Een hapje van deze Espetada, Portugese rundvlees BBQ-spiesjes en je wordt helemaal blij, zo lekker zijn ze. De entrecote is traditioneel gemarineerd in wijn, laurier en knoflook. En door het lang te marineren en vervolgens te grillen krijg je een warme volle smaak en een supermals stukje vlees. Grill het op het fornuis, rooster onder de ovengrill of bak op de BBQ!

Espetada, Portugese Rundvlees BBQ Spiesjes
Een heerlijk BBQ-recept, gemarineerd volgens Portugese traditie, en dit specifieke recept is afkomstig van het eiland Madeira. Espetada betekent spies en door het toevoegen van wijn, laurier, zout en knoflook, krijg je een kruidig stukje vlees. Een klassieke combinatie en erg lekker.
Door de wijn en de lange marineertijd wordt het vlees heerlijk mals. De laurier geeft een aromatische, maar vooral warme smaak aan het vlees. Dit is echt een recept waar je helemaal blij van wordt.
Wat heb je nodig voor Espetada Madeira
Voor de bereiding van deze Portugese BBQ Spiesjes met rundvlees heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Entrecote - Heel smaakvol om te gebruiken voor de Espetada. Zorg ervoor dat je je vlees minimaal 8 uur marineert. Door de wijn en de marinade tijd wordt het vlees heel mals. Je kunt voor een espetada ook kip, bieflap of varkenshaas gebruiken.
- Knoflook - Voor de marinade, het geeft een heerlijke smaak.
- Olijfolie - De olie in de marinade. Door olie aan de marinade toe te voegen zal het vlees minder plakken op je rooster.
- Rode wijn - Eén van de smaakmakers in de marinade. Maar niet alleen dat! Het zuur in de wijn zorgt er ook voor dat het vlees mals wordt. Gebruik voor het marineren van het vlees een echte Portugese wijn. Zo houdt je het gerecht in stijl.
- Laurierblad - Het kruid wat de Espetada een Espetada Madeira maakt. Het laurierblad heeft weg van tijm en oregano, maar dan met een warme ondertoon. En door de ruime marinade tijd, proef je het goed. Erg lekker!
- Zeezout - Gebruik een ruime hoeveelheid zeezout, net zoals de Portugezen doen. Bestrijk de espetada net voor het grillen met een flinke hoeveelheid zeezout en, na het grillen, wrijf of schudt je het teveel aan zout eraf.
Hoe maak je Portugese BBQ spiesjes van Rundvlees
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Maak een marinade met olijfolie, knoflook, wijn en laurierblaadjes.
- Snij het vlees in blokjes van 2 × 2 cm, en marineer minimaal 8 uur in de koeling.
- Rijg het vlees op stokjes en bewaar afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Bestrooi de buitenzijde met zeezout. Verhit de grill en bak de stokjes 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Haal de espetada van de grill en schud of wrijf het teveel aan zeezout van de spiesjes. Serveer meteen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Espetada, Portugese Rundvlees BBQ Spiesjes
Apparatuur
- bbq of grill grillpan of onder de grill oven
Ingrediënten
- 300 gram entrecote
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 8 laurierblaadjes
- 3 eetlepels rode wijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels zeezout , grof
- ⅛ theelepel peper
Instructies
- Snij de entrecote in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.300 gram entrecote
- Meng in een kom de knoflook, laurier, rode wijn en olijfolie. Voeg ook peper toe.4 tenen knoflook, 8 laurierblaadjes, 3 eetlepels rode wijn, 3 eetlepels olijfolie, ⅛ theelepel peper
- Doe de entrecote in de marinade, dek af met plastic folie en laat minimaal 8 uur marineren in de koeling.
- Verdeel de entrecote over de stokjes.
- Wrijf in met een ruime hoeveelheid zeezout2 eetlepels zeezout
- Verwarm de grill tot hij heet is en grill de spiesen tot ze mooi bruin zijn aan alle zijden, ongeveer 3 minuten aan elke kant.
- Schud of wrijf het teveel aan zeezout van de spiesen.
Opmerkingen
- Koelkast - Bewaar de espetada's gemarineerd maximaal 1 dag in de koeling. Is het vlees gebakken dan kun je het afgedekt tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Vries het vlees in de marinade in. En laat ontdooien in de koelkast. Zo hoef je het vlees niet acht uur te laten marineren. Heb je het vlees al bereidt? Vries het dan in en bewaar het in een diepvriesdoos voor maximaal 2 maanden. Laat ondooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verpak in aluminium folie en warm 20 minuten bij 160 °C in een voorverwarmde oven.
Geef een reactie