Zelf Aardappelpannenkoek maken van romige aardappelpuree. Heerlijk op smaak gebracht met een uitje en peper en zout. En dan krokant en goudbruin gebakken in romige boter in de koekenpan. Een aardappelpannenkoek, een recept van de Amish uit Amerika. En geloof me, meer heeft deze lekkere, makkelijk te maken aardappel pannenkoek niet nodig.
En wil je hele knapperige aardappelpannenkoeken? Maak dan kleine pancakes die je aan beide kanten bakt.

Zelf Aardappelpannenkoek maken
Amish is een geloofsgemeenschap die in Amerika voorkomt. Zij gebruiken geen moderne hulpmiddelen en leven sober en in overeenstemming met hun Bijbelse leer.
En op het gebied van eten, zijn hun recepten puur. Geen conserveringsmiddelen en gemaakt op het gas of in de oven. Maar dat maakt hun recepten zeker niet minder lekker.
Dat bewees deze aardappelpannenkoek. Een variatie op aardappelpuree, maar dan extra lekker door de romige krokante korst die je bakt in de boter. Dat is genieten.
Wat heb je nodig voor dit Amish Aardappelpannenkoek Recept
Voor de bereiding van krokante aardappelpannenkoek heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Aardappels - Gebruik vastkokende aardappels voor het maken van dit recept. Deze bevatten meer zetmeel en dat houdt de pannenkoek beter bij elkaar. Nicola, Desire en Opperdoeser zijn goede keuzes.
- Ui - Geeft een zoete smaak aan de pannenkoek. Voor een wat pittigere smaak kun je een sjalotje toevoegen.
- Zout en peper - Voor het op smaak brengen van de aardappelpuree.
- Olie - Om de aardappelpannenkoek te kunnen bakken in een hoge temperatuur, zonder dat de olie verbrandt.
- Boter - Echte roomboter voor die heerlijke romige smaak, waar je de pannenkoek in bakt. De aardappelen nemen de boter vervolgens op en ze worden heerlijk romig van smaak.
Hoe maak je Aardappel Pannenkoek van Puree
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Kook aardappels gaar en doe er een fijngesneden uitje bij.
- Breng op smaak met zout en peper. Pureer alles met een stamper. Niet met een mixer want dan krijg je aardappellijm.
- Doe de olie en de boter in de pan op gemiddeld vuur tot de boter is gesmolten. Schep de aardappelpuree in de pan en druk met een lepel de achterkant aan en glad.
- Zet het vuur laag en laat 20 minuten bakken. Draai de aardappelpannenkoek om en bak nog eens 5 minuten. TIP: het omdraaien gaat beter, wanneer je de pannenkoek in vieren snijdt.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Aardappelpannenkoek Maken
Ingrediënten
- 1200 gram aardappelen, vastkokend geschild en in ongeveer dezelfde grootte gesneden
- 1 klein uitje
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels zonnebloem olie
Instructies
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Check of ze gaar zijn door met een vork in de aardappel te prikken. De vork moet er makkelijk in gaan. Anders verleng je de kooktijd met 2 minuten en controleer je het opnieuw.1200 gram aardappelen
- Snipper het uitje zeer fijn.1 klein uitje
- Pureer de aardappels met de stamper en voeg het uitje toe. Breng op smaak met zout en peper.1 theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Verwarm een koekenpan en schenk de olie in de pan en smelt de boter. Wanneer de boter is gesmolten, zet je het vuur laag.2 eetlepels zonnebloem olie, 2 eetlepels boter
- Schep de puree in de pan en die strijk je glad met de achterkant (bolle kant) van een lepel.
- Laat 15 minuten zacht bakken.
- Draai de aardappelpannenkoek om (zie tips).
- Laat ook de andere kant bruin worden gedurende 5 minuten.
Opmerkingen
- Snij in vieren en gebruik een brede spatel en draai elk stuk pannenkoek om.
- Leg een bord over de pan, draai alles om en schuif voorzichtig terug in de pan.
- Koelkast - Bewaar de aardappelpannenkoek afgedekt in de koeling. Zo blijft hij tot 2 dagen goed.
- Diepvries - Je kunt de aardappelpannenkoek ook invriezen. Verpak in een diepvriesdoos. Zo blijft hij tot 1 maand goed. Let wel de structuur van de pannenkoek kan iets veranderen.
- Opwarmen - Leg de stukken aardappelpannenkoek op een rooster in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 10 minuten.
Geef een reactie