Hier is het LEKKERSTE recept om oma's appeltaart te bakken! Je weet wel die met dat ruitjespatroon bovenop. Met een vulling van zachte appeltjes, krenten en custard die helemaal gemengd is met karamelachtige speculaaskruiden. Het perfecte bakrecept uit de oven en niet voor niets Hollands trots!
Appeltaarten zijn er in vele soorten en maten. Maar de echte Hollandse appeltaart is in mijn beleving degene met een deeg ruit aan de bovenkant. Met een vulling van krenten en zoete sappige appels. En bestreken met abrikozenjam voor een mooie glans.
Deze echt Hollandse appeltaart is heerlijk om koud te eten, maar ik kan hem niet weerstaan als hij net uit de oven komt. Heerlijk warm, zacht en zoet met een heerlijke appeltaart geur. En als "kok" moet je toch even proeven of hij wel echt gelukt is toch (;-))?
Met slagroom of een bolletje vanille ijs
En hoe eet je deze Hollandse appeltaart? Nu meestal bak ik hem voor een verjaardag. En dan geef ik er een heerlijk toefje slagroom bij. Maar weet je dat het ook superlekker is om hem te bakken en warm te serveren met een bolletje ijs.
Het vanille ijs smelt dan en de combinatie met het warme appelgebak is heerlijk. Echt een lekker winters toetje.
- Bloem, suiker, zout, eidooiers en boter - De ingrediënten voor het deeg. Gebruik het zo koud mogelijk, dan krijg je kleine boterbolletjes in het deeg. Die zullen tijdens het bakken zorgen voor een mooi krokant deeg. En omdat het deeg koud is, plakt het minder en kun je de vorm makkelijker bekleden.
- Krenten - Krenten gebruik je in de vulling van je Hollandse appeltaart. Well ze voordat je ze toevoegt, zodat ze niet verbranden tijdens het bakken. Je kunt dit ook vervangen door rozijnen, dadel of stukjes gedroogde abrikozen.
- Appels - Gebruik Elstar, Jonagold of Granny Smith voor de vulling van je appeltaart. Of een combinatie voor nog meer smaak.
- Custard - De custard voeg je toe aan de vulling zodat deze het vocht dat vrijkomt op kan nemen en daardoor heerlijk romig wordt.
- Speculaaskruiden - voor nog meer smaak aan de appeltaart. Speculaaskruiden is een heerlijke mix aan specerijen. Maar je kunt dit ook prima vervangen door kaneel.
- Suiker - Zoet de vulling en karameliseert wat heerlijk is.
- Abrikozenjam - Verwarm de abrikozen jam met water, zodat je de bovenkant van de Hollandse appeltaart ermee kunt bestrijken. Die wordt daardoor nog lekkerder en gaat heel mooi glanzen.
🔪 Bereiding
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1 - Maak het deeg in de foodprocessor
- Doe de bloem, suiker en de blokjes boter in de foodprocessor. Zorg ervoor dat al je ingrediënten koud zijn (koelkast temperatuur) voor het beste resultaat.
- Pulseer drie keer kort. Er zullen dan kleine korrels (ter grootte van erwtjes zijn ontstaan. Is het nog te grof, pulseer dan nog een keer extra.
- Voeg de eidooiers toe aan het deeg.
- Pulseer twee keer kort. Haal het deksel van de foodprocessor en controleer of het deeg aan elkaar plakt. Dan is het deeg klaar. Anders pulseer je nogmaals en controleer je het nog eens.
Stap 2 - Verpak het deeg en koel
- Leg twee vellen plastic folie voor je neer. Leg op het eerste vel ⅔ van het deeg en op het tweede vel ⅓. Het is nog best kruimelig, maar dat geeft niet.
- Ga naar het eerste vel plastic folie en pak één zijde op en vouw dat over het deeg, waarbij je druk uitoefent. Herhaal dat voor alle zijden. Je ziet dat het deeg nu aan elkaar plakt en een deeg vormt (en met deze methode hou je schone handen en wordt het deeg niet te warm).
- Pak het eerste deeg nu in het plastic folie in en herhaal dit voor het tweede deeg. Kneedt het tot je deeg vast wordt.
- Pak ook dit deeg in plastic folie in en leg minimaal 20 minuten in de koelkast. Zo rol je het deeg voor de appeltaart straks beter uit en plakt het minder.
