Smeuïg, zacht en romig van textuur en vol met vezels en eiwitten. Deze verrassende glutenvrije brownies met zwarte bonen. Met die overheerlijke chocolade smaak die bij een brownie hoort!
Review Bonen! - Joke Boon

Al maanden was het aangekondigd, het nieuwe boek Bonen! van Joke Boon. Ze hebben zelfs 2016 tot het jaar van de bonen uitgeroepen bij de Verenigde Naties. Tja als je dat al voor elkaar krijgt ;-).
Nee alle gekheid op een stokje. Ik keek al enige tijd uit naar dit boek omdat ik het zelf enorm lastig vindt om met bonen te koken. Ja als vulmiddel, in de erwtensoep en hummus, een beetje de bekende recepten, maar wil je een beetje van dat gebruikelijke padje af, dan vond ik dat toch wel iets lastiger. Joke daarentegen maakte 144 originele bonen recepten in dit boek en gebruikte daarbij niet de gebruikelijke zwarte, witte of bruine bonen, maar is tijdens haar research voor dit boek op nog veel andere soorten gestuit die ze zeker niet onvermeld laat. Dat maakt dit boek een heel mooi naslagwerk en geeft het ontzettend veel inspiratie als je met bonen wilt gaan koken.
Veel informatie
Het boek start met achtergronden, geschiedenis en veelgebruikte ingrediënten. Vooral dat laatste is altijd heel erg makkelijk, want ook de verkoopinformatie is opgenomen.
Daarna komen de recepten in 12 maanden, die telkens onderbroken worden met een stukje informatieve tekst. En het boek eindigt met een recepten index die heel volledig is en waar je via verschillende manieren kunt zoeken.
Samenvattend
- wil je iets nieuws met bonen dit boek heeft veel recepten. Hele verrassende en soms wat meer voor de hand liggend, maar altijd met een kleine inleiding, een duidelijke ingrediëntenlijst en beschrijving.
- mooie heldere foto's.
- Veel achtergrondinformatie, tips en trucks.
- Afwisseling tussen vlees, vis en vega
- Hardcover, voor mij altijd een pluspunt in de keuken.
Bonen! is te koop bij de boekwinkel en ook bij Bol.com als e-book €9,95. Joke Boon kun je volgen via haar website www.boonappetit.nl.
Een recept uit Bonen!
Aangepast van het boek Bonen! - Joke Boon
Toen ik door dit boek heen bladerde viel mijn oog op dit recept voor brownies met zwarte bonen. En aangezien ik een chocolade liefhebber pur sang ben, leek dit me wel een geschikt recept om uit te proberen. Op het moment data ik de bruine bonen tot moes moest pureren en moest mengen met de heerlijke chocolade, daalde mijn vertrouwen op een goede uitkomst tot bijna nul.
Wat een verrassing!
Wat een verrassing bleken deze brownies. Smeuïg, een heerlijke chocoladesmaak. Heel erg lekker. Proef je het dan niet, zul je je afvragen? Jawel, ik heb ze heel veel mensen in mijn omgeving laten testen. Iedereen proefde wel iets, maar de smaak was heerlijk. En fijn het is een gluten vrije variant. Conclusie: Dit ga ik zeker vaker maken!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlBrownies met zwarte bonen
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
- 125 gram roomboter
- 75 gram chocolade minimaal 85 % cacao in stukjes gebroken, meestal gluten-vrij, maar kijk het goed na
- 75 gram pecannoten
- 400 gram zwarte bonen
- 3 eieren
- 25 gram gembersnippers
- 100 gram suiker
- 50 gram cacaopoeder
- snufje zout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg onderin de brownie vorm een bakpapier, zodat de brownies later makkelijk los laten.
- Zet een pan water op het vuur en hang daar een kom boven. Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie.
- Hak de pecannoten en gembersnippers fijn.
- Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af onder koud stromend water.
- Pureer ze fijn in een blender. Doe dat minimaal 3 minuten, want anders krijg je een melige bonensmaak.
- Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar, zodat je een smeuïg mengsel krijgt.
- Giet dat in de brownie vorm en laat 25 minuten bakken in de oven.
- Laat afkoelen en snij in blokjes
Opmerkingen:
Indicatie Voedingswaarde (Per Persoon / Portie)
Bonen! is mij toegestuurd door Carrera Culinair om te reviewen. De review is van mijzelf en betreft mijn persoonlijke mening. Lees ook de disclaimer voor meer informatie
Geef een reactie