Deze krieltjes uit de oven met Tijm en Knoflook zijn hemels lekker! Deze perfectie krieltjes zijn zacht van binnen en krokant van buiten. En precies goed van smaak. Samen met het geroosterde sjalotje zijn ze heerlijk als bijgerecht bij elk dinertje. Deze aardappeltjes stellen je nooit teleur!
Krieltjes uit de Oven met Knoflook en Tijm
Wanneer ik een dinertje geef dan is het altijd lastig om de juiste bijgerechten te vinden. Gebakken krieltjes, of gekookte aardappelen zijn dan net niet bijzonder genoeg. Maar deze krieltjes uit de oven zijn net wat anders, heel puur en erg lekker.
De buitenkant is krokant gebakken en de binnenkant is romig en zacht. En samen met de gebakken sjalotjes een heerlijk bijgerecht.
Deze crispy krieltjes zijn heerlijk bij coq au vin, Biefstuk Bali a la Loetje of zalm met kruidenboter van rode wijn om maar een paar heerlijke recepten te noemen. Maar jij weet er vast nog wel meer.
Krieltjes met schil
Ik heb de krieltjes schoongeborsteld, en geserveerd met schil. Mijn kinderen zijn dol op de geschilde variant die kant-en-klaar te koop zijn in de supermarkt. Maar ja, de meeste vitamines zitten onder de schil, en ik wilde wat anders dus op naar de ongeschilde variant.
Gelukkig is het zo dat de schil bij krieltjes zo dun is dat je het bijna niet merkt als je ze eet.
De krieltjes zijn ook bijna allemaal opgegaan. Dat is wel bijzonder, want ik moest ze per pond kopen en ik maak normaal iets minder klaar. Het geeft in ieder geval goed aan dat iedereen ze lekker vond.
Wat heb je nodig voor Krieltjes uit de Oven met Knoflook, Tijm en Sjalotjes?
Om deze Krieltjes uit de oven met knoflook en tijm te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Krieltjes - Kleine aardappeltjes van een paar cm groot. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het allerlekkerste in mei, juni en juli. Je kunt ze met schil en zonder schil kopen, maar ik kan je met schil zeker aanraden!
- Olijfolie - Gebruik een goede olijfolie, extra vierge om alles lekker mee te bedekken en op smaak te brengen. Het zorgt voor een heerlijke krokante buitenlaag.
- Knoflook - Vaak gebruik je uitgeperste knoflook, maar nu worden ze in dunne plakjes door de aardappels gemengd. Zo roosteren ze een beetje mee en krijgen ze een heerlijke smaak (en dat geven ze ook af aan de rest van de ingrediënten).
- Tijm- Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan deze ovenschotel. Je kunt de tijm ook door rozemarijn vervangen.
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de aardappelen. En door het roosteren worden ze een beetje zoetig. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
Hoe maak je Krieltjes uit de Oven met Knoflook en Tijm?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Borstel de krieltjes schoon en kook ze 10 minuten in een pan met kokend water. Laat ze goed uitlekken. Doordat ze al voorgekookt zijn, blijven ze heerlijk zacht van binnen.
- Doe de krieltjes in de ovenschaal. Verdeel de plakjes knoflook tussen de krieltjes.
- Leg ook de sjalotjes en takjes tijm op de krieltjes. Breng op smaak met zout en peper.
- Schenk de olijfolie over de aardappelen en meng alles goed door, zodat alles bedekt is. Bak de krieltjes 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C, tot ze crispy en gaar zijn.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Krieltjes uit de Oven met Tijm en Knoflook
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 kilo krieltjes
- 2 tenen knoflook, ontveld, in dunne plakjes gesneden
- 3 sjalotjes , zonder vel, in vieren gedeeld
- 2 takjes tijm, in kleine stukjes geknipt
- 3 eetlepels olijfolie, extra vierge
- ¼ theelepel grof zout , of naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C. Zet de ovenschaal in de oven zodat hij goed heet is.
- Borstel de schil van de krieltjes schoon en spoel ze goed af.1 kilo krieltjes
- Kook de krieltjes 10 minuten in kokend water.
- Laat ze goed uitlekken en leg ze in de ovenschaal. Doordat deze al heet is, drogen de krieltjes snel op en worden ze lekker krokant aan de buitenkant.
- Meng daar de knoflook, sjalot, tijm en olijfolie doorheen en meng goed.2 tenen knoflook, 3 sjalotjes, 2 takjes tijm, 3 eetlepels olijfolie
- Breng op smaak met zout.¼ theelepel grof zout
- Zet de schaal gedurende 20 minuten in de oven, tot de krieltjes knapperig en gaar zijn.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de krieltjes maximaal twee dagen in luchtdichte bewaardozen.
- Diepvriezer - Doe de aardappelen in een diepvrieszak of doos en bewaar ze maximaal een maand in de vriezer. De structuur van de aardappel verandert een beetje als ze ingevroren zijn. Ontdooi in de koelkast.
- Opwarmen - Doe de aardappelen in een koekenpan en dek af met een deksel. Kook op middelhoog vuur tot het warm is, ongeveer 4-5 minuten. Je kunt het ook opwarmen in de magnetron. Zet het aan met tussenpozen van 15-20 seconden tot de aardappelen warm zijn.
Geef een reactie