De Lekkerste Kroketten hebben een heerlijke zachte rundvlees vulling met een krokante gepaneerde buitenkant. Goudbruin gebakken in de frituur. En waarom zou je ze zelf maken? Omdat dit de lekkerste kroketten zijn. De vulling is goed gevuld met lekker veel rundvlees en de smaak is precies goed. Een heerlijk recept!
De Lekkerste Kroketten Zelf Maken
Hoewel de kroket voor het eerst beschreven is in een Frans kookboek in de 17e eeuw, dateert het oudste bekende Nederlandse recept uit 1830. En in die tijd was het geen snack, maar een chic tussengerecht (bron: wikipedia), waarbij restjes vlees werden verwerkt tot een luxe hapje (ongeveer ter grootte van een ei).
De kroket is vanuit vroegere tijden een product dat je bij de bakker of slager kocht. Maar na de Tweede Wereldoorlog is het opgepikt door de snackbars en werd het een Nederlandse traditionele snack. Jaarlijks consumeren we er rond de 300 miljoen, wat betekent zo'n 25 kroketten per persoon.
De snackbar kroketten zijn gemaakt van een dikke ragout, waar een beetje vlees in is verwerkt (kalfs- of rundvlees). En vandaag maken we kroketten met een heerlijke goedgevulde vlees ragout.
Wat heb je nodig voor een echte Hollandse Kroket
Voor de bereiding van deze rundvleeskroketten heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Soepvlees van runderpoulet- Voor dit recept heb je gaar rundersoepvlees nodig. Voeg aan het vlees 1 liter koud water toe, met ui, peterselie, laurierblad en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en gaar het in 3 tot 4 uur, zonder deksel, er zal dan nog ongeveer ½ liter bouillon over zijn. (Let op: start altijd met koud water anders wordt het soepvlees taai).
- Bouillon - Gebruik runderbouillon voor het maken van de dikke ragout. Is hij ongezouten, voeg dan 1 theelepel zout toe aan de bouillon. Je kunt de bouillon die je overhoudt bij het trekken van het soepvlees gebruiken. Heb je een restje soepvlees dan kun je ook bouillon maken van een blokje.
- Paneermeel - Gebruik paneermeel of fijn verkruimeld beschuit.
- Kruiden - Peper, zout, nootmuskaat en tijm. Daarmee breng je de ragout op smaak. Proef de ragout voordat je het gaat mengen met het vlees. Gebruik daarvoor een schone lepel (anders zal de binding van de ragout achteruit gaan).
- Gelatine - Gebruik je voor het binden van de ragout, zodat hij dik wordt en je hem in lange staven kunt vormen.
Kroketten Maken Doe Je Zo
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Fruit de ui in de boter tot hij glazig is en voeg in één keer de bloem toe (de roux). Bak dit minimaal 2 minuten (anders proef je de bloem).
- Verdun de roux met bouillon, terwijl je blijft roeren en breng aan de kook. Zet het vuur uit en los de geweekte gelatine hierin op.
- Voeg ook de specerijen toe en meng alles goed door. Proef en voeg eventueel nog wat extra kruiden naar smaak toe.
- Doe het vlees bij de bouillon. Je kunt het soepvlees uit elkaar trekken met twee vorken voor pulled soepvlees of je kunt het in hele fijne blokjes snijden.
- Spreidt het vlees uit op een groot bord en bedek met plastic folie (tegen velvorming). Laat afkoelen zodat de ragout stevig wordt en je er kroket vulling van kunt vormen.
- Vorm de vulling in een staaf van 10 cm lang en ongeveer 3 cm dik (zorg ervoor dat je handen nat zijn, dan kun je de kroketten beter vormen). Haal de kroketten eerst door de paneer, vervolgens door de bloem, het eiwit en tenslotte nog een keer door het paneermeel. Frituur tot de kroketten goudbruin zijn in 4 minuten bij 180 °C.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 blaadje gelatine 2 gram
- 60 gram Boter
- 1 ui gesnipperd
- 60 gram Bloem
- 500 ml Runderbouillon zie tips
- ⅛ theelepel peper
- zout naar smaak. Is de bouillon al gezouten, dan voeg je ⅛ theelepel toe. Is de bouillon ongezouten, voeg dan 1 theelepel toe.
