Zelf loempia met kip maken is heel makkelijk. En de allerlekkerste loempia’s maak je zelf! Veel beter dan degene die je koopt. De hartige snack, krokant aan de buitenkant met een heerlijke vulling met lekker veel kip, groente en vermicelli is eenvoudig te maken. En makkelijke stap-voor-stap instructies hoe je ze rolt ingesloten. Zo wordt het echt een eitje.
Zelf Loempia met Kip Maken
Heb je weleens loempia’s gekocht in de supermarkt? De vulling lijkt vaak op een onherkenbaar prutje met, als je daarvoor kiest, vlees wat er doorheen is gevlogen.
Nee dan deze kiploempia’s. Heerlijk gevuld met lekker veel kip, verse groente, die heerlijke vermicelli (onmiskenbaar voor een loempia) en het lijkt wel of je in een hap olie bijt.
Maar je kunt ze ook snel en eenvoudig zelf maken. Loempiavellen zijn makkelijk verkrijgbaar. De vulling maak je geheel naar smaak en het kost je een half uurtje werk voor het maken van de vulling en het rollen van veertig loempia’s. Ik vries het grootste deel altijd in de diepvries, maar ik kan het niet nalaten om er altijd een paar voor te proeven (je moet toch zeker weten dat het gelukt is toch 😉 ).
Vind je het leuk om loempia’s te maken? Ik heb nog veel meer lekkere recepten, met andere vullingen: Loempia’s met gehakt en kip, mini-loempia’s en zelfs een vegetarische loempia met kaas en bloemkool. Probeer ze zelf!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Loempia met Kip en Groenten?
Om deze Loempia met Kip te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kipfilet - Voor dit recept heb ik kipfilet gebruikt. Maar kiphaasjes kunnen natuurlijk ook.
- Prei - deze groente heeft een zoete en zachte smaak. Snijd de prei heel dun.
- Wortel - Was en schil de wortel. Snij hem in julienne reepjes (flinterdun), dan wordt hij goed gaar.
- Mungo Vermicelli (Glasnoedels) — Wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Het is half doorzichtig, dun en gemaakt van de Mungboon.
- Oestersaus - Deze Kantonese saus is donkerbruin van kleur en stroperig. En het is de Umami van deze loempia. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojasaus, en het wordt op smaak gebracht met oestersap, karamel en zout.
- Eieren - Binden de vulling
- Knoflook - Geeft extra smaak
- Vijfkruidenpoeder - een Chinees kruidenmengsel bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat vijf smaakgroepen, zoet, zout, bitter, zuur en umami.
- Loempiavellen - Gemaakt van tarwemeel en water. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, scheuren niet zo snel en rekken een beetje mee.
Hoe maak je Vietnamese Kip Loempia’s?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Kip Loempia’s maken
- Doe de vermicelli in een kom en schenk daar heet water bij. Laat 5 minuten staan en giet het water af. Laat uitlekken. Snij de vermicelli in kleine stukjes en doe in de lege kom. Meng met de wortel en prei.
- In de tweede kom meng je de eieren, oestersaus, knoflook en vijfkruidenpoeder. Meng de kipblokjes door de saus.
- Doe ook het groentemengsel bij de kip en meng alles goed door elkaar. Leg een loempia met de punt naar beneden voor je neer en leg 2 eetlepels vulling onderin de punt.
- Rol de loempia’s strak op (hierna volgt een foto collage met stappenplan hoe je dat doet).
Vouwen stap-voor-stap loempia’s
- Rol de onderste punt strak over de vulling en maak een extra draai.
- Vouw de twee zijkanten strak naar binnen.
- Bestrijk de punt bovenin met een kwastje met water.
- Rol de loempia verder op.
Serveren - Dit is lekker met zoete sojasaus en zoete chilisaus.
Kun je loempia's in de Airfryer of oven bakken?
Vaak worden loempia's gefrituurd, maar je kunt ze ook makkelijk in de oven of airfryer maken. Verwarm de oven voor op 220 °C, en bak de loempia's 15 minuten. Draai ze halverwege om. De airfryer verwarm je naar 200 graden Celsius en bak je 8 minuten. Draai de loempia’s na vier minuten om.
Ze zullen iets lichter van kleur zijn (zie de foto. De onderste loempia is gefrituurd, de bovenste kip loempia komt uit de airfryer), en ze zijn even lekker van smaak!
