Dit recept voor mandarijn cake is zoet en fris tegelijkertijd. Een heerlijke, simpele mandarijn cake, perfect voor thee of koffie tijd. Je gaat de mandarijn smaak helemaal lekker vinden, die ervoor zorgt dat deze cake zo heerlijk luchtig en niet droog is. En natuurlijk is deze cake het lekkerst in de winter, als de mandarijnen het sappigst zijn.
Heerlijk luchtig en fruitige cake
Een lekker recept voor in December wanneer de mandarijnen op hun best zijn. Je kunt het prima bij de koffie of thee serveren of als nagerecht na de maaltijd (lekker warm met misschien wel een beetje slagroom).
De cake is zacht en heeft een vleugje mandarijn geur. Hij is vochtig (en niet droog) en fruitig. En de mandarijnen die je gebruikt in deze cake zijn fris, maar niet de smaak overheerst niet. Het perfecte toetje om te maken!
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur, dan wordt je cake luchtiger.
- Rol de mandarijnen eerst onder je hand een paar keer over een werkblad. Zo komt er meer sap uit de mandarijnen.
- Deze cake is minder vet, omdat je een deel van de boter vervangt door yoghurt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 115 gram boter kamertemperatuur
- 2 eieren maat L
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 75 ml mandarijn sap ongeveer 3 mandarijntjes
- 125 ml yoghurt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Vet de cakevorm in met boter.
- Mix in een kom de boter tot hij luchtig is (ongeveer 2 minuten).115 gram boter
- Voeg de suiker toe en meng nogmaals 2 minuten..200 gram suiker
- Voeg de eieren een voor een toe (pas de tweede toevoegen als de eerste is opgenomen), terwijl je blijft mixen.2 eieren
- Schenk het mandarijnsap en de yoghurt erbij en meng nog 1 minuut.75 ml mandarijn sap, 125 ml yoghurt
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en het zout en meng dat op lage snelheid met de mixer door het beslag. Mix tot het net gemengd is.200 gram zelfrijzend bakmeel, ⅛ theelepel zout
- Giet het beslag in de cakevorm en zet die in de oven (40 minuten).
- Laat 5 minuten in de vorm staan, snijdt dan de randen los en haal de cake uit het blik. Laat verder afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster.
Opmerkingen:
- Wil je een cake van 26 cm maken. Verdubbel dan de hoeveelheden. Dat kan eenvoudig met door bij de afmeting van de cakevorm onder de ingrediënten, de afmeting en vorm van je cakevorm aan te geven. Voor een cakevorm van 26 cm vul je dan 26 x 11.5 x 7 cm in. De baktijd verleng je dan naar 70 min.
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur, dan wordt je cake luchtiger.
- Rol de mandarijnen eerst onder je hand een paar keer over een werkblad. Zo komt er meer sap uit de mandarijnen.
- Deze cake is minder vet, omdat je een deel van de boter vervangt door yoghurt.
- De aangegeven temperatuur is voor een oven met onder- en bovenwarmte. Wil je de cake maken in een heteluchtoven. Verlaag de temperatuur dan met 20 °C naar 160 °C.
Natasja says
Hoi! Ik vroeg mij af of het recept is aangepast. Ik heb deze heerlijke mandarijncake in het verleden vaak gemaakt maar kan het originele recept met bloem niet meer vinden. Ik hoor het graag!
Andréa says
Niet dat ik weet. Wel is het zo dat zelfrijzend bakmeel niets anders is dan bloem met bakpoeder. In dit geval 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder. Hoop dat het zo gaat lukken!