Hou je van chocolade cake of heb je liever vanille? Je hoeft niet meer te kiezen met deze chocolade-vanille marmer cake. Een combinatie van beide smaken die er spectaculair uitziet. Vandaag laat ik je zien hoe je die heerlijke swirls van vanille en chocolade krijgt. Een perfecte mix van smaken. Start vandaag nog met het bakken van deze heerlijke cake!
Ontdek de Kunst van Zelf Marmercake Bakken
Zelf marmercake bakken is niet alleen leuk om te doen, maar je kunt er de leukste creaties meemaken. Door te variëren in swirls en het toevoegen van het chocolade en vanille beslag bepaal jij hoe je cake eruit komt te zien.
Dat betekent niet dat het een moeilijk recept is, want deze cake behoort tot de makkelijkste recepten die ik ken. Qua cake dan.
Je maakt één beslag wat je over twee kommen verdeeld. De ene helft is je "normale" cake beslag en de andere kom meng je met wat cacao. Door het beslag om en om in de cakevorm te scheppen en vervolgens met de punt van je mes achten door het beslag te roeren, swirl je het beslag door elkaar, waardoor je hele bijzondere vormen krijgt. Geen twee cakes zijn hetzelfde.
De cakes zijn smeuïg en romig, tegelijkertijd met prachtige marmerpatronen. Meet een perfecte balans tussen de zoete vanille en de rijke, diepe chocolade smaak. De perfecte traktatie voor een speciale gelegenheid.
Wat heb je nodig voor Marmercake met Chocolade?
Om Zelf Marmercake te Bakken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Boter: Gebruik roomboter, ongezouten.
- Suiker: Voor het zoeten van de cake.
- Eieren: Zorgen voor een volle smaak van de cake en binden het beslag.
- Vanille-extract: Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Zout: Zorgt voor een goede smaakbalans van de marmercake.
- Zelfrijzend bakmeel: Dit is bloem gemengd met bakpoeder. Je kunt dit ook vervangen door 250 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder te mengen.
- Cacao: Voor een diepe chocolade smaak van het chocoladebeslag.
- Heet water: Om de cacao in op te lossen, zodat hij goed mengt met het beslag.
Hoe maak je Chocolade Vanille Cake?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Mix de boter met de suiker op hoge snelheid in drie minuten luchtig. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je mixt. Meng ook de vanille en het zout door het beslag.
- Verdeel het beslag over twee kommen. Meng de cacao met het hete water tot een papje en meng dat met een spatel door één van de twee kommen.
- Pak een cakeblik en schep twee eetlepels cacaobeslag in de cakevorm. Voeg vervolgens twee eetlepels vanille beslag toe en herhaal deze stappen tot het beslag op is.
- Pak een mes en roer met de punt door het beslag in een achtvorm, waardoor je een mooie swirl krijgt. Schuif de cake vervolgens in een voorverwarmde oven van 180 °C en bak 60 minuten of tot de cake gaar is.
Haal uit de oven en laat vijf minuten staan. Los de cake uit het bakblik en laat verder afkoelen op een rooster naar kamertemperatuur.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je een cake die luchtig is.
- Om te testen of de cake gaar is prik je aan het einde van de baktijd een saté prikker in het midden van de cake. Komt deze er droog uit, dan is je cake klaar.
- Heb je geen vanille-extract, vervang het dan door 2 theelepels vanille suiker.
- Vervang de cacao door 2 eetlepels oploskoffie voor een koffie smaak of
- Vervang de cacao en het hete water door 75 ml bessensap voor een mooie rode swirl cake met een fruitige smaak.
- Roer door de kom met cacao 25 gram chocolade chunks voor een smaakexplosie.
- Door het vanillebeslag kun je ook 25 gram fijngehakte pecannoten mengen voor een knapperige bite.
- Glazuur: Bedek je marmercake met een heerlijke chocoladeglazuur.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 250 gram boter kamertemperatuur
- 250 gram suiker
- 4 eieren maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- ⅛ theelepel zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eetlepels cacao
- 4 eetlepels heet water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Vet een bakblik in met boter. Strooi daar wat bloem in en schudt tot de bodem en zijkanten bedekt zijn met bloem. Klop het teveel aan bloem uit het blik.
- Mix de boter samen met de suiker drie minuten op hoge snelheid.250 gram boter, 250 gram suiker
- Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je mixt. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen in het beslag.4 eieren
- Mix het vanille-extract en zout door het beslag.1 theelepel vanille-extract, ⅛ theelepel zout
- Zet de mixer laag en meng het zelfrijzend bakmeel door het beslag. Stop met mixen wanneer het meel is opgenomen.250 gram zelfrijzend bakmeel
- Verdeel het beslag over twee kommen.
- Meng de cacao met het hete water tot een papje ontstaat.4 eetlepels cacao, 4 eetlepels heet water
- Meng het cacaomengsel door één van de twee kommen met beslag met een spatel.
- Pak een cakeblik en schep twee eetlepels cacaobeslag in de cakevorm. Vervolgens twee eetlepels vanille cakebeslag, weer twee eetlepels cacaobeslag enzovoort, terwijl je afwisselend doorgaat tot het beslag op is.
- Pak een mes en roer met de punt een paar keer een 8 door het beslag, daardoor krijg je mooie swirls.
- Zet het cakeblik in de oven en bak 60 minuten tot de cake gaar is.
- Haal uit de oven, laat 5 minuten staan en los de cake uit het bakblik.
- Laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je een cake die luchtig is.
- Om te testen of de cake gaar is prik je aan het einde van de baktijd een saté prikker in het midden van de cake. Komt deze er droog uit, dan is je cake klaar.
- Vervang de cacao door 2 eetlepels oploskoffie voor een koffie smaak of
- Vervang de cacao en het hete water door 75 ml bessensap voor een mooie rode swirl cake met een fruitige smaak.
- Roer door de kom met cacao 25 gram chocolade chunks voor een smaakexplosie.
- Door het vanillebeslag kun je ook 25 gram fijngehakte pecannoten mengen voor een knapperige bite.
- Glazuur: Bedek je marmercake met een heerlijke chocoladeglazuur.
- Pak de cake in aluminiumfolie en bewaar hem 3 dagen bij kamertemperatuur.
- Je kunt de cake ook invriezen. Eerst aluminiumfolie om de cake en vervolgens een plastic zak. De cake blijft 3 dagen goed.
- Cake is niet lekker uit de koelkast omdat de structuur verandert door de vochtige omgeving. Dus bewaar hem daar niet.
Geef een reactie