Een smeuïge wortelcake zonder suiker, gezoet met gedroogde dadels, gember en kruidenthee. Met volkorenmeel en kokos een heerlijke cake. Van deze cake kun je niet afblijven (en dat is ook helemaal niet nodig).
Ik hou van iets lekkers bij de koffie. Maar eerlijk is eerlijk, daar kan heel wat suiker mee naar binnen gaan. Deze zuivelvrije wortelcake zonder toegevoegde suikers, wordt gezoet met dadels, thee en gember, is dan een uitkomst.
Ook al is er geen suiker aan toegevoegd, de cake is verrassend zoet. Door de olie en geraspte wortel is hij heel smeuïg. En toen ik hem op tafel zette was hij binnen no-time op. Dit recept voor een gezonde wortelcake komt zeker vaker op tafel!
Deze cake is gebaseerd op een recept van Johannekes blog: bijna net zo lekker als thuis en gemaakt voor de foodblogswap.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 100 gram gedroogde dadels zonder pit
- 1 theelepel baksoda
- 150 ml Sterrenmunt thee heet
- 2 eieren maat L
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 75 gram Volkoren tarwemeel
- 100 gram bloem
- 3 bolletjes stemgember fijngehakt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 3 eetlepels kokosrasp gedroogd
- 150 gram wortels fijn geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Boter een cakeblik van 15 cm in met zonnebloemolie en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem uit de vorm.
- Hak de dadels zeer fijn en meng met de baksoda.100 gram gedroogde dadels, 1 theelepel baksoda
- Giet de hete thee erbij en laat 15 minuten staan.150 ml Sterrenmunt thee
- Breek de eieren boven een kom en schenk de zonnebloemolie erbij. Meng het geheel goed door met een spatel.2 eieren, 3 eetlepels zonnebloemolie
- Giet de dadels met thee erbij en meng alles.
- Schep dan ook de kaneel, speculaaskruiden, volkorenmeel en bloem met een spatel tot je een beslag krijgt.1 theelepel gemalen kaneel, 1 theelepel speculaaskruiden, 75 gram Volkoren tarwemeel, 100 gram bloem
- Voeg tenslotte de gember, het sesamzaad, kokos en wortelrasp door het beslag. Meng alles door elkaar met een spatel en giet dat in de bakvorm.3 bolletjes stemgember, 1 eetlepel sesamzaad, 3 eetlepels kokosrasp, 150 gram wortels
- Bak de cake gedurende 60 minuten in de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de cake gaar.
- Koelkast: Pak goed in plasticfolie en bewaar 2 dagen in de koeling.
- Diepvries: Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie