Deze blauwe bessen cake met yoghurt is lekker makkelijk en snel gemaakt. De cake zit vol blauwe bessen en is zijdezacht, romig en fris. En door de Griekse yoghurt wordt de cake smeuïg en luchtig tegelijkertijd. Een cake die je ALTIJD kunt serveren.
Blauwe Bessen Yoghurt Cake
Zondag bakdag. In ieder geval wil ik op zondag graag iets lekkers op tafel zetten. En vaak komt er ook nog iemand binnenvallen, dus dan is een taart, cake of lekker zelfgebakken koekje echt ideaal.
Deze blauwe bessen cake is super romig van smaak. Met een zijdezachte boterige bite in iedere hap. Door de Griekse yoghurt krijg je een luchtige en smeuïge cake. Lekker op elk moment. En wil je een keer extra uitpakken met blauwe bessen, dan kan ik je de blauwe bessen cake met vanille frosting aanbevelen!
Griekse yoghurt in een cake
Yoghurt in een cake, waarom zou je dat doen? Omdat de yoghurt er voor zorgt dat je cake heel smeuïg wordt.
Normaal voeg je daarom een goede hoeveelheid boter toe. In dit recept vervang je een deel van de boter door de Griekse yoghurt, waardoor het beslag toch lekker dik wordt. Maar de cake wordt daardoor ook smeuïg en romig en niet droog.
Wat heb je nodig om een Bosbessen Yoghurt Cake te bakken?
De ingrediënten die je nodig hebt voor een blauwe bessen yoghurt cake:
- Griekse yoghurt - De Griekse yoghurt vervangt een deel van de boter, maar zorgt ervoor dat je beslag toch dik blijft. Je kunt het eventueel door zure room vervangen.
- Vanille-extract - Geeft een vleugje vanille smaak aan de cake. Heb je geen vanille-extract dan kun je dit ook vervangen door 2 theelepels vanille suiker.
- Blauwe bessen - In dit recept worden verse blauwe bessen gebruikt. Heb je blauwe bessen uit de diepvries? Spoel ze dan eerst af en dep ze droog voordat je ze aan het beslag toevoegt. Je kunt de blauwe bessen ook vervangen door frambozen, bramen of stukjes appel.
- Bakpoeder en baksoda - Beide ingrediënten zorgen voor het rijzen van de cake. Het bakpoeder begint te werken in aanraking met vocht. Baksoda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout) werkt in aanraking met een zure vloeistof (de yoghurt). Heb je slechts één van de twee in huis, dan gebruik je 2 theelepels van degene die je hebt. Qua structuur zal het niet heel veel verschil gaan geven.
- Bloem - Gebruik tarwebloem voor het bakken van de cake.
- Eieren - Zorgen voor een volle smaak van de cake en binden het beslag.
- Vanille-extract - Dit geeft de cake een vleugje vanille smaak. Heb je geen vanille-extract? Vervang het dan door twee theelepels vanille suiker.
- Suiker - Gewone kristalsuiker, om de cake te zoeten.
Hoe maak je deze Blauwe bessencake?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Klop met een mixer boter en suiker tot het luchtig is.
- Blijf mixen en voeg het vanille-extract en de eieren één voor één toe.
- Zet de mixer op lage stand. Mix afwisselend het bloemmengsel, yoghurt, bloemmengsel, yoghurt en als laatste het de rest van het bloemmengsel erdoor.
- Voeg de bosbessen aan het beslag toe en meng ze met de spatel erdoorheen.
- Doe het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet het cakeblik in de oven en bak 70 minuten bij 160 °C. Haal uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal de bosbessencake dan uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
- Citroen glazuur - Optioneel: Ook lekker is om de cake een citroenglazuur te geven. Maak een glazuur van citroen en schenk die over de cake. Een eenvoudig recept voor citroen glaze: smelt 6 eetlepels boter en mix met de mixer 375 gram poedersuiker en 60 ml (4 eetlepels) citroensap door elkaar tot alle klontjes verdwenen zijn. Schenk dit over de bosbessen cake en laat uitharden.
Tips
Ja. Wanneer alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn wordt de cake romig en smeuïg.
Elke oven is anders. Voer daarom altijd deze test uit: Prik aan het einde van de baktijd met een houten prikker in het dikste deel van de cake. Wanneer je de prikker eruit haalt en hij droog is, is de cake gaar.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Blauwe Bessen Cake met Yoghurt
Apparatuur
- Hand Mixer
Ingrediënten
- 175 gram boter , kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eieren , maat M
- 375 gram bloem
- 200 ml Griekse yoghurt
- ½ theelepel baksoda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat
- 250 gram blauwe bessen
- 1 ½ theelepel bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Smeer een cakeblik in met boter en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem uit het bakblik.
- Klop met de mixer op hoge snelheid de boter en suiker in twee minuten luchtig.175 gram boter, 300 gram suiker
- Schenk, terwijl je blijft mixen het vanille-extract erbij.1 theelepel vanille-extract
- Doe ook de eieren één voor één erbij (de volgende pas toevoegen als de vorige is opgenomen). Mix nog één minuut op hoge snelheid.3 eieren
- Meng de bloem met het zuiveringszout en bakpoeder375 gram bloem, ½ theelepel baksoda, 1 ½ theelepel bakpoeder
- Zet de mixer op een lage stand. Doe ⅓ van het bloemmengsel in de beslagkom en meng door het beslag.375 gram bloem
- Schenk achtereenvolgens de helft van de yoghurt, weer ⅓ deel van het bloemmengsel, het restant yoghurt en het restant van de bloem bij het beslag, terwijl je blijft mixen op lage stand. Stop met mixen als de bloem net in het beslag is opgenomen.200 ml Griekse yoghurt
- Meng de blauwe bessen met een spatel door het beslag en giet in het cakeblik.250 gram blauwe bessen
- Zet het blik in de oven en bak de cake in 70 minuten gaar.
- Laat 15 minuten staan en los de cake op een rooster. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar de cake bij kamertemperatuur verpakt in een plastic of aluminium folie. Zo blijft hij tot drie dagen goed. Bewaar niet in de koelkast. De koelkast is vochtig en daardoor verandert de structuur van de cake, wat niet lekker is.
- Diepvries: Laat de cake volledig afkoelen en verpak hem in aluminium folie en vervolgens in een diepvrieszakje. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar in de diepvries. Laat hem minimaal 3 uur ontdooien bij kamertemperatuur voordat je hem serveert. TIP: Snij de cake voor het invriezen in plakjes en verpak per plakje. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer halen.
Geef een reactie