Dit recept voor een heerlijk gemarineerd varkenshaas spiesje met komkommer wortel salade (bereidt op de bbq). Een makkelijk en snel te bereiden recept. Ideaal voor bijvoorbeeld een BBQ feestje of de glamping.
Een nieuw recept in onze vakantie special. Wederom met gebruik van de skottelbraai. Maar ook deze keer mogelijk met de barbecue. Zeker met de zomerse temperaturen die onze kant weer op komen een erg lekker recept om te maken! (zelfs al ben je niet op vakantie).
De dressing maakt het verschil
Ik heb het recept voor de salade overigens in tweeën gedeeld. Een helft heb ik zonder dressing gemaakt en de andere helft met. De dressing is voor kinderen soms net het accent waardoor ze het iets minder lekker vinden (maar dat kan voor elk kind natuurlijk anders zijn). De meeste kinderen zijn echter dol op worteltjes en komkommer, dus de vitamientjes vliegen erin!
- Snij het vlees in blokjes van dezelfde grootte. Zo zullen ze ook tegelijkertijd gaar zijn en dat maakt de spies veel lekkerder.
- In bijna alle marinades, zo ook in deze, zul je een zuur aantreffen (hetzij wijn, azijn of een sinaasappelsap en dergelijke). Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel oplost en het daardoor het vlees malser wordt. Hoe meer bindweefsel hoe langer je marineert. In dit geval marineren we een uur.
- Om te zorgen dat het saté stokje niet verbrandt tijdens het barbecuen leg je de stokjes voor het rijgen een uur in een bak water.
- De meeste smaak van een wortel zit net onder de schil. Schraap dus liever de wortel met een mesje in plaats van snijden. Zo blijven ze veel lekkerder.
- Door zout toe te voegen aan groenten onttrek je vocht. Daardoor zul je een intensere smaak krijgen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlVarkenshaas spiesje met komkommer wortel salade
Apparatuur
- bbq of grill
Ingrediënten
Wortel komkommer Salade
- 3 wortels
- 1 eetlepel zeezout
- 3 eetlepels azijn
- 2 theelepels suiker
- 1 krop ijsbergsla
- 1 komkommer
Gemarineerde Varkenshaasspiesjes
- 500 gram varkenshaas
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel suiker
- 3 eetlepels olijfolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Voorbereiding Marinade:
- Meng voor de marinade voor de varkenshaas de sojasaus, azijn, suiker en olijfolie tot een papje.
- Snij de varkenshaas in blokjes van 1.5 bij 1.5 cm.
- Doe de varkenshaas bij de marinade en zorg ervoor dat alle stukjes vlees met de marinade bedekt zijn.
- Laat tenminste 1 uur in de koelkast marineren.
- Rijg aan spiesen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voorbereiding Salade
- Voor de dressing verwarm je in een pannetje op laag vuur de azijn en meng je de suiker erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schrap de wortels.
- Snij de onder- en bovenzijde van de wortel.
- Snij de wortel in julienne reepjes (reepjes met als lengte en dikte de omvang van een lucifer). Doe de wortel in een vergiet en strooi het zout erover.
- Meng goed en laat 10 minuten staan.
- Schil ondertussen de komkommer.
- Snij ook de komkommer in julienne reepjes en doe die in een kom.
- Spoel na 10 minuten de wortel af met water en droog goed af.
- Meng de wortel met de komkommer.
- Doe de dressing bij het komkommer/wortel mengsel. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bereiding
- Zorg ervoor dat de skottelbraai met het rooster of de bbq gereed staat.
- Leg de spiesen hierop en grill de spiesen tot de varkenshaas net nog een beetje rosé is (ongeveer 4 minuten per kant)
- Leg ondertussen op elk bord een blaadje ijsbergsla, met de holle kant naar boven.
- Schep de salade hierin.
- Leg de spies op het bord en serveer met brood.
Opmerkingen:
- Snij het vlees in blokjes van dezelfde grootte. Zo zullen ze ook tegelijkertijd gaar zijn en dat maakt de spies veel lekkerder.
- In bijna alle marinades, zo ook in deze, zul je een zuur aantreffen (hetzij wijn, azijn of een sinaasappelsap en dergelijke). Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel oplost en het daardoor het vlees malser wordt. Hoe meer bindweefsel hoe langer je marineert. In dit geval marineren we een uur.
- Om te zorgen dat het saté stokje niet verbrandt tijdens het barbecuen leg je de stokjes voor het rijgen een uur in een bak water.
- De meeste smaak van een wortel zit net onder de schil. Schraap dus liever de wortel met een mesje in plaats van snijden. Zo blijven ze veel lekkerder.
- Door zout toe te voegen aan groenten onttrek je vocht. Daardoor zul je een intensere smaak krijgen.
Geef een reactie