Een lekker romige blauwe bessen cake, beter voor de lijn door het vervangen van een deel van de boter door yoghurt. Lekker tot het laatste plakje!
Zondag bakdag. In ieder geval wil ik op Zondag graag iets lekkers op tafel zetten. En vaak komt er ook nog iemand binnenvallen, dus dan is een taart, cake of lekker zelfgebakken koekje echt ideaal.
Slanke versie
Vandaag een wat lichter recept. Een deel van de boter vervang je door yoghurt. Daardoor wordt het allemaal net wat minder vet, maar doordat je nog een klein beetje boter toevoegt hou je toch de romige smaak. Dat deze combinatie goed werkt, bleek wel uit het restant cake na een klein uurtje uit de oven. Deze cake moest ik volgens de kenners zeker vaker gaan maken.Waarvan akte!
- je zuiveringszout toevoegt heb je ook een vloeibaar zuur ingrediënt nodig om het zuiveringszout te activeren. Dat is in dit geval yoghurt. Zuiveringszout geeft je cake rijs kracht en luchtigheid. Je kunt het bij de drogist of toko kopen.
- je je cake zo luchtig mogelijk wilt maken, gebruik je alle ingrediënten op kamertemperatuur.
- je wilt weten of je cake gaar is prik je aan het einde van de baktijd met een houten prikker in het dikste deel van de cake. Wanneer je de prikker eruit haalt en hij droog is, is de cake gaar.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Blauwe bessen cake
Equipment
- cakeblik 26 cm
Ingrediënten
- 175 gram boter kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eieren maat M
- 375 gram bloem
- 200 ml yoghurt
- ½ theelepel zuiveringszout
- 250 gram blauwe bessen
- 1 ½ theelepel bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Beboter een bakblik en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem uit het bakblik.
- Klop met de mixer de boter en suiker in twee minuten luchtig.
- Schenk, terwijl je blijft mixen het vanille-extract toe.
- Doe ook de eieren 1 voor 1 erbij (de volgende pas toevoegen als de eerste is Opgenomen).
- Doe ⅓ van het bloem en het zuiverinszout in de kom en meng, op de laagste stand, door het beslag.
- Schenk achtereenvolgens de helft van de yoghurt, weer ⅓ van de bloem, het restant yoghurt en het restant bloem bij het beslag, terwijl je blijft mixen op lage stand.
- Meng de blauwe bessen met een spatel door het beslag en giet in het cakeblik van 26 cm.
- Zet het blik in de oven en vak de cake in 70 minuten gaar.
- Laat 5 minuten staan en los de cake op een rooster.
Geef een reactie