Deze basilicum olijfolie cake bevat geen boter, maar is toch heerlijk smeuïg. Het vleugje basilicum geeft een bijzondere smaak aan deze cake, die niet overheerst en heel goed combineert met de olijfolie. Het vleugje citroen maakt de cake heerlijk fris. Deze cake is verrassend en superlekker!

Basilicum Olijfolie Cake
Deze heerlijke cake wordt gemaakt zonder melkproducten, maar met olijfolie, eieren en bloem. De fruitige olie, frisse citroen en zoete basilicum geven een heerlijke cake die super smeuïg is. Hij is zacht en luchtig. Deze cake gaat je verrassen zo lekker.
De cake krijgt zijn luchtigheid door de ei-gelen en eiwitten te scheiden en de eiwitten heel luchtig te kloppen. Daar waar bij een gebruikelijk cake recept de lucht wordt vastgehouden door de boter, gebeurd dat nu in het eiwit. En dat werkt uitstekend. En omdat deze cake geen melkproducten bevat is het dus geschikt voor mensen met een lactose allergie. Zo kun je met intolerantie of allergie toch genieten van een heerlijke cake.
Wat heb je nodig voor Basilicum Citroen Cake?
Om deze basilicum olijfolie cake zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Basilicum olijfolie - Een geurige olie met een vleugje zoete basilicum. Je koopt hem kant-en-klaar, maar maakt hem ook eenvoudig zelf (zie het recept).
- Bloem - Gewone tarwebloem is prima te gebruiken.
- Bakpoeder - Dit is het rijsmiddel en zorgen ervoor dat de cake luchtig wordt.
- Eieren - De eieren scheidt je in ei-geel en eiwit. Zorg ervoor dat er geen enkel drupje ei-geel bij het eiwit terecht komt. Eigeel is vet en zorgt ervoor dat het eiwit niet meer stijf geklopt kan worden. Bij het kloppen van de eiwitten is het ook nodig om de mix haken en kom goed schoon te maken met heet water en afwasmiddel.
- Suiker - Normale suiker, zorgt voor het zoetje in de cake.
- Citroensap - Geeft een heerlijke frisse smaak aan de cake. Gebruik vers citroensap.
Hoe maak je Cake met Citroen, Basilicum en Olijfolie?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Heb je geen kant-en-klare basilicum olijfolie, maak hem dan zelf. Gebruik een heerlijk olijfolie extra vierge die je verwarmt tot hij warm is. Zet het vuur uit. Roer daar dan een handvol basilicum blaadjes door (ongeveer 10) en laat 10 minuten op smaak komen. Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng in de eerste grote schaal de ei-gelen met zout en suiker luchtig tot het lichtgeel is. Meng ook de olijfolie en citroen erdoor. Zet een zeef boven de kom en zeef bloem en bakpoeder. Meng dat met een spatel door het beslag.
- In een schone kom met schone deeghaken klop je de eiwitten bijna stijf. Voeg dan de suiker schep voor schep toe terwijl je mixt. Blijf mengen tot het eiwit helemaal stijfgeslagen is. Schep ⅓ deel van het eiwitmengsel door het ei-geel beslag met een spatel. Zo kan het aan elkaar wennen. Voeg dan de rest toe en meng voorzichtig door elkaar.
- Schenk het beslag in een bakvorm die is bekleed met bakpapier. Zet de vorm in de oven en bak 40 minuten bij 180 °C tot de cake goudbruin is. Laat 10 minuten staan en verwijder dan de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Basilicum Olijfolie Cake
Apparatuur
Ingrediënten
Basilicum olijfolie (Optioneel)
- 10 takjes basilicum
- 180 ml olijfolie, fruitig, extra vierge
Basilicum Olijfolie Cake
- 5 ei gelen
- ⅛ theelepel zout
- 50 gram suiker
- 180 ml basilicum olijfolie, Kun je die niet aankomen, dan staat in het recept hoe te maken.
- 2 eetlepels citroensap, vers
- 175 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 eiwitten
- 100 gram suiker
Instructies
Basilicum Olijfolie Maken (optioneel)
- Verwarm de olijfolie in een steelpannetje tot hij heet is. Zet het vuur uit. Roer daar dan de basilicum blaadjes door en laat 10 minuten op smaak komen. Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.10 takjes basilicum, 180 ml olijfolie
Basilicum Olijfolie Cake
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Olie een cakeblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Meng in de eerste schaal de eigelen met het zout en suiker luchtig en lichtgeel in ongeveer 3 minuten.5 ei gelen, ⅛ theelepel zout, 50 gram suiker
- Mix de olijfolie en citroensap erdoor.180 ml basilicum olijfolie, 2 eetlepels citroensap
- Zet een zeef boven de kom en zeef het bloem en de bakpoeder in de kom. Spatel de bloem voorzichtig door het eigeel zodat het mooi luchtig blijft.175 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder
- In een tweede schone kom klop je de eiwitten met schone deeghaken bijna stijf.4 eiwitten
- Terwijl je blijft mixen schep je de suiker er lepel voor lepel doorheen, tot het eiwit opgesteven is.100 gram suiker
- Schep ⅓ van het eiwit door het eigeel mengsel en roer dat goed door tot het gemengd is.
- Spatel vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit door het beslag en meng totdat het eiwit net gemengd is.
- Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
- Bak 40 minuten in de oven.
- Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Verwijder de bakvorm en leg de cake op een rooster en laat hem verder afkoelen.
Opmerkingen
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
- Kamertemperatuur - Wikkel de cake in plastic folie of bewaar in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze tot drie dagen goed.
- Diepvries - je kunt de cake ook invriezen. Wikkel eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte doos. Zo kun je de basilicum olijfolie cake maximaal twee maanden bewaren.
Geef een reactie