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel nootmuskaat
- 600 gram runderpoulet gaar zie tips*, in kleine blokjes of met twee vorken uit elkaar getrokken
- 200 gram paneermeel
- 3 eiwitten losgeklopt
- 150 gram bloem
Frituren
- 3 liter zonnebloemolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Week de gelatine in koud water.1 blaadje gelatine
- Smelt de boter op gemiddeld vuur in een steelpannetje en voeg de ui toe. Bak tot de ui glazig is (ongeveer 3 minuten).60 gram Boter, 1 ui
- Voeg de bloem in één keer toe en bak, terwijl je roert, twee minuten mee.60 gram Bloem
- Verdun dit met de runderbouillon, terwijl je met een garde mengt. Zo krijg je een mooie roux zonder klontjes.500 ml Runderbouillon
- Zet het vuur uit en los de gelatine op in de ragout.
- Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en tijm.⅛ theelepel peper, zout, 1 theelepel tijm, ½ theelepel nootmuskaat
- Doe het vlees erbij en meng alles goed door. Schep het vlees op een bord (of bakplaat) en spreidt het zo veel mogelijk in één laag uit. Dek af met plastic folie en laat koud worden in de koelkast.600 gram runderpoulet
- Vorm van de vulling een staaf van ongeveer 10 cm lang en 3 cm dik.
- Rol die door het paneermeel, en vervolgens door de bloem.200 gram paneermeel, 150 gram bloem
- Haal door het eiwit en nogmaals door het paneermeel.3 eiwitten
- Bak de kroketten 4 minuten bij 180 °C in de frituurpan.
Opmerkingen:
- Koelkast - Afgedekt gedurende 2 dagen
- Diepvries - Bewaar de kroketten in een diepvriesdoos of zak. Zo blijven ze tot 2 maanden goed. TIP: om makkelijk de juiste hoeveelheid uit de diepvries te kunnen pakken, vries je ze eerst los in op een bakplaat en verpak je ze vervolgens in een doos of zak. Laat ze voor het frituren 2 uur ontdooien.
Mieke says
Ik heb de kroketten gemaakt. Ragout was lekker, ik heb me aan het recept gehouden, maar na een nacht opstijven was de ragout nog niet stijf genoeg, waardoor ik hem opnieuw moest opwarmen en gelatine erbij moest doen. Dit vond ik wel jammer. Verder moet mij van het hart dat ik het recept lastig leesbaar vond en onoverzichtelijk. Er staat bijvoorbeeld dat er 1 ui gebruikt wordt, maar later in het recept heb je nog een ui nodig. Ook vond ik de ragout zoals ik hem volgens recept maakte niet voldoende gekruid. Nu is dat wel op te lossen , maar misschien een tip om dit een beetje aan te passen ?
Andréa says
Hoi Mieke,
Wat vervelend dat de ragout niet goed opstijft. Ik heb het recept al heel vaak gemaakt en daar geen last van gehad. Het kan zijn dat de gebruikte gelatine op de een of andere manier wat minder krachtig was. Verder heb je in het recept echt maar 1 ui nodig. Het wordt boven in de ingrediënten genoemd en ik heb er voor gekozen om per bereidingsstap er voortaan onder te zetten wat de exacte hoeveelheid is die nodig is voor die stap (zodat je niet hoeft terug te scrollen). Misschien ligt daar de verwarring? En dan je laatste opmerking het kruiden. Ik heb gemerkt dat fabrikanten op dit moment hun smaken van hun producten aan het aanpassen zijn. Meestal betreft het minder zout en dat heeft veel effect op de ragout. Daarom ook dat er een stap tussen zit dat je even moet proeven en verder op smaak moet brengen. (en zorg ervoor dat je daar altijd een schone lepel voor gebruikt, want de enzymen in speeksel kunnen ervoor zorgen dat gelatine minder bindt en de ragout niet opstijft). Ik hoop dat deze tips je gaan helpen! Met vriendelijke groet, Andréa