Italiaans comfort food! Heerlijk mals Italiaans Kalfsvlees uit de oven met Salie, Parmaham, geroosterde groenten en cheesy Mozzarella. Dat maakt van een traditionele Italiaanse Saltimbocca een heerlijke open variant met een luxe gevoel, een fijne textuur en bomvol smaken.
Italiaans Kalfsvlees uit de Oven
Dit toprecept neemt me altijd terug naar de vakantie in Italië bijna 10 jaar geleden. Het warme weer, het idyllische landschap en de heerlijke geuren die altijd overal hingen. Geuren van tomaat, basilicum en tijm.
En elke avond at ik weer een nieuw gerecht van de menukaart van een kleine Trattoria. Rustig, relaxed.
Op een van die avonden maakte ik kennis met Saltimbocca, een heerlijk stukje kalfsvlees met prosciutto en salie, afgeblust met wijn. Zo lekker. Thuis heb ik het nog vaak gemaakt. En het recept is in de afgelopen jaren ook wat aangepast naar een open variant gemaakt in de oven. Heerlijk mals kalfsvlees met geroosterde groenten, parmaham, salie en Mozzarella. Makkelijk, simpel en echt genieten!
Ik dit recept maak ik momenteel heel vaak met een speciale gelegenheid. Als er mensen komen dineren, met Kerstmis of Valentijnsdag. Voordeel is dat je het helemaal kunt voorbereiden en het dan alleen nog even in de oven hoeft af te bakken. Zo kun je je aandacht helemaal bij het diner houden. Heerlijk toch!
Wat heb je nodig voor Open Saltimbocca
Voor de bereiding van dit Italiaanse Kalfsvlees uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Kalfsschnitzel - Heerlijk mals vlees, dun gesneden. Kalfsschnitzel is afkomstig van de bil van het kalf, en het is een mooi egaal lapje vlees, met een fijne structuur en zachte smaak.
- Parmaham - Een echte saltimbocca bevat Parmaham en dat mag hier natuurlijk niet ontbreken. Door het zout in de ham, krijg je een mooi evenwicht met het vlees en de geroosterde groente.
- Courgette, tomaat en Aubergine - De groenten worden eerst geroosterd en vervolgens gebruikt in de open Saltimbocca. Door het roosteren krijgen ze een heerlijke smaak.
- Roomboter en olijfolie - Een mengsel van beide gebruik je om het vlees in te bakken. Daardoor krijgt het die romige botersmaak, zonder dat het aanbrandt.
- Salie - Een traditioneel ingrediënt in een Saltimbocca. Het is een kruidig en warm kruid, met een klein bittertje. Gebruik het daarom met mate, want het kan snel overheersen.
- Mozzarella - Deze Italiaanse kaas is een heerlijke smeltkaas en past prima bij dit Italiaanse kalfsvlees. Door het bakken in de oven, smelt de kaas en blendt hij met de groenten.
Hoe maak je Italiaans Kalfsvlees met Geroosterde Groenten
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Breng de kalfsschnitzel op smaak met zout en peper. Verwarm boter en olie in de pan en bak het kalfsvlees op hoog vuur 1 a 2 minuten aan beide zijden (tot het vlees goudbruin is). Haal uit de pan en snij in tweeën.
- Snij de groenten in dunne plakken. Verhit een grillpan tot hij heet is. Bestrijk de groenten met olijfolie en grill tot er grill strepen op de groenten aanwezig zijn.
- Leg een stukje kalfsschnitzel voor je en leg daar de aubergine, courgette, tomaat, mozzarella, salie en parmaham op.
- Leg hierop het tweede stukje schnitzel en stapel daar de courgette, tomaat en mozzarella op. Steek een prikker door de lagen en zet het geheel in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 °C en bak 10 tot 15 minuten. Serveer meteen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 2 kalfsschnitzels
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 2 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 plakken courgette ½ cm dik
- 2 plakken aubergine ½ cm dik
- 4 plakken tomaat ½ cm dik
- 4 plakken mozzarella ½ cm dik
- 2 plakken parmaham
- salie vers
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Breng de kalfsschnitzels op smaak met zout en peper.2 kalfsschnitzels, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Verhit de boter met olie in een koekenpan en bak hierin op hoog vuur het kalfsvlees aan elke kant 1 tot 2 minuten tot het goudbruin is. Haal uit de pan en snij in tweeën.2 eetlepels roomboter, 2 eetlepels olijfolie
- Bak in een grillpan de courgette, aubergine en de tomaten plakken om en om, tot ze grill strepen hebben. Haal uit de pan en leg op een bord.4 plakken courgette, 2 plakken aubergine, 4 plakken tomaat
- Leg voor je een stukje kalfsschnitzel, daarop een plak aubergine, courgette, tomaat, mozzarella, salie en parmaham.4 plakken mozzarella, 2 plakken parmaham, salie
- Stapel hierop het tweede stukje schnitzel, de courgette, tomaat en mozzarella.
- Steek het torentje met een prikker vast en zet de open Saltimbocca in een ovenschaal.
- Bak de Italiaanse kalfsschnitzel 10 tot 15 minuten in de oven.
Geef een reactie