Een makkelijke maaltijd die je in 20 minuten op tafel zet én die ook nog eens heel lekker is? Dan zit je met deze kip pilav met perzik helemaal goed. Dit is zo'n recept dat je één keer maakt, en daarna wekelijks terugkomt op je menu. Weinig ingrediënten, snel klaar, en toch zo vol van smaak.
Echt perfect voor drukke dagen. Maar ook fijn als je vrienden te eten krijgt. Want dit gerecht ziet er mooi uit en smaakt heerlijk. Je maakt het met kipfilet, perziken uit blik en een paar lekkere specerijen. Alles gaat in één pan. En het mislukt nooit. Serveer er een frisse komkommersalade of wat rauwkost bij, en je hebt een complete maaltijd.

Kip Pilav met Perzik en Kruidige Saus
Deze kip pilav doet me altijd denken aan vroeger. Naast het AVG-tje wat wij eigenlijk altijd aten, was dit het meest Wereldse gerecht wat op tafel kwam. En dat maakte het dan wel speciaal. Het geheim? Perziken uit blik! Dat vond ik als kind maar raar, maar inmiddels weet ik wel beter. Die perziken maken het gerecht net iets zachter en zoeter. Echt een fijne combinatie met de kruidige kip en tomatensaus.
En wat ik ook fijn vind: je kunt er makkelijk mee variëren. En je hoeft geen keukenprinses te zijn. Dit recept lukt altijd. Alles klopt. En dat proef je.
Tips voor de perfecte Kip Pilav met Perzik
- Gebruik perziken op lichte siroop – Deze zijn niet te zoet, maar geven wel die zachte smaak.
- Bak de tomatenpuree kort mee – Zo wordt hij minder zuur en krijgt je saus een zachte smaak.
- Laat de rijst even staan – Als je de deksel erop laat na het koken, wordt hij lekker luchtig.
- Gebruik een grote pan voor de pilav – Zo kun je alles goed roeren en blijft de saus mooi verdeeld.
- Proef altijd op het eind – Dan weet je zeker of er nog wat zout of peper bij moet.
- Geen kookroom in huis? – Crème fraîche of een beetje slagroom werkt ook prima.

Heb je dit heerlijke recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram! Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruitziet en deel regelmatig de mooiste foto's van jullie! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Meer inspiratie nodig?
- Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal.
- En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
- 400 gram basmatirijst
- 1 eetlepel roomboter
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- ½ theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen gember
- 70 gram tomatenpuree
- 400 gram kipfilet, in blokjes
- 410 gram halve perziken , uit blik op lichte siroop, uitgelekt siroop opgevangen
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 100 ml kippenbouillon
- 100 ml kookroom
- Zout en peper, naar smaak
- platte peterselie, grof gehakt (om te garneren)
Instructies
- Kook de rijst volgens de verpakking. Laat daarna 5 minuten met de deksel erop rusten.400 gram basmatirijst
- Verhit ondertussen de boter in een grote pan.1 eetlepel roomboter
- Fruit de ui en knoflook 3 minuten tot ze zacht zijn.2 teentjes knoflook, 1 middelgrote ui
- Voeg de kaneel, komijn en gember toe. Bak dit 30 seconden mee.½ theelepel gemalen kaneel, ½ theelepel gemalen komijn, ½ theelepel gemalen gember
- Doe de tomatenpuree erbij en bak nog 1 minuut.70 gram tomatenpuree
- Voeg de blokjes kip toe en bak tot ze goudbruin zijn.400 gram kipfilet
- Giet het sap van de perziken, de bouillon, chilisaus en ketjap erbij. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.410 gram halve perziken, 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 eetlepel ketjap manis, 100 ml kippenbouillon
- Snijd de perziken in stukjes en doe ze in de pan.
- Schenk de kookroom erbij en roer alles goed door.100 ml kookroom
- Breng op smaak met zout en peper.Zout en peper
- Serveer de kip met de rijst en strooi er wat verse peterselie over.platte peterselie
Opmerkingen
- Rijst apart bewaren: Bewaar de rijst en saus los van elkaar voor het beste resultaat bij het opwarmen.
- Koelkast: Laat de kip pilav helemaal afkoelen. Bewaar in een afgesloten bakje tot 2 dagen.
- Diepvries: Laat helemaal afkoelen en vries in een goed afgesloten bakje in. In de vriezer blijft het tot 3 maanden goed. Ontdooi in de koelkast en warm rustig op.
- Opwarmen: Verwarm rustig in een pan met een klein scheutje water of kookroom. Zo blijft het smeuïg.
Geef een reactie