Hier is een heerlijk zoet baksel voor bij de koffie - Apfelstrudel met filodeeg. Een heerlijke appeltaartvulling in een krokante gelaagde filodeeg korst. Je zet deze strudels in 10 minuten in elkaar en bakt ze daarna goudbruin in de oven. Maak ondertussen een heerlijke warme vanillesaus, die deze heerlijke huisgemaakte apfelstrudel helemaal afmaakt. Niet alleen heerlijk tijdens de feestdagen- of appelseizoen. Dit recept is het hele jaar door uitstekend.
Apfelstrudel met Filodeeg
Appelstrudel (of apfelstrudel) is een Oostenrijks en Duits gebak. In tegenstelling tot een appeltaart is het niets meer dan een vulling met een heel dun filodeeg laagje. De appels zijn bedekt met een beetje kruiden en wat paneermeel om het vrijgekomen vocht op te nemen (anders wordt de strudel vochtig en niet knapperig).
Een traditioneel recept voor apfelstrudel wordt gemaakt met zelfgemaakt strudeldeeg. Dit is een met de hand uitgerekt zacht deeg tot je een lang, dun vel hebt. Het is behoorlijk tijdrovend om het op die manier te maken. Dus ik gebruik filodeeg om een makkelijk recept voor apfelstrudel te maken, en dat werkt prima! Sommige mensen gebruiken graag bladerdeeg, wat ook een goede optie is. Maar ik hou van het knapperige bite van het filodeeg.
Apfelstrudel is een heel eenvoudig gerecht met veel smaak. Deze heerlijke apfelstrudel wordt traditioneel gegeten met warme vanillesaus. En dit recept doe ik er ook bij. Want als je de combinatie hebt geprobeerd, weet je waarom dit zo'n geweldige traditie is!
Wat heb je nodig voor Apfelstrudel met Warme Vanillesaus?
Om deze Apfelstrudel met Filodeeg te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Apfelstrudel
- Appels - gebruik stevige appels zoals Granny Smith, Gala of Golden Delicious voor de vulling
- Rozijnen - voeg een beetje zoetheid toe aan de vulling.
- Citroensap - zorgt ervoor dat de appels niet verkleuren.
- Rum - voor het op smaak brengen van de vulling. Ik geef de voorkeur aan bruine rum omdat die meer smaak en diepte heeft. Je kunt gold rum of witte rum gebruiken. Als je niet graag alcohol gebruikt, vervang de rum dan door water.
- Suiker - gebruik gewone suiker.
- Kaneel - appels en kaneel zijn een uitstekende combinatie en worden ook gebruikt om de appelvulling op smaak te brengen.
- Paneermeel - om het vrijgekomen vocht van het bakken van de appels op te nemen, zodat je deeg krokant blijft.
- Boter - gebruik ongezouten boter.
- Filodeeg - is een dun deeg op basis van bloem. Door elk vel in te smeren met gesmolten boter, krijg je een knapperige gelaagde korst aan de buitenkant. Bedek het filodeeg tijdens het werken met een vochtige handdoek om het vochtig te houden. Anders wordt het heel snel droog.
Ingrediënten Traditionele Vanillesaus (Kanarienmilch)
- Eidooiers - om de vanillesaus dikker en romiger te maken
- Vanille-extract - om de vanillesaus zijn smaak te geven
- Melk - om het dooiermengsel te verdunnen en een saus te maken.
Hoe maak je Oostenrijkse Appelstrudel met Vanille Saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Combineer de rozijnen, rum en boter in een pan en voeg het citroensap toe. Breng aan de kook en als de boter gesmolten is, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur (de rozijnen nemen het vocht op).
- Meng in een kom de suiker met het rozijnenmengsel, zout, kaneel en appelschijfjes en meng alles goed door elkaar.
- Leg een vel filodeeg voor je op een bakpapier en bestrijk met boter. Werk vanuit het midden naar de rand zodat het deeg niet scheurt. Leg er een tweede vel op. Herhaal dit totdat je vijf vellen hebt. Neem wat appelmengsel en verdeel dit over de hele lengte terwijl je ongeveer ⅓ van het vel bedekt (zie foto).
