Zelf hopjesvla maken is eenvoudiger dan je denkt, en het resultaat is echt de moeite waard. Deze klassieke Nederlandse lekkernij is vol van smaak, romig en perfect als afsluiting van een gezellig etentje. Met de diepe koffiesmaak, een vleugje vanille en die kenmerkende fluweelzachte textuur, is dit een toetje waar je keer op keer van zult genieten.
Het heeft de rijke, volle smaak van verse koffie, gecombineerd met een romige puddingbasis die aan de binnenkant zacht en vol is, terwijl de topping voor een subtiele crunch zorgt. En het beste? Het is supermakkelijk te maken met slechts een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Makkelijke Hopjesvla met Slagroom
Ik hou van toetjes. Na het eten eet ik altijd een bakje vla, yoghurt of ijs. En ik ben niet de enige. Als ik in het schap kijk in de supermarkt zie ik dat er meer mensen zijn die van toetjes houden.
Het lijkt wel of er elk jaar meer toetjes worden ontwikkeld. Ik ben daar zeker voor. Maar dit is een klassieker die ik al van jongs af aan eet. Mijn oma had vaak een beker met Hopjesvla in de koelkast staan. En ik kon niet stoppen na een bakje. Dat hoeft nu dus ook niet meer met dit heerlijke recept.
Net zoals andere Hollandse klassiekers zoals Oma’s appeltaart of arretjescake, brengt hopjesvla een stukje nostalgie naar de keukentafel. Perfect voor na een uitgebreide maaltijd of gewoon als traktatie voor jezelf.
Wist je trouwens dat hopjesvla zijn naam dankt aan baron Hendrik Hop, die eind 18e eeuw per ongeluk karameliseerde koffie ontdekte? Een gelukkig keukenongeluk dat leidde tot een van de bekendste Nederlandse toetjes!

Heb je dit heerlijke recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram! Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruitziet en deel regelmatig de mooiste foto's van jullie! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Meer inspiratie nodig?
- Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal.
- En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
- 850 ml volle melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 40 gram maizena
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 grote eigelen, kamertemperatuur
- ⅛ theelepel zeezout
- 150 ml espresso, lauw, of goede koffie
- 2 theelepels koffiepoeder, (voor oploskoffie)
Voor de garnering
- 100 ml slagroom, stijfgeklopt
- mokkaboontjes
Instructies
- Doe 700 ml melk samen met het vanille-extract in een pan.850 ml volle melk, 1 theelepel vanille-extract
- Verwarm de melk tot net onder het kookpunt (kleine belletjes aan de rand).
- Zet daarna het vuur laag.
- Meng in een kom de resterende 150 ml melk met de maïzena. Klop dit glad.40 gram maizena
- Voeg de lichtbruine suiker, een snufje zeezout en de eidooiers toe.100 gram lichtbruine basterdsuiker, 4 grote eigelen, ⅛ theelepel zeezout
- Klop met een garde luchtig en romig.
- Roer de lauwe espresso en koffiepoeder door dit mengsel.150 ml espresso, 2 theelepels koffiepoeder
- Giet een soeplepel warme melk rustig bij het eimengsel, terwijl je blijft kloppen (voorkom roerei).
- Giet daarna alles terug in de pan bij de rest van de warme melk.
- Zet de pan op laag vuur en blijf stevig roeren met een houten lepel of garde.
- Verwarm tot de vla dik wordt en een romige massa vormt. Laat 1 minuut zachtjes doorkoken.
- Giet de hopjesvla in een glazen schaal of kleine glaasjes.
- Bedek direct met een stukje plasticfolie op de vla (tegen velvorming).
- Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Serveren
- Verdeel vlak voor het serveren een toefje lobbig geklopte slagroom op elke vla.100 ml slagroom
- Garneer met mokkaboontjes.mokkaboontjes
Opmerkingen
- Koelkast: Deze vla blijft 2 tot 3 dagen goed in de koelkast, perfect voor te bereiden voor als je gasten verwacht.
Geef een reactie