloem.
- Klop het overtollige bloem uit het bakblik.
- Breng wat water aan de kook en giet dat over de krenten die je in een vuurvaste schaal hebt gedaan.75 gram krenten
- Laat 10 minuten staan en giet dan het water af en laat de krenten goed uitlekken.
- Hak de walnoten fijn en rooster ze op laag vuur in een droge pan ongeveer 3 minuten tot ze nootachtig ruiken.75 gram walnoten
- Doe de boter en suiker in een kom en meng met de mixer ongeveer 3 minuten tot het mengsel lichtgeel en luchtig is.200 gram boter, 200 gram suiker
- Voeg het snufje zout en de eieren één voor één toe, terwijl je blijft mixen. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.⅛ theelepel zout, 4 eieren
- Zet de mixer snelheid omlaag en meng het meel erdoor.150 gram volkoren meel
- Meng met een spatel de muesli door het beslag.50 gram muesli
- Giet het cakebeslag in de bakvorm en zet in de oven.
- Bak de cake gedurende 1 uur tot hij gaar is.
- Laat 5 minuten staan en los dan de cake op een rooster.
- Laat hem verder afkoelen.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Wikkel je ontbijtkoek in aluminiumfolie en bewaar deze op kamertemperatuur. Zo blijft het een week goed.
- Koelkast: Je kunt deze zoete lekkernij niet in de koelkast bewaren vanwege de vochtige omgeving daar; de structuur zal veranderen.
- Diepvries: Je kunt de granola cake invriezen. Wikkel het in folie en vervolgens in een diepvrieszak of bakje. Zo blijft het drie maanden goed. TIP, snij de cake in plakjes, zodat je de cake per portie kunt ontdooien. Ontdooi de cake bij kamertemperatuur.
Geef een reactie