Eierkoeken - Ben je op zoek naar een lekker tussendoortje dat makkelijk te maken en heerlijk licht en luchtig smaakt? Dan is het recept voor zelf eierkoeken precies wat je zoekt! Met dit simpele recept kun je in een handomdraai zelf lekkere, zelfgemaakte eierkoeken maken. Dit koekje is het vers het lekkerst.n. Perfect als ontbijt, lunch of snack, want met dit koekje kun je alle kanten op.

De historie van de Eierkoek
Vroeger werden eierkoeken met Pasen gegeten. Niet heel bijzonder als je bedenkt dat alles met Pasen rond eieren draait. Met een likje roomboter en wat suiker een echte lekkernij.
Eierkoeken werden /worden van oorsprong met ammoniumcarbonaat gemaakt. Daardoor kregen ze hun kenmerkende luchtigheid. Je kon dat dan ook herkennen aan het vleugje ammoniak wat uit de eierkoek ontsnapte. Dat is voor ons als consumenten lastig aan te komen. Daarvoor in de plaats gebruiken we dus bakpoeder. Makkelijk verkrijgbaar en het werkt heel erg goed voor dit recept.
Maak in een Handomdraai Eierkoeken - Perfect als Ontbijt, Lunch of Snack!
En krijg je na al dit leeswerk zin in een lekker luchtig tussendoortje dat smelt op je tong? Dan heb je je het recept gevonden dat je zoekt! Als ik deze eierkoeken maak, dan zijn ze zeker de dag erna allemaal op. Koekjesmonster woont in mijn huis lijkt het wel.
Dat geeft niet want met dit recept om zelf Eierkoeken te maken heb je in een handomdraai een heerlijk licht en luchtig tussendoortje. En deze koekjes zijn versgebakken het lekkerst, en dat heeft Koekjesmonster weer goed geraden. Een toprecept dus dat je snel en makkelijk maakt. Dus pak je keukenschort en ga snel aan de slag!
En heb je de slag te pakken en wil je nog wat meer koekjes bakken? Denk dan eens aan deze Sablé koekjes, heerlijke koekjes met jam of deze kokoskoekjes met een karamelvulling. Makkelijk en lekker!
Wat heb je nodig voor dit Eierkoek Recept?
Om deze Eierkoeken zelf te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Eieren - De basis van de eierkoeken. Je gebruikt zowel hele eieren als het eigeel. De eieren klop je heel luchtig, en het voordeel is dat eieren de lucht heel goed vast kunnen houden. Belangrijk voor dit koekje.
- Suiker - Voor het zoeten van de koeken. Gebruik fijne basterdsuiker, zodat hij de kans heeft goed op te lossen in het beslag.
- Citroen - Geven een fris smaak accent aan de eierkoeken.
- Zout - Balanceert de smaak in de koekjes.
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem.
- Bakpoeder - Zorgt voor het rijzen van de eierkoeken waardoor hij luchtig wordt. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Melk - Geeft een romige smaak en verdunt het beslag naar de gewenste dikte.
Hoe ga je deze Eierkoeken Bakken?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de eieren, dooier, basterdsuiker, citroenrasp en zout in een kom en klop dit met de mixer 5 minuten op gemiddeld/hoge snelheid luchtig (niet korter want dit is echt heel belangrijk.
- Zeef de bloem boven het beslag, zodat je geen klontjes krijgt.
- Spatel de bloem, voorzichtig om de luchtigheid te bewaren, door het beslag. Meng nu ook de melk met een spatel door het beslag. Het beslag is een beetje vloeibaar, maar mag niet te veel uitlopen. Laat 10 minuten rusten in de koelkast.
- Leg met een ijslepel een hoopje beslag op de met bakpapier beklede bakplaat. Ongeveer vier per bakplaat, want de koekjes rijzen en lopen nog wat uit in de oven (anders plakken ze aan elkaar). Hou dus voldoende tussenruimte tussen de koekjes. Bak ze in ongeveer 10 minuten gaar in een voorverwarmde oven bij 200 °C. Laat de eierkoeken op het bakpapier afkoelen en haal ze daar vervolgens voorzichtig af.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Maak zelf Eierkoeken met dit eenvoudige Recept!
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eieren, maat L
- 1 eidooier, maat L
- 175 gram fijne kristalsuiker
- ½ citroenrasp
- ¼ theelepel zout
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 ml melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C.
- Bekleedt een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eieren, eidooier, suiker, citroenrasp en het zout in een kom en mix op gemiddelde snelheid tot het beslag heel luchtig is, minimaal 5 minuten.2 eieren, 1 eidooier, 175 gram fijne kristalsuiker, ½ citroenrasp, ¼ theelepel zout
- Meng de bloem met het bakpoeder en zeef dat boven het beslag. Meng dat vervolgens voorzichtig door het beslag.250 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder
- Schenk nu ook de melk erbij en roer dat voorzichtig door het beslag (zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt).100 ml melk
- Zet de schaal in de koelkast en laat 10 minuten rusten.
- Verdeel met een ijsschep vier hoopjes beslag op het bakpapier. Zorg voor voldoende afstand tussen het beslag, want het gaat nog uitlopen. Bak de eierkoeken in 10 minuten. De randen moeten goudgeel zijn, de binnenkant van de koek mag nog lichtgeel zijn.
- Laat afkoelen op het bakpapier en haal ze er voorzichtig af.
Opmerkingen
- Kamertemperatuur: Verpak luchtdicht en bewaar tot maximaal 2 dagen.
- Koelkast: Bewaar de eierkoeken niet in de koelkast.
- Diepvries: Verpakt in een diepvriesdoos of zak kun je deze lekkernijen tot 1 maand bewaren. TIP Verpak de koeken per stuk, zodat je ze makkelijk portiegewijs kunt ontdooien.
Geef een reactie