Tips en Variaties
- Meer groenten? Voeg nasi groenten toe aan de mix. Ongeveer 200 gram.
- Heb je geen loempiavellen? Gebruik dan twee velletjes filodeeg.
- Bedek de loempiavellen wanneer het pakje open is met een vochtige theedoek, dan drogen ze niet uit.
- Rol strak op, anders absorberen de loempia’s meer vet.
- Leg de loempia’s op keukenpapier na het bakken om uit te lekken (en extra crispy te maken).
- Laat ze voor het invriezen eerst goed afkoelen (dan blijven ze een stuk krokanter).
- Vervangen - je kunt kipgehakt gebruiken in plaats van stukjes kip.
- Ook lekker - Voeg lente-ui of paprika toe aan de vulling.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Frituurpan of koekenpan met zonnebloemolie of Airfryer of oven
Ingrediënten
- 60 gram Mungo Vermicelli ongekookt
- 2 wortels geraspt of julienne gsneden
- 1 prei in dunne reepjes
- 4 eetlepels oestersaus
- 4 eieren
- 6 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 theelepels vijf kruidenpoeder
- 500 gram kipfilet in kleine blokjes gesneden
- 40 loempiavellen
Frituren
- Zonnebloemolie om te frituren
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de vermicelli in een grote kom en overgiet met heet water.60 gram Mungo Vermicelli
- Laat 5 minuten staan en laat uitlekken.
- Snij de gekookte vermicelli in kleine stukjes.
- Meng de vermicelli met de wortel, en de prei2 wortels, 1 prei
- In een tweede kom meng je het ei, oestersaus, knoflook en vijf kruidenpoeder4 eetlepels oestersaus, 4 eieren, 6 teentjes knoflook, 2 theelepels vijf kruidenpoeder
- Meng de kip vervolgens met de saus.500 gram kipfilet
- Daarna meng je de groenten en vermicelli door het kipmengsel.
- Leg een loempiavel voor je neer, met de punt naar beneden.40 loempiavellen
- Ongeveer 2 cm van de onderzijde leg je twee eetlepels vulling erop.
- Rol de punt van de loempia om de vulling heen en draai nogmaals rond.
- Vouw de linkerflap naar binnen en vervolgens de rechterflap eroverheen.
- Rol de loempia verder op, tot je een klein driehoekje overhoudt.
- Met een kwastje gedoopt in water maak je de punt nat. Rol de loempia verder en ga door met het tweede vel, tot ze allemaal gevuld zijn.
- Breng de frituur naar 180 °C en bak de loempia’s twee minuten.Zonnebloemolie
- Haal ze uit de frituur en laat ze vijf minuten rusten op een keukenpapier. Wil je de loempia's bewaren dan is dit het moment om dat te doen.
- Bak de kiploempia's nogmaals 2 minuten in de frituur, tot ze mooi bruin en krokant zijn.
Opmerkingen:
- Bedek de loempiavellen wanneer het pakje open is met een vochtige theedoek, dan drogen ze niet uit.
- Rol strak op, anders absorberen de loempia’s meer vet.
- Leg de loempia’s op keukenpapier na het bakken om uit te lekken (en extra crispy te maken).
- Laat ze voor het invriezen eerst goed afkoelen (dan blijven ze een stuk krokanter).
- Vervangen - je kunt kipgehakt gebruiken in plaats van stukjes kip.
- Ook lekker - Voeg lente ui of paprika toe aan de vulling.
- Meer groenten? Voeg een pakje of zakje nasi groenten toe aan de mix. Ongeveer 200 gram.
- Heb je geen loempiavellen? Gebruik dan 2 velletjes filodeeg voor elke loempia.
- Koelkast - Doe ze in een luchtdicht afgesloten doos en leg er bakpapier tussen. Bewaar tot 2 dagen in de koeling.
- Diepvries - De loempia’s zijn tot 2 maanden te bewaren in de diepvries.
- Tip voor het invriezen? Gebruik bakpapier om de loempia’s van elkaar te scheiden. Of leg ze op een bakplaat. Vries ze gedurende 2 uur en haal ze van de bakplaat af en verpakking een diepvriesdoos of zak. De loempia’s hoeven niet ontdooid te worden voor het opwarmen.
- Opwarmen - Bakken gedurende 4 minuten bij 180 °C in de olie. Of 8 minuten in de airfryer bij 200 °C (halverwege draaien).
Geef een reactie