Hoe maak je smeuïge fudgy brownies met een heerlijke intense chocolade smaak in vier makkelijke stappen? Door twee soorten chocola in het beslag te mengen. En hoe maak je de beste brownies? In vier makkelijke stappen. Het kan niet mis gaan. En je familie en vrienden vinden dit recept heerlijk!
In elk huishouden hoor je een ultiem brownie recept te hebben. En van daaruit kun je allerlei variaties maken. Dit recept is in ieder geval een prima basis om mee te starten.
Het geeft een heerlijke smeuïge brownie, lekker fudgy enmet een volle chocoladesmaak die lijkt te smelten op je tong. En het recept bestaat uit vier makkelijke stappen. Dus dit recept is nog supersimpel om te maken. Ik zeg doen....
Smeuïge brownies in vier makkelijke stappen! Daar kun je geen nee tegen zeggen!
Jump to:
Smeuïg vs baktijd
Zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt ook voor hoe je je brownie het liefst eet. Heel smeuïg, waar de chocola er uit loopt, een cake-achtige structuur of liever er iets tussen in? Ik geef je hier de baktijden van de verschillende varianten:
- Heel smeuïg, de chocola in het midden is nog gesmolten en het cakeje is kleverig. Bak de brownies 23 minuten in de oven om deze brownies te bakken. Wanneer je met een tandenstoker in het baksel steekt zie je dat er een dikke laag chocola op de tandenstoker zit.
- Fudgy, de chocola in het midden is zacht en de brownies hebben een krokante bovenlaag en een smeuïge cake structuur. Bak de brownies 25 minuten in de oven. Wanneer je met een tandenstoker in het midden van de brownie prikt, zie je dat er een dun laagje chocola op de prikker zit.
- Cake structuur, de chocola is niet meer vloeibaar en de brownie heeft een krokante bovenlaag en de structuur van cake. Bak de brownies 27 minuten in het midden van de oven. Prik met een saté prikker in het midden van de brownie, deze zal er schoon uit komen.
- Chocola - In dit recept gebruik je twee soorten chocola om een extra intense chocolade smaak te krijgen. Een reep van meer dan 70 % cacao en chocola met meer dan 50 % cacao. Ook de cacao draagt bij aan de intense chocolade smaak.
- Vanille-extract - Geeft een vleugje vanille wat het nog lekkerder maakt. Heb je geen vanille-extract in huis? Gebruik dan 1 theelepel vanille suiker.
- Suikers - In dit recept gebruik je drie verschillende soorten suiker, elk met hun eigen smaak. Dat maakt dit zo’n heerlijke lekkernij! Gewone kristalsuiker, bruine suiker (met een intense diepe smaak) en stroop (voor een karamel smaak). Je kunt hierin variëren door het gebruik van lichtbruine basterdsuiker, Maple syrup of honing.
Stap 1 - Smelt de chocola au bain-Marie
- Hang een vuurvaste kom boven kokend water (de bodem mag het water niet aanraken). Doe in de kom de boter en de in stukjes gebroken chocola.
- Wanneer de chocola gesmolten is haal je de kom eraf en schenk je het vanille-extract erbij.
- Voeg nu ook de stroop toe.
- Meng alles goed door. Laat even bij kamertemperatuur staan.
Stap 2 - Maak het beslag
- Doe de suikers en de eieren in een kom.
- Meng met een mixer gedurende 30 seconde.
- Voeg de helft van dit mengsel aan de gesmolten chocola toe.
- Meng dit goed door.
Stap 3 - Breng het beslag op smaak
- Klop de rest van het eiermengsel drie minuten en schenk dat bij de chocola.
- Voeg de bloem en de cacao aan de kom toe.
- Doe ook het bakpoeder erbij.
- Meng alles met een spatel door elkaar.
Stap 4 - Bak in de oven.
- Leg onderin de bakvorm een bakpapier en schenk het beslag in de vorm.
- Bak de brownie 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal uit de oven en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Of je cake-achtig of smeuïge (fudgy) brownies krijgt, heeft te maken met de verhouding vetten - bloem. Hoe meer bloem, hoe meer je brownie op een cake lijkt. Hoe meer vet (in de vorm van boter en chocola in dit recept) hoe meer smeuïg ze worden.
Ook de baktijd is van belang. Bak korter (tussen de 23 en 25 minuten) voor een fudgy structuur. Rond de 27 minuten zal hij meer op cake gaan lijken.
Ja. Brownies harden uit wanneer ze afkoelen. Zou je ze nog warm aansnijden dan wordt het een troep en je krijgt ook geen mooie blokjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 75 gram chocola > 70 % cacao
- 50 gram chocola > 50 % cacao
- 60 gram boter ongezouten
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel stroop
- 150 gram suiker
- 75 gram bruine suiker
- 2 eieren maat L
- 100 gram bloem
- 20 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Breek de chocolade in grove stukken.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Leg een bakpapier onderin de bakvorm.
- Zet een pan met water op (ongeveer een laag van 2 cm) en breng aan de kook. Hang boven het water een hitte bestendige kom, waar je de chocola in kunt smelten.
- Weeg en meet alle ingrediënten af.
Brownies
- Smelt de chocolade en boter in de kom van je au bain-Marie opstelling (zie voorbereiding).
- Wanneer de chocola gesmolten is, voeg heet vanille-extract en stroop toe aan het chocolademengsel en meng met de spatel ongeveer 30 seconden goed door.
- Zet het gas uit en zet de kom op het werkblad.
- Doe beide soorten suiker en de eieren in een tweede kom en meng met de mixer enkele seconden, totdat alles net gemengd is.
- Voeg, beetje bij beetje, ongeveer de helft van het ei-mengsel aan de chocolade toe, terwijl je rustig, maar continue roert met de spatel.
- Meng de rest van het eimengsel 3 minuten op hoge stand met de mixer. Het eimengsel is lekker dik en het volume is verdubbeld.
- Pak een spatel en vouw het eimengsel voorzichtig door de chocolade.
- Wanneer het ei-mengsel is opgenomen voeg je de bloem, cacao, bakpoeder en het zout toe aan de kom.
- Meng alles met een spatel door tot het gemengd is.
- Giet het beslag in de brownie bakvorm.
Bakken
- Bak gedurende 25 minuten, de brownie is dan licht gerezen en de bovenzijde is donkerder van kleur.
- Check met een prikker of de brownie gaar is. Er mag een dunne laag chocola op de prikker zitten.
- Laat afkoelen in de vorm, voordat je deze opdient.
Geef een reactie