Een echte chocoholic zal dit recept voor homemade cupcakes met chocolade stukjes zeker waarderen. Zonder pakjes en zakjes, heerlijk smeuïg en gevuld met veel chocola.
Voor een chocoholic zoals ik kan er maar 1 conclusie zijn na het maken van deze cupcakes: zwaar lekker. De combinatie van cake en chocola kan natuurlijk alleen maar lekker worden. Zoals de chocola knapt in je mond als je er in bijt, terwijl het wordt omhult met het zacht romige van de cake. Zalig.

- Doordat je maizena gebruikt en die mengt met de bloem wordt de cake zacht en luchtiger.
- Het bakpoeder zorgt ervoor dat de cupcakes mooi rijzen. Gebruik bakpoeder en geen zuiveringszout. Bakpoeder werkt bij het toevoegen van een vloeistof. Bij zuiveringszout heb je ook een zuur nodig.
- Gebruik alle ingrediënten bij kamertemperatuur, dan worden de cupcakes luchtiger.
- Vervang de maizena, bloem en bakpoeder door 450 gram cakemeel.
- De melkchocola kun je ook vervangen door pure chocola of witte chocola.
- Laat de cupcakes altijd volledig afkoelen naar kamertemperatuur!
- Je kunt de cupcakes bewaren in een luchtdicht afgesloten doos. Hierin blijven ze zeker tot 2 dagen lekker. Bewaar ze gewoon bij kamertemperatuur en niet in de koeling (want dan verandert de structuur).
- In de diepvries verpak je de cupcakes in een diepvrieszak of in plastic en vervolgens in een luchtdicht afgesloten doos. Je kunt ze zo 3 maanden bewaren in de diepvries. Laat ze voor je ze gaat eten eerst op kamertemperatuur komen, dat duurt ongeveer een uurtje of twee. Zorg daarbij dat je het plastic folie zoveel als mogelijk verwijderd (zonder de cupcakes te beschadigen).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlCupcakes met chocolade stukjes
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
- 50 gram maizena
- 130 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- â…› theelepel zout
- ½ eetlepel vanille-extract
- 110 mL melk
- 85 gram boter
- 140 gram suiker
- 2 eiwitten (maat L)
- 125 gram melk chocola
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Hak de chocola in kleine stukjes.
- Leg de cupcake bakvormpjes in de cupcake vorm.
- Zeef in een grote kom de maïzena, bloem, zout en bakpoeder.
- In een tweede kom mix je de eiwitten met de mixer tot ze stijf zijn (als je de kom op zijn kop houdt, mag het eiwit er niet uitvallen).
- In een derde kom mix je de boter tot hij lichtgeel is.
- Meng er vervolgens de suiker en het vanille-extract doorheen en mix nog eens 3 minuten.
- Voeg â…“ van het bloemmengsel toe, mix het erdoor heen, schenk de helft van de melk erbij, mix verder.
- Voeg wederom â…“ deel van het bloemmengsel toe, dan het restant melk en tenslotte de rest van de bloem.
- Blijf ondertussen op lage stand door mixen.
- Meng met de spatel de chocoladestukjes erdoor.
- Voeg een kwart van het eiwit toe en roer met de spatel door het beslag.
- Wanneer dat is opgenomen voeg je voorzichtig de rest van het eiwit toe en meng je dat er voorzichtig door met de spatel.
- Schep elk vormpje bijna vol en zet in de oven.
- Bak de cupcakes 24 minuten (of tot ze gaar zijn). Dit controleer je door met een satéprikker in het midden van een cupcake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan zijn de cakes klaar. Anders verleng je de baktijd met 2 minuten en controleer je nogmaals.
- Haal uit de oven en zet de cupcakes op een rooster om af te koelen.
- Wanneer je nog beslag hebt vul je opnieuw vormpjes en bak ze af tot het beslag op is.
Opmerkingen:
- Doordat je maizena gebruikt en die mengt met de bloem wordt de cake zacht en luchtiger.
- Het bakpoeder zorgt ervoor dat de cupcakes mooi rijzen. Gebruik bakpoeder en geen zuiveringszout. Bakpoeder werkt bij het toevoegen van een vloeistof. Bij zuiveringszout heb je ook een zuur nodig.
- Gebruik alle ingrediënten bij kamertemperatuur, dan worden de cupcakes luchtiger.
- Vervang de maizena, bloem en bakpoeder door 450 gram cakemeel.
- De melkchocola kun je ook vervangen door pure chocola of witte chocola.
Geef een reactie