Een lekker quiche recept vol groenten: een quiche met bloemkool, broccoli en cervelaat. Ook fijn om restjes mee op te maken. Probeer het zelf!
Het is weer foodblogswap tijd, één van mijn favoriete momenten van de maand. Want als foodblogger lijkt het wel eens of je op een eilandje alleen blogt. Natuurlijk komen we elkaar zo nu en dan tegen bij een event en volg ik ook veel bloggers op Facebook, en zie ik allerlei lekkere recepten voorbij komen. Het is onmogelijk om dat bij iedereen te doen. Maar wanneer je deelneemt aan de Foodblogswap dan krijg je een blog toegewezen, waar je een recept van gaat maken. En dan struin je het blog zeker goed door.
Zo mocht ik deze keer koken van het blog van Martine van Duizenden1dag. Martine is een blogster met een passie voor eten en zij heeft hartstikke veel lekkere recepten op haar blog staan. Dat was dus best lastig kiezen. Tot ik bij de hartige taart van bloemkoolstamppot aankwam. Een recept dat was ontstaan uit een restje bloemkoolstamp die ze over had. Lekker creatief dus. En laat ik nu net een restje bloemkool en broccoli in de koeling hebben liggen. Met wat cervelaat werd het dus een heerlijke hartige quiche die wij zeker nog vaker gaan maken.
Slanke Quiche Versie
De oorspronkelijke quiche werd gemaakt van bladerdeeg, lagen deeg gemengd met boter. Gecombineerd met de Chorizo worst krijg je daardoor een heel machtig recept. Heerlijk voor een warme winterdag, maar in de lente, wat het nu toch echt is, hou ik van een lichtere variant. Ik heb daarom gekozen voor een quiche deeg, wat lekker knapperig wordt en goed bij dit recept past.
En ook Cervelaat is de light variant van Chorizo, zonder dat je aan smaak veel inboet.
Verder heb ik lekker veel groenten gebruikt en weinig aardappelen. De eieren die toegevoegd worden zorgen dat de quiche mooi bindt. En voor extra smaak heb ik kaas met komijn gebruikt. Komijn is namelijk heerlijk in combinatie met bloemkool en broccoli. Naast dat het heerlijk ruikt (echt een aanrader) smaakt het een beetje nootachtig wat weer mooi past bij dit recept.
Voorbereiden kan
Wat superfijn is aan dit recept is dat je de quiche prima een dag van tevoren kunt maken. Je maakt hem helemaal klaar, zonder de laatste ovenstap, en laat hem vervolgens afkoelen naar kamertemperatuur. Afdekken met een aluminiumfolie en je hoeft de dag erop de quiche alleen nog maar 40 minuten in de oven te bakken. Heel fijn als je een drukke dag hebt gehad.
Recept: quiche met bloemkool, broccoli en cervelaat
📖 Recipe
RECEPTKAART
Quiche van bloemkool, broccoli en cervelaat
Ingrediënten
Bloemkool en broccoli stamppot
- 500 gram aardappelen, gewassen en geschild
- 1 stronk broccoli, gewassen en in roosjes gesneden
- ½ bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden
- 75 ml melk
- 1 eetlepel mosterd
- 100 gram komijn kaas
Quiche met bloemkool, broccoli en cervelaat
- 1 eetlepel olie, om in te vetten
- 6 plakjes hartige taart deeg, ontdooid
- 2 eetlepels paneermeel
- 5 eieren
- 100 gram cervelaat, droge worst, in blokjes gesneden.
- 1 portie bloemkool en broccoli stamppot
Instructies
Bloemkool en broccoli stamppot
- Doe in een grote pan een laag water van ongeveer 10 cm.
- Voeg aan de pan de aardappelen, broccoli en bloemkool toe.
- Breng aan de kook en laat 18 minuten koken (of tot de aardappels gaar zijn. Dit controleer je eenvoudig door met een vork in de aardappels te prikken. Wanneer ze gaar zijn voel je geen weerstand).
- Giet de aardappelen, bloemkool en broccoli af en doe alles terug in de pan.
- Breng de melk aan de kook en schenk bij de aardappels.
- Doe ook de mosterd en komijnekaas erbij en stamp de aardappelen met de groenten fijn met een puree stamper. Meng daarbij alles goed door elkaar.
Quiche met bloemkool, broccoli en cervelaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een quiche schaal in met de olie.
- Verdeel de plakjes hartige taart deeg over de zijkant en bodem van de quiche vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, zodat eventuele lucht kan ontsnappen.
- Strooi het paneermeel over de bodem (dat neemt vocht wat eventueel vrijkomt op).
- Klop de eieren los en meng die, samen met de cervelaat, door de stamppot.
- Schep de stamppot vulling in de quiche.
- Zet in de oven en laat 30 tot 40 minuten bakken (30 minuten wanneer alles nog warm is, 40 minuten wanneer je de quiche hebt voorbereid en alles uit de koeling komt.)
Geef een reactie