Deze Swiss Roll Cake met Slagroom is een heerlijke traktatie. Het ziet er supermooi uit door de rol, en het is heel makkelijk te maken. Eerst wordt het biscuit gebakken en daarna wordt het voorzichtig opgerold met een slagroomvulling erin. Het is een elegante en toch eenvoudige cake die altijd indruk maakt.
Swiss Roll Zelf Bakken
Swiss rolls, ik hou ervan om ze te bakken (en op te eten). De zachte luchtige textuur van het biscuit gecombineerd met een romige slagroomvulling geeft een perfecte balans tussen textuur en smaak. Door een beetje kleurstof toe te voegen en het recept aan te passen, werd deze swiss roll roze met gouden gotische krullen aan de buitenkant. Dat ziet er mooi uit en het is eigenlijk een fluitje van een cent om het te maken.
Ik heb deze Swiss roll gemaakt voor een high tea die ik voor vriendinnen had gemaakt. Hij ging helemaal op. Maar dit is zeker ook leuk om te trakteren op een verjaardagsfeestje of als toetje met een bolletje ijs. Probeer het zelf!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Vulling
- 180 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- ¼ theelepel vanille-extract
Cake
- 5 eiwitten
- ⅝ theelepel wijnsteenbakpoeder
- ⅛ theelepel zout
- 150 gram suiker
- 5 eigelen
- 180 gram bloem
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 ½ theelepel citroensap
- 2 eetlepels boter gesmolten
- 60 ml slagroom stijfgeklopt
- gouden kleurstof tot de gewenste kleur
- paarse en rode kleurstof tot de gewenste kleur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling
- Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille tot stijve pieken gevormd worden.180 ml slagroom, 2 eetlepels poedersuiker, ¼ theelepel vanille-extract
- Bewaar in de koeling tot gebruik.
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Maak een meringue door de eiwitten met het wijnsteenbakpoeder en een snufje zout te mengen tot het schuimig is.5 eiwitten, ⅝ theelepel wijnsteenbakpoeder, ⅛ theelepel zout
- Voeg beetje bij beetje de helft (75 gram) suiker toe en meng tot het stijf is.150 gram suiker
- In een tweede kom meng je het eigeel met de rest van de suiker tot hij lichtgeel is. Zeef de bloem boven de kom en meng die voorzichtig met een spatel door het eigeel mengsel.5 eigelen, 180 gram bloem
- Voeg aan het eigeel-bloem mix het vanille-extract, citroensap, gesmolten boter en slagroom toe en meng tot het volledig gemengd is.1 theelepel vanille-extract, 1 ½ theelepel citroensap, 2 eetlepels boter, 60 ml slagroom
Gouden krullen
- Teken op een bakpapier van 25 x 37,5 cm mooie krullen en draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat van dezelfde afmeting.
- Meng in een kleine kom 3 eetlepels van het eigeelmengsel met 6 eetlepels van het meringue mengsel en een paar druppels gouden kleurstof toe en vouw met een spatel tot alles gemengd is.
- Vul een spuitzak met een kleine punt (zoals Wilton tip 2) met dit mengsel.
- Trek met de punt de sierlijke krullen zoals je die op het bakpapier hebt getekend over.
- Zet de bakplaat in de oven en bak 5 minuten totdat de krullen vast zijn.
Swiss cake
- Voeg aan het restant eiwit beslag paarse en rode kleurstof toe.
- Vouw het eiwit mengsel voorzichtig door het eigeel. Start met ⅓ van het mengsel zodat het aan elkaar kan wennen en voeg daarna pas de rest van het eiwit toe. Blijf mengen met de spatel tot het gemengd is.
- Schenk voorzichtig de rest van het beslag op het bakpapier, over de gouden krullen. Strijk het beslag voorzichtig glad met een paletmes.
- Bak de cake 10 minuten of tot een satéprikker er droog uit komt.
- Haal de cake uit de oven, leg hem op een theedoek en rol hem op. Zo went hij alvast aan de ronde vorm en breekt hij niet wanneer je hem gaat vullen.
- Laat de cake afkoelen, rol hem voorzichtig open. Verdeel de slagroom over de binnenkant en zorg ervoor dat overal evenveel slagroom zit. Rol de cake vervolgens weer op en laat minimaal 2 uur opstijven in de koeling.
- Snij de swiss roll cake in plakjes en serveer.
Opmerkingen:
- Koelkast: Zorg ervoor dat je klop-fix gebruikt als je hem wilt bewaren, anders kan de vulling uit de Swiss Roll druppen. Dek de cake lichtjes af met plasticfolie en bewaar maximaal twee dagen.
- Diepvries: Wikkel de cakerol in een laag plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie. Zo kan hij tot twee maanden bewaard worden. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie