Recept voor sticky toffee cake met dadels, een heerlijke cake die eigenlijk niet plakt, maar wel heerlijk smeuïg is. De zoete siroop trekt er heerlijk in
Voor de foodblogswap mocht ik koken van het blog tasteourjoy het blog waar Joyce en Irene hun passie voor eten delen met hun lezerspubliek. En zij houden van heel veel verschillende soorten eten: ontbijt, lunch, salades, diner, bijgerechten, soepjes, snack (nu kan ik nog wel even doorgaan), maar er komt heel veel op het blog aan bod. En omdat mijn man deze week jarig was besloot ik de sticky toffee cake.
Zoals Joyce al zegt in haar blog het secret ingredient zijn dadels, maar zeker ook de siroop die je naderhand erover heen giet. Conclusie van de gasten: een overheerlijke cake. Een aanrader dus.
Recept sticky toffee cake
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlSticky toffee cake
Ingrediënten
Cake
- 90 gram boter (kamertemperatuur)
- 300 gram bloem
- 275 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels stroop
- 3 eieren
- 250 gram dadels (zonder pit)
- 16 gram bakpoeder
Suikersiroop
- 100 gram suiker
- 180 ml water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Cake
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Beboter een springvorm van 24 cm en bestuif met bloem.
- Knip een stuk bakpapier rond en leg die onderin de vorm.
- Breng water aan de kook.
- In de kom van de staafmixer of de keukenmachine doe je de dadels en 400 ml kokend water.
- Pureer tot de dadels heel fijn zijn.
- Klop in een kom met een mixer de boter met de bruine basterdsuiker en het vanille-extract tot het mooi luchtig is (ongeveer 3 minuten).
- Voeg de stroop en de eieren één voor één toe (wacht met het toevoegen van het volgende ei tot het voorgaande is opgenomen) en mix nogmaals 2 minuten.
- Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en meng met een spatel er doorheen.
- Giet de dadenpuree erbij en meng ook dat met een spatel door het beslag.
- Schenk in de springvorm en bak de cake in 50 minuten in de oven gaar.
- Laat hem na het bakken 5 minuten staan en haal hem dan uit de vorm.
- Leg de cake op een bord (dat is praktisch voor de suikersiroop stap).
Suiker siroop
- Verhit 100 gram suiker met 2 eetlepels water en laat de suiker kleuren tot hij een amber tint heeft.
- Zet het vuur uit en voeg dan het water toe (giet van je af want het kan hete spetters geven).
- Zet het vuur weer hoog aan en laat 5 minuten inkoken.
- Prik ondertussen met een sate prikker wat gaatjes in de bovenkant, zodat de cake de siroop beter opneemt.
- Met een kwastje strijk je de siroop over de bovenkant en zijkant van de cake.
- Vervolgens giet je het restant siroop over de cake.
- De siroop die er niet meteen intrekt wordt door opgevangen op het bord en trekt in de bodem, laat hem dus zeker een uurtje staan voor je hem gaat aansnijden!
Geef een reactie