Een smeuïge peperkoek cake die je in vijf minuten klaarmaakt om in de oven te bakken. Slechts 6 ingrediënten. Heel lekker en makkelijk!
Dit recept maak ik inmiddels al vele jaren: Peperkoek cake. Een recept waar het hele gezin dol op is. En ik zelf vind het ook een fijn recept om te maken. Het is namelijk super makkelijk om te maken en het is ook lekker snel klaar om in de oven te bakken. Maar ook de heerlijke geur die in het hele huis te ruiken is als je deze cake hebt gebakken is ongelofelijk lekker. Een echte aanrader de peperkoek cake!
Jump to:
📖 Variaties en vervangingen
Dit recept is zo natuurlijk al erg lekker. Maar misschien heb je ingrediënten niet in huis of wil je iets vervangen. Hierbij een aantal tips:
- In plaats van volkoren bloem en bakpoeder kun je ook zelfrijzend bakmeel (250 gram) gebruiken
- Voeg krentjes of rozijnen en walnoten toe voor nog meer smaak.
- Wil je dit recept vegan maken, vervang het ei dan door 1 geprakte banaan.
💭 Top tips
- Door het cakeblik te bekleden met bakpapier, kun je de cake beter lossen na het bakken.
- Laat de cake na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de bakvorm haalt. Daardoor krimpt hij iets, waardoor hij beter los komt van de bakvorm.
- Je checkt of een cake gaar is door in het dikste deel (vaak het midden) een saté prikker te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Gebruik je een hete lucht oven dan bak je de cake bij 180 graden Celsius. Bij onder en bovenwarmte hou je 200 graden Celsius aan.
- Wil je een zachte bovenkant leg dan bakpapier op de cake, waardoor je het beslag afdekt.
🔪 Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. En heb je weinig tijd dan kun je deze stappen al van te voren doen.
- Weeg alle ingrediënten af en zet alles klaar. Zo is alles bij de hand wanneer je aan de slag gaat.
Budget vriendelijk
- Gebruik in plaats van 1 eetlepel stroop, 2 eetlepels stroop en 250 gram normale suiker.
- Gebruik in plaats van volkoren meel en bakpoeder, 250 gram zelfrijzend bakmeel
🥘 Andere lekkere recepten
- Mawa cake, een heerlijk Indische zoet cake recept.
- Bananenbrood, lekker en simpel recept
- Volkoren muffins met goji bessen en rozijnen
- Chocolade courgette cake, zo lekker, dit moet je een keer geprobeerd hebben
🍽 Handige materialen
- Cakeblik, een cakeblik (30 cm) met anti aanbak laag en daarom is de cake zo makkelijk uit de vorm te verwijderen. Het materiaal, staal, zorgt voor een goede geleiding van de warmte waardoor de cake egaal gaart. Ik gebruik dit cakeblik voor het bakken and e cake.
- Rooster, een fijnmazig rooster van chroom in de maat 36 x 50 cm. Doordat het rooster fijnmazig is, kun je het ook goed gebruiken voor kleine koekjes, maar ook voor cake. Het rooster is gemaakt van Chroom en roest niet. Ik gebruik dit rooster voor het afkoelen van de cake.
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn YouTube kanaal, volg mijn kanaal zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste video's. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Peperkoek cake
Equipment
Ingrediënten
- 1 ei maat L
- 1 eetlepel stroop
- 220 mL water
- 1 eetlepel koekkruiden
- 250 gram bruine suiker
- 250 gram volkoren tarwemeel
- 1¾ theelepel bakpoeder
Notes
Instructies
Voorbereiding
- Weeg/meet alle ingrediënten af.
- Verwarmde oven voor tot 180°C en bedek een bakblik van 30cmx12 cm (12“x5“) met bakpapier.
Cake bakken
- Doe het ei, stroop, water, kruiden en bruine suiker in een kom. Meng tot alles goed is opgelost
- Voeg het volkoren meel en het bakpoeder toe en meng goed door met een houten lepel (er mogen nog wat klontjes in blijven).
- Giet het beslag in het cakeblik en bak 70 minuten in de oven.
- Controleer met een houten prikker of de cake gaar is (de prikker moet er droog uit komen).
- Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan.
- Na 5 minuten los je de cake uit het bakblik en laat je de cake op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
Geef een reactie