Deze basilicum olijfolie cake bevat geen boter, maar is toch heerlijk smeuïg. Het vleugje basilicum geeft een bijzondere smaak aan deze cake, die niet overheerst en heel goed combineert. Superlekker!
Hierdepiephoera: vandaag is mijn officiële blog verjaardag en bestaat mijn blog 2 jaar. Twee jaar waar tal van mooie recepten de revue zijn gepasseerd. Cakes, ovenschotels, cocktails een grote variatie. Met als rode draad thema’s. De Halloween week hebben we zojuist achter de rug, maar denk ook aan het Italiaanse en Griekse buffet, de appelweek, Jamweek en Kerst.
Inspiratie genoeg om door te gaan
En ik heb nog zoveel inspiratie voor de komende tijd. Na de bierweek, zal zeker de Sinterklaas recepten gaan komen en ook wat gourmet ideeën voor het heerlijke avondje (dat is dan bij ons traditie). Een makkelijk en een luxe kerst menu, streekgerechten, budget gerechten, Slank en gezond zijn een tipje van de sluier voor de komende tijd. En natuurlijk als jullie ideeën hebben zijn ze altijd welkom.
Cake zonder boter
En dan alvast een heerlijk recept met basilicum olijfolie. Bij deze cake gebruik je geen boter, maar die mis je ook echt niet.
💭 Top tips
- Heb je geen basilicum olijfolie, dan gebruik je een heerlijk olijfolie extra vierge die je verwarmt tot hij warm is. Roer daar dan een handvol basilicum blaadjes door (ongeveer 10) en laat 10 minuten op smaak komen. Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn YouTube kanaal. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
Basilicum olijfolie cake
Equipment
Ingrediënten
- 5 ei gelen
- snufje zout
- 150 gram suiker
- 180 mL olijfolie basilicum of zie tips
- 2 eetlepels citroensap
- 175 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 eiwitten
Notes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Olie een cakeblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Meng in de eerste schaal de eigelen met het snufje zout en 60 gram suiker luchtig en lichtgeel in ongeveer 3 minuten.
- Mix de olijfolie en citroensap erdoor.
- Zet een zeef boven de kom en zeef het bloem en de bakpoeder in de kom. Spatel de bloem voorzichtig door het eigeel zodat het mooi luchtig blijft.
- In een tweede schone kom klop je de eiwitten bijna stijf. Terwijl je blijft mixen schep je de suiker er lepel voor lepel doorheen, tot het eiwit opgesteven is.
- Schep ⅓ van het eiwit door het eigeel mengsel en roer dat goed door.
- Spatel vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit door het mengsel en meng totdat het eiwit net gemengd is.
- Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
- Bak 40 minuten in de oven.
- Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen, vervolgens lesje de cake op een rooster en koelt hij verder af.
Geef een reactie