Knapperige kruidnoten, gebakken in de oven, ook wel pepernoten genoemd. Die horen echt bij Sinterklaas En zo makkelijk te maken! Een leuk recept om samen met de kinderen te bakken. Een tip: ze zijn het allerlekkerste als ze net uit de oven komen. Probeer het zelf!
De Lekkerste Kruidnoten Bakken
Bijna Sinterklaas. Het Sinterklaasjournaal start maandag weer. En bij het Sinterklaasfeest horen ook pepernoten. Nou ja, eigenlijk kruidnoten, maar in de volksmond veel beter bekend als pepernoten. En dat is zo'n typische lekkernij dat je prima met de kinderen kan maken. En natuurlijk naderhand heerlijk opeten, warm of afgekoeld. Als ze zo lang blijven liggen.
Er is vaak verwarring over kruidnoten of pepernoten. Niet verwonderlijk want ze worden ook vaak als pepernoten verkocht. Maar een kruidnoot is harder en krokanter en heeft een bolvorm. De pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs en heeft een platte dobbelsteen vorm. En hij is veel zachter en een beetje chewy. Zoals bij mijn traditionele pepernoten recept.
En wist je dat je ook heerlijk kunt bakken met kruidnoten? Denk bijvoorbeeld eens aan pepernoten muffins, kruidnoten cake of pepernoten cupcakes. Zo maak je met deze knapperige koekjes net even wat anders!
Wat heb je nodig voor Kruidnootjes?
Om deze lekkere kruidnoten zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Zelfrijzend bakmeel - Dat is bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd. Daardoor zullen de kruidnoten luchtig worden en rijzen wanneer ze gebakken worden. Heb je geen zelfrijzend bakmeel? Vervang het dan door 100 gram bloem en ½ theelepel bakpoeder.
- Donkerbruine basterdsuiker - Geeft een donkere kleur, een zoete smaak met een vleugje karamel.
- Speculaaskruiden - Ook wel te verkrijgen als koekkruiden. De samenstelling kan verschillen, maar de basis is altijd kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.
- Boter - Gebruik ongezouten roomboter. Koud uit de koelkast.
- Melk - Om de kruidnoten een vollere smaak te geven.
Hoe maak je makkelijk kruidnoten?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng bakmeel, suiker en speculaaskruiden in de keukenmachine (met mes). Doe de boter en melk erbij en pulseer tot je een deeg hebt.
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat 30 minuten in de koeling koud worden.
- Maak kleine balletjes van 1 cm doorsnede van het deeg en leg op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Druk de bovenkant van de kruidnoten met je duim plat.
- Bak de kruidnootjes 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 40 gram boter koud, in kleine blokjes gesneden
- 3 eetlepels melk
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe het bakmeel, de suiker en de speculaaskruiden in een keukenmachine. Pulseer zodat het mengt.100 gram zelfrijzend bakmeel, 50 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 theelepel speculaaskruiden
- Voeg de boter en de melk toe en meng alles tot je een deeg krijgt.40 gram boter, 3 eetlepels melk
- Wikkel in plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Maak van het deeg balletjes met een doorsnede van ongeveer 1 cm.
- Leg het balletje op het bakpapier en met de duim druk je het een beetje plat. Doe dit voor al het deeg.
- Zet de bakplaat in de oven en haal het na ongeveer 20 minuten eruit. De kruidnoten zijn dan goudbruin
- Haal van de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.
Geef een reactie