Stap 3 - Maak de appeltaart vulling
- Doe de krenten met het water in een steelpannetje en breng het water aan de kook. Zet het vuur meteen uit en laat tien minuten staan. Giet de rozijnen dan af en dep ze droog met een theedoek.
- Schil de appels en verwijder de kern. Snij de appels in blokjes van één bij één centimeter. Doe de appelblokjes in een schaal.
- Voeg aan de schaal de gewelde krenten, custard, suiker en speculaaskruiden toe.
- Meng alles goed door.
Stap 4 - Boter de vorm en bekleedt hem. Doe de vulling erin.
- Boter een springvorm van 24 cm doorsnede met boter.
- Haal het grote deeg pakket uit de koelkast en rol uit.
- Rol tot je een lap van ongeveer drie millimeter dik hebt. Doe het deeg in de vorm. Mocht er een scheurtje ontstaan dan druk je het gewoon dicht met je vingers.
- Vul het deeg met de appelvulling.
Stap 5 Maak de ruitvorm, bak de taart en bestrijk met abrikozen glazuur
- Maak met het tweede stuk deeg de ruitvorm. Dat kun je op twee manieren doen. Pak kleine stukjes deeg en rol ze tussen je handen uit tot je de gewenste lengte hebt (slangen). Die leg je in een ruitvorm op de taart. Of je rolt het deeg uit en snijdt met een scherp mes het deeg in repen. Die leg je vervolgens kruislings over de taart.
- Bak de Hollandse appeltaart 50 minuten bij 180 graden Celsius.
- Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met twee eetlepels water tot het heet is.
- Wanneer de taart uit de oven komt, bestrijk je de taart met de abrikozen jam. Nu kun je de taart eten of verder laten afkoelen.
Hoe kun je zien of je appeltaart gaar is?
Deze Hollandse appeltaart is klaar wanneer het deeg aan de bovenkant bruin is en de vulling voldoende gekookt is. Dat betekent dat de appelvulling minstens zes tot tien minuten gekookt moet hebben (bubbeltjes/stoom aan de bovenzijde). Daarna zijn de appels voldoende gaar.
Hoe lang bak je appeltaart in de oven?
Voor een hetelucht oven betekent dat 50 minuten bakken bij 180 graden Celsius. Bak je met onder en bovenwarmte dan bak je 50 minuten bij 200 graden Celsius.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Deeg
- 300 gram bloem
- 125 gram suiker
- 1 snufje zout
- 2 eidooiers koud, maat L
- 200 gram boter koud
Vulling
- 100 gram krenten
- 100 ml water
- 1 kg appels
- 2 eetlepels custard
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 5 eetlepels suiker
Afwerking
- 3 eetlepels abrikozenjam
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg
- Het deeg maak je het makkelijkste met een keukenmachine en mes. In de kom van de keukenmachine doe je bloem, suiker en boter.
- Pulseer tot er kleine korrels ontstaan. Ongeveer drie keer.
- Schenk de eidooiers erbij en pulseer tot je een samenhangend deeg hebt.
- Verdeel het deeg in tweeën (⅓ deel en ⅔ deel) en verpak beide stukken deeg in plastic.
- Leg het deeg minimaal 20 minuten in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
- Pak het grootste pakket deeg en rol het uit tot een grote lap van ongeveer 32 x 32 cm. Bekleed de springvorm met het deeg.
- Zet de vorm weer in de koeling.
Vulling
- Doe de krenten met het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Wanneer dat gebeurt, zet je het vuur uit en laat het pannetje 10 minuten staan.
- Droog de krenten in een (thee)doek door te deppen.
- Schil de appels en haal de kern met pitjes eruit. Snij in blokjes van 1 x 1 cm.
- Meng de appels in een kom met de krenten, custard, suiker en kruiden.
- Haal de taartbodem uit de koeling en vul met het appelmengsel. Zet weer in de koeling.
- Pak het tweede pakketje met deeg uit de koeling en rol dat dun uit.
- Snij reepjes van het deeg.
- Haal de taart uit de koeling en leg de reepjes op de taart, zodat een ruitvorm ontstaat.
- Zet de taart in de oven en bak 50 minuten.
Afwerking
- Haal de taart uit de oven en laat even staan.
- Verhit de abrikozenjam met 2 eetlepels water en bestrijk de bovenkant van de taart met de jam zodat je een mooie glans krijgt.
- Laat de taart 10 minuten afkoelen en verwijder dan de springvorm.
Geef een reactie