- Pak het bakpapier en rol het deeg over de vulling terwijl je een cilindervorm maakt en bestrijk de buitenkant met boter. Herhaal dit voor de tweede stapel van vijf vellen. Snijd de bovenkant van het deeg halverwege in kleine stukjes, portie grootte. Na het bakken zal het deeg snel scheuren bij het snijden, en je krijgt een puinhoop als je dit doet - Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Zorg ervoor dat je de bakplaat halverwege draait, zodat het egaal bruin wordt.
- Maak terwijl de strudel aan het bakken is een zelfgemaakte vanillesaus: Verwarm de melk in een pannetje en voeg vanille-extract en suiker toe. Klop tot de suiker is opgelost.
- Klop in een grote kom de eieren schuimig. Als de melk kookt, voeg je deze beetje bij beetje toe aan de eidooier terwijl je mixt tot de saus romig is en schuimig wordt. Serveer warm.
Serveer een plakje warme apfelstrudel met traditionele vanillesaus. Bestrooi met poedersuiker. Eet het als toetje met een bolletje vanille-ijs en slagroom (of zure room) of zoete lekkernij bij een kopje thee of koffie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Apfelstrudel
- 70 gram rozijnen
- 60 ml rum donkere
- 1 theelepel citroensap
- 4 eetlepels boter ongezouten
- 4 Appels geschild, zonder klokhuis en in dunne plakjes gesneden
- 100 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel gemalen
- 90 gram paneermeel
- 10 vellen filodeeg ontdooid
- 125 gram boter ongezouten, gesmolten
Vanillesaus
- 500 ml melk
- 2 theelepels vanille-extract
- 50 gram suiker
- 2 eidooiers maat L
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Apfelstrudel
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng rozijnen, rum, citroensap en boter in een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook tot de boter gesmolten is. Roer het goed door en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.70 gram rozijnen, 60 ml rum, 1 theelepel citroensap, 4 eetlepels boter
- Neem een middelgrote kom en mix appels, suiker, zout, kaneel, rozijnenmengsel en paneermeel.4 Appels, 100 gram suiker, ½ theelepel zout, 1 theelepel kaneel, 90 gram paneermeel
- Neem een vel filodeeg en leg dit op bakpapier. Bestrijk het vel met de gesmolten boter. Leg er een tweede vel op. Bestrijk dat ook met gesmolten boter. Herhaal dit totdat je een stapel van 5 lagen filodeeg krijgt.10 vellen filodeeg, 125 gram boter
- Neem de appelvulling en leg een strook vulling op de bodem van het filodeeg over de volle lengte - ongeveer 10 cm dik.
- Gebruik het bakpapier en rol het filodeeg om de vulling. Je krijgt daardoor een cilindervorm. Bestrijk de buitenkant met gesmolten boter.
- Leg de strudel op de bakplaat en zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit. Herhaal dit (smeer de vellen in met boter, vullen en oprollen) voor de andere filodeeg vellen en leg de tweede apfelstrudel apart van de eerste. Snijd de bovenkant van het deeg halverwege in porties.
- Bak gedurende 50 minuten. Draai de bakplaat halverwege zodat het gelijkmatig gebakken wordt.
Vanille saus
- Verwarm de melk in een steelpan.500 ml melk
- Voeg vanille en suiker toe en mix tot het is opgelost.2 theelepels vanille-extract, 50 gram suiker
- Voeg in een grote kom de eidooiers toe en begin te kloppen tot ze romig zijn.2 eidooiers
- Als de melk kookt, voeg je deze beetje bij beetje toe aan de eidooiers terwijl je roert tot het schuimig is.
Serveren
- Haal de apfelstrudel uit de oven en snij er een plakje van. Bestrooi met banketbakkerssuiker. Serveer met wat warme vanillesaus!
Opmerkingen:
- Koelkast, ongebakken - Wikkel in plastic folie en bak af voordat je het gaat serveren.
- Koelkast, gebakken - Twee dagen in een luchtdichte verpakking bewaren. Verwarm voor het opdienen gedurende 15 minuten op 150 ° C.
- Diepvries, ongebakken - Doe de apfelstrudel in een diepvrieszakje of doos en bewaar maximaal een maand.
- Niet doen - Vries gebakken apfelstrudel in. Het wordt nat en klef als je het na het bakken ontdooit.
Geef een reactie