Sticky Toffee Cake is een heerlijke, smeuïge cake en toetje dat perfect is voor de koude maanden. De cake is gemaakt met dadels en wordt doordrenkt met een zoete siroop, waardoor hij rijk en vol van smaak wordt. De zachte textuur van de cake gecombineerd met zoete, kleverige toffeesaus maakt dit toetje onweerstaanbaar.
Sticky Dadel Cake
Ik hou van het uitproberen van nieuwe recepten en toen ik deze sticky dadel cake voorbij zag komen, moest ik hem proberen. Wat kan er niet lekker zijn aan dit toetje? Nou, dat klopt dan dus helemaal. Dit is zo lekker en makkelijk te maken.
Het is een heerlijke combinatie van zoet en romig en de karamel van de toffeesaus geeft extra diepte. De dadels zorgen voor een natuurlijke zoetheid, textuur en een licht fruitige ondertoon. Dit is perfect als toetje, maar ook lekker bij een kopje koffie of thee.
En hoewel de naam doet vermoeden dat de cake plakkerig is, is hij in werkelijkheid juist heerlijk zacht en smeuïg. Deze sticky toffee cake valt bij iedereen in de smaak die hem proeft. Ik zou zeggen probeer dus snel zelf!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sticky Toffee Cake
Ingrediënten
Cake
- 250 gram dadels, zonder pit
- 400 ml kokend water
- 90 gram roomboter, kamertemperatuur, + wat extra om in te vetten
- 275 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels schenkstroop
- 3 eieren
- 300 gram bloem
- 16 gram bakpoeder
Toffeesiroop
- 100 gram suiker
- 180 ml water
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 210 °C of 190 °C
- Beboter een springvorm van 24 cm en bestuif met bloem. Knip een stuk bakpapier rond en leg dit onderin de vorm.
- Breng water aan de kook. Doe de dadels in de kom van een keukenmachine en voeg 400 ml kokend water toe. Pureer tot de dadels heel fijn zijn. (dit kan ook met een staafmixer.)250 gram dadels, 400 ml kokend water
- Klop in een kom met een mixer de boter, de bruine basterdsuiker en het vanille-extract tot het mooi luchtig is (ongeveer 3 minuten).90 gram roomboter, 275 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 theelepel vanille-extract
- Voeg de stroop en de eieren één voor één toe (wacht met het toevoegen van het volgende ei tot het voorgaande is opgenomen) en mix nogmaals 2 minuten.3 eetlepels schenkstroop, 3 eieren
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag en meng dit met een spatel erdoorheen.300 gram bloem, 16 gram bakpoeder
- Giet de dadelpuree erbij en meng ook dat met een spatel door het beslag.
- Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in 50 minuten in de oven gaar.
- Laat de cake na het bakken 5 minuten staan en haal hem dan uit de vorm. Leg de cake op een bord, wat handig is voor de volgende stap met toffeesiroop.
Toffeesiroop
- Verhit suiker met 2 eetlepels water en laat de suiker kleuren tot hij een amber tint heeft.100 gram suiker, 180 ml water
- Zet het vuur uit en voeg dan voorzichtig de rest van het water toe (giet van je af want het kan spatten).
- Zet het vuur weer aan en laat 5 minuten inkoken.
- Prik ondertussen met een satéprikker wat gaatjes in de bovenkant van de cake, zodat de siroop beter wordt opgenomen.
- Gebruik een kwastje om de siroop over de bovenkant en zijkant van de cake te strijken.
- Giet de resterende siroop over de cake. De siroop die er niet meteen intrekt, wordt opgevangen op het bord en trekt in de bodem. Laat de cake minimaal een uur staan voor je hem aansnijdt.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de cake afgedekt tot 2 dagen in de koeling.
- Diepvries: Verpak de sticky toffee cake, in twee lagen plasticfolie verpakt tot 1 maand.
- Opwarmen: Verwarm de sticky toffee cake op in de magnetron. Zo blijft hij lekker vochtig.
Geef een reactie