Een heerlijke Swiss roll op basis van een sponge cake. Heerlijk luchtig. En het is een eenvoudig te maken recept.
Als zoetigheid bij deze high tea de luxe heb ik gekozen voor een Swiss roll, die je in mooie plakjes snijdt en uit serveert. Ik heb hem voor deze keer gepimpt met gouden gotische krullen en een Paarse cake kleur. En toefjes gouden slagroom. Maar voel je vrij om te variëren. Je kunt bijvoorbeeld ook eerst een heerlijke lage jam op de cake smeren en dan de slagroom uitspreiden. Of je voegt cacao aan je cake beslag toe en maakt een heerlijke variant. Met dit basis recept kun je alle kanten op.
Swiss roll
Komt de Swiss roll uit Zwitserland? Niemand die het echt weet. Wel is het zo dat veel landen hun eigen variant kennen. Want de Swiss roll is een erg populaire cake. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je weet dat je met dit basis recept eindeloos kunt variëren in kleur, uiterlijk en smaak. Hij mocht in ieder geval niet ontbreken bij onze High Tea de Luxe
High Tea de Luxe
En zo zijn we alweer aangekomen bij het laatste recept van de High Tea de luxe. Wat is het weer snel gegaan. Natuurlijk staat morgen de wrap up met een tijdsplanning online en die link ik morgen hier door. En na dit High Tea geweld gaan we door met het volgende project: Amerikaanse stijl BBQ. Die wil je zeker ook niet gaan missen.
Recept Swiss roll
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlSwiss roll
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- bakpapier
- Handmixer
- Spuitzak tip 2 (optioneel)
Ingrediënten
Vulling
- 180 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- ¼ theelepel vanille extract
Cake
- 5 eieren (eigeel en eiwit gescheiden)
- ⅝ theelepel wijnsteenzuur poeder
- 150 gram suiker
- snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
- 1 ½ theelepel citroensap
- 2 eetlepels boter (gesmolten)
- 60 ml slagroom
- 180 gram bloem
- gouden kleurstof (optioneel)
- slagroom (optioneel)
- paarse en rode kleurstof (optioneel )
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Vulling
- Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille tot stijve pieken gevormd worden.
- Bewaar in de koeling tot gebruik.
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Maak een meringe door de eiwitten met het wijnsteenzuur en een snufje zout te mengen tot het schuimig is.
- Voeg beetje bij beetje de helft (75 gram) suiker toe en meng tot het stijf is.
- In een tweede kom meng je het eigeel met de rest van de suiker tot hij lichtgeel is.
- Voeg aan de de tweede kom het vanille extract, citroensap, gesmolten boter en slagroom toe en meng tot het volledig gemengd is.
Gouden krullen (optioneel)
- Teken op een bakpapier van 25 x 37,5 cm mooie krullen en draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat van dezelfde afmeting (optioneel)
- Meng in een kleine kom 3 eetlepels van het eigeelmengsel met 6 eetlepels van het meringue mengsel en een paar druppels gouden kleurstof toe en vouw met een spatel tot alles gemengd is.
- Vul een spuitzak met dit mengsel.
- Spuit met een klein spuitstuk de sierlijke krullen zoals je die op het bakpapier hebt getekend.
- Bak 5 minuten totdat de krullen vast zijn.
Swiss cake
- Voeg aan het eiwit beslag paarse en rode kleurstof toe. (optioneel)
- Vouw het eiwit mengsel voorzichtig door het eigeel. Start met ⅓ van het mengsel zodat het aan elkaar kan wennen en voeg daarna pas de rest van het eiwit toe.
- Wanneer de bakplaat na 5 minuten uit de oven (indien je gebruik maakt van een tweede patroon) komt schenk je voorzichtig de rest van het beslag op het bakpapier. Strijk het beslag voorzichtig glad. Mocht je een egale cake maken dan kun je deze stap laten vervallen.
- Bak de cake 10 minuten of tot een sate prikker er droog uit komt. (of 15 minuten wanneer je een egale cake maakt).
- Haal de cake uit de oven en rol hem op. Zo went hij alvast aan de ronde vorm en breekt hij niet wanneer je hem gaat vullen.
- Laat de cake afkoelen, rol hem voorzichtig open en vul met de crème. Rol de cake vervolgens op en laat minimaal 2 uur opstijven in de koeling
- Optioneel: Decoreer met sterren/kroontjes en gouden slagroom toefjes.
Geef een reactie