Extra romige cake, je maakt het door aan het beslag roomkaas en zure room toe te voegen. Het geeft een lichte structuur, zorgt ervoor dat de cake niet uitdroogt en een romige zoete smaak.
Waar een normale cake gemaakt wordt met eenzelfde verhouding (gewicht) aan bloem, eieren, suiker en boter is deze cake net even anders. En waarom zou je dat aanpassen?
Waarom roomkaas en zure room?
Waar een gewone cake wat droog kan smaken, zorgen de roomkaas en de zure room ervoor dat dat nu juist niet zo is. Maar wel zodanig dat de smaak hetzelfde blijft. Dus je krijgt daardoor een heerlijke cake die romig proeft, niet gortdroog is en toch superlekker van smaak met een heerlijke korst.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 250 gram boter kamertemperatuur
- 175 gram roomkaas kamertemperatuur
- 350 gram suiker
- 60 gram zure room
- 1 theelepels vanille-extract
- 5 eieren maat L
- 250 gram bloem
- 30 gram maizena
- ½ theelepel bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Boter de cakevorm goed in.
- Doe de boter in een kom en mix op hoge snelheid 2 minuten tot hij romig is.250 gram boter
- Schep de roomkaas erbij en mix nog eens 2 minuten.175 gram roomkaas
- Strooi de suiker erbij en mix op hoge snelheid gedurende 1 minuut.350 gram suiker
- Voeg de zure room en vanille toe en meng alles op hoge snelheid door. Ongeveer 1 minuut.60 gram zure room, 1 theelepels vanille-extract
- Zet de mixer nu laag en voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande goed gemengd is.5 eieren
- Meng in een kom de bloem, maizena, bakpoeder en zout en zeef die boven het beslag.250 gram bloem, 30 gram maizena, ½ theelepel bakpoeder, ⅛ theelepel zout
- Meng dit met een spatel erdoorheen.
- Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven. Bak gedurende 90 minuten.
- Controleer of de cake gaar is door in het midden een saté prikker te steken. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar.
- Laat 5 minuten staan en haal de cake dan uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rek.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar de cake bij kamertemperatuur verpakt in een plastic of aluminium folie. Zo blijft hij tot drie dagen goed. Bewaar niet in de koelkast. De koelkast is vochtig en daardoor verandert de structuur van de cake, wat niet lekker is.
- Diepvries: Laat de cake volledig afkoelen en verpak hem in aluminium folie en vervolgens in een diepvrieszakje. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar in de diepvries. Laat hem minimaal 3 uur ontdooien bij kamertemperatuur voordat je hem serveert.
- TIP: Snij de cake voor het invriezen in plakjes en verpak per plakje. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer halen.
Geef een reactie