Desserts mogen bij mij niet ontbreken en dus ook met Sinterklaas heerlijk toetje op tafel. En een pepernoten mandarijn tiramisu kan ik niet weerstaan.
Doordat ik ook nog drie kinderen onder de 18 heb rondlopen (ver onder de 18), is alcohol in de tiramisu geen goed idee. Ik heb daarom gekozen voor de kaneel siroop die je in de koffie doet om de pepernoten (of speculaasjes als je dat wilt) in te drenken, gecombineerd met mandarijn sap.
Mandarijn is heerlijk fris
Want de mandarijn zorgt voor een heerlijk fris accent. En mandarijnen horen natuurlijk ook echt bij het Sinterklaasfeest. Ik heb grote en stevige mandarijnen gekozen zodat ik ze kon schillen (zoals je ook een appel schilt). Daardoor ben je het buitenste velletje kwijt. Vervolgens heb ik de partjes eruit gesneden. Het sap heb ik door de siroop gemengd.
Een superlekker, feestelijk dessert.
- Meng de mascarpone met de slagroom waardoor het heerlijk luchtig wordt. Zorg dat je de mascarpone op kamertemperatuur gebruikt (anders krijg je klontjes) en de slagroom koud (anders klopt die minder goed stijf)
- Snij eerst de onder en bovenkant van de mandarijn. Daardoor kun je hem neerzetten en blijft hij staan. En dat maakt het eenvoudiger om de schil weg te snijden.
- Wil je dit maken als Sinterklaas al is geweest? Gebruik dan speculaasjes (ongeveer 4 per glas) in plaats van pepernoten. En je kunt de mandarijnen ook vervangen door sinaasappels als je dat lekker vindt..
- Doordat de mascarpone / slagroom wordt gemengd met honing in plaats van suiker krijg je een extra smaak accent. Je kunt hem overigens ook heerlijk op smaak brengen met de koffiesiroop die je ook gebruikt om de pepernoten mee te besprenkelen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Pepernoten mandarijn tiramisu
Ingrediënten
- 8 mandarijnen
- 4 eetlepels koffiesiroop kaneel, of hazelnoot
- 100 gram pepernoten
- 150 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 3 eetlepels honing
- ⅛ theelepel kaneel
Instructies
- Schil de mandarijnen en snij de partjes tussen de vliesjes uit.
- Knijp al het sap uit de schillen en overgebleven resten mandarijn en verzamel in een kom.
- Meng de koffiesiroop erdoor en zet klaar.
- Verdeel de helft van de pepernoten over de glaasjes.
- Besprenkel de pepernoten met 1 eetlepel sinaasappelsiroop.
- Beleg elk glas met de partjes uit 1 mandarijn.
- Klop de slagroom met honing tot yoghurtdikte.
- Voeg de mascarpone toe en klop verder tot het mengsel lobbig is.
- Schep 3 eetlepels mascarpone/slagroom mengsel op de mandarijn.
- Verdeel de rest van de pepernoten over de mascarpone.
- Beleg met de overige mandarijnpartjes.
- Schep de slagroom mascarpone bovenop en bestrooi met kaneel.
Opmerkingen
- Meng de mascarpone met de slagroom waardoor het heerlijk luchtig wordt. Zorg dat je de mascarpone op kamertemperatuur gebruikt (anders krijg je klontjes) en de slagroom koud (anders klopt die minder goed stijf)
- Snij eerst de onder en bovenkant van de mandarijn. Daardoor kun je hem neerzetten en blijft hij staan. En dat maakt het eenvoudiger om de schil weg te snijden.
- Wil je dit maken als Sinterklaas al is geweest? Gebruik dan speculaasjes (ongeveer 4 per glas) in plaats van pepernoten. En je kunt de mandarijnen ook vervangen door sinaasappels als je dat lekker vindt..
- Doordat de mascarpone / slagroom wordt gemengd met honing in plaats van suiker krijg je een extra smaak accent. Je kunt hem overigens ook heerlijk op smaak brengen met de koffiesiroop die je ook gebruikt om de pepernoten mee te besprenkelen.
Geef een reactie