Het recept voor deze cake: simpel en eenvoudig, is zo al heerlijk. Maar het is ook de basis voor heel veel andere cake recepten met glazuur of vulling.
Op Zaterdag maak ik altijd iets lekkers voor zondag om bij de koffie te eten. Vandaag ben ik begonnen met een lekker cake. Een hele eenvoudig basisrecept, zonder opsmuk. Dat vinden ze bij ons eigenlijk het allerlekkerste (in ieder geval alles onder de 18). Iedereen zou een basis recept voor een cake in zijn collectie moeten hebben en deze is zeker aan te raden!
Het recept voor deze eenvoudige, maar heerlijke cake is zo al heerlijk. Maar het is ook de basis voor heel veel andere cake recepten met glazuur of vulling.
Met dit basisrecept kun je variëren. Je voegt wat kruiden toe, noten of vruchten. Of je mengt er cacao doorheen voor een heerlijke chocolade cake.
- Het is belangrijk voor de luchtigheid, dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Het zorgt voor een betere structuur.
- Klop de boter goed luchtig met de suiker. Daardoor zal de cake hoger rijzen en smeuïger worden.
- Gebruik, als je hebt een oven met onder en bovenwarmte bij 180 graden Celsius. Dan rijst de cake egaler en zal hij niet openscheuren. Heb je geen onder- en bovenwarmte dan bak je de cake bij maximaal 160 graden Celsius.
- Doe nooit de deur open voor het einde van de baktijd. De cake kan dan inzakken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram suiker
- 4 eieren maat L
- 200 gram roomboter ongezouten + extra om de bakvorm mee in te vetten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht oven) of 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Beboter het bakblik en bestrooi met bloem, zodat alle zijden bedekt zijn. Klop het overtollige bloem uit het blik.
- Mix de boter met de suiker tot een smeuïge en luchtige massa.
- Voeg de eieren een voor een toe, terwijl je blijft mixen.
- Nadat het allemaal goed gemengd is, spatel je het zelfrijzend bakmeel door het cakebeslag.
- Schenk het beslag in het cakeblik en zet het blik gedurende 1 uur in de oven.
- Na 1 uur controleer je of de cake goed gaar is. Om te controleren of hij echt gaar is kun je met een saté stokje in het midden prikken. Komt die er schoon uit dan is de cake klaar.
- Laat 5 minuten bij kamertemperatuur tot rust komen.
- Haal de cake uit het blik en laat hem afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Het is belangrijk voor de luchtigheid, dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Het zorgt voor een betere structuur.
- Klop de boter goed luchtig met de suiker. Daardoor zal de cake hoger rijzen en smeuïger worden.
- Gebruik, als je hebt een oven met onder en bovenwarmte bij 180 graden Celsius. Dan rijst de cake egaler en zal hij niet openscheuren. Heb je geen onder- en bovenwarmte dan bak je de cake bij maximaal 160 gradenCelsius.
- Doe nooit de deur open voor het einde van de baktijd. De cake kan dan inzakken.
Rachel Sanders says
Hi, ik heb een recepten boek. Bij een recept worden eidooiers en eiwit gescheiden. Het eiwit wordt stijfgeslagen en er voorzichtig doorheen gespateld. Mogelijk om het extra luchtig te krijgen En er wordt bij het bloem ook maizena gedaan ( geen idee waarom)
Zo leuk die oude kookboeken.
Andréa says
Het kan zijn dat ze niet met een rijsmiddel (zoals zelfrijzend bakmeel of bakpoeder) werken. Dan kun je opgeklopt eiwit gebruiken voor de luchtigheid. Maizena is een bekende toevoeging aan cake mixen die je koopt. Het zorgt ervoor dat het cakebeslag luchtiger wordt.