Wist je dat kip en vanille een heerlijke combinatie is? Dat proef je wanneer je dit recept voor kip met vanillesaus maakt. Lekker voor de feestdagen of een dineetje thuis.
Vandaag hebben we kipfilet in vanille-saus gegeten. De pure smaak van vanille-combineert namelijk erg goed met de kip. Door de kip eerst te pocheren en daarna te bakken heeft hij heel veel smaak gekregen. En dan de vanille-saus erover als extra smaak, erg verrassend erg lekker! Zeker een kipgerecht wat vaker gemaakt wordt.
- Door de kip eerst te pocheren in een heerlijke bouillon blijft hij sappig en krijgt hij smaak. Wanneer je hem droog dept en aanbakt krijgt de kip de krokante laag die zo lekker is. Het beste uit twee werelden.
- Wanneer je de vanille stokjes uit de saus haalt, afspoelt en droogt, kun je ze vervolgens samen met 50 gram suiker mengen. Dit laat je 3 weken staan en je hebt een heerlijk geurende vanille suiker.
- In plaats van kipfilet kun je ook kalkoenfilet gebruiken.
- Vervang de boter door plantaardige margarine en de melk door sojamelk voor een lactose-vrij recept.
- Serveer de kip met pasta en een groene salade. De saus zal heerlijk mengen met de pasta.
- Dek de kip af en bewaar hem 3 dagen in de koeling.
- Wanneer je de kip in een luchtdichte doos of zak verpakt blijft hij tot 3 maanden goed ind e diepvries.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kip in vanillesaus
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 2 vanille stokjes
- 500 ml kippenbouillon
- 1 sjalotje
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel bloem
- 3 eetlepels melk
- 3 stengels bieslook, gesnipperd
Instructies
- Snij het sjalotje fijn en bak in 1 eetlepel boter glazig (ongeveer 3 minuten).
- Schenk de bouillon bij het sjalotje.
- Snij de vanillestokjes open en schraap het merg er met de bolle kant van een lepel uit.
- Doe het merg en de stokjes bij de bouillon en breng aan de kook.
- Laat 5 minuten trekken op laag vuur.
- Leg de kipfilets in de bouillon en laat in 15 minuten garen.
- Haal de kipfilets uit de bouillon en dep ze droog.
- Smelt in een koekenpan de tweede eetlepels boter en bak de kipfilets goudbruin.
- Zet ondertussen de bouillon hoog, zodat hij kan inkoken.
- Haal de vanille-stokjes eruit.
- Meng de bloem met de melk en voeg dat na 5 minuten aan het bouillon mengsel toe, zodat het indikt.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Haal de kipfilet uit de pan en leg op een serveerschaal.
- Haal de saus van het vuur en voeg de bieslook aan de saus toe.
- Schep wat saus over de kip en serveer de rest van de saus aan tafel.
Opmerkingen
- Door de kip eerst te pocheren in een heerlijke bouillon blijft hij sappig en krijgt hij smaak. Wanneer je hem droog dept en aanbakt krijgt de kip de krokante laag die zo lekker is. Het beste uit twee werelden.
- Wanneer je de vanille stokjes uit de saus haalt, afspoelt en droogt, kun je ze vervolgens samen met 50 gram suiker mengen. Dit laat je 3 weken staan en je hebt een heerlijk geurende vanille suiker.
- In plaats van kipfilet kun je ook kalkoenfilet gebruiken.
- Vervang de boter door plantaardige margarine en de melk door sojamelk voor een lactose-vrij recept.
- Serveer de kip met pasta en een groene salade. De saus zal heerlijk mengen met de pasta.
Geef een reactie