Chocolade truffel cake, een recept voor een chocolade cake gevuld met een heerlijke crème en versiert met chocolade rozetten en ganache.
De chocolade raakt op! Daar schrik ik dan wel van, jij ook? Het is namelijk zo dat er steeds minder cacaoplantages komen. Rubber en palmolie leveren namelijk meer geld op voor de boeren op deze plantages. En dus schakelen ze langzaam maar zeker over op producten waar ze meer gaan verdienen.
Dat is niet zo mooi hoor ik je denken. Hoe ik dat weet. Wij in Nederland eten ongeveer 5 kg chocolade per persoon per jaar. Dat zijn heel wat mars, twix-en en niet te vergeten chocoladebonbons.
Gelukkig is het nog niet zo ver (en laten we hopen dat het nooit zo ver gaat komen) en ga ik jullie vandaag verwennen met het recept van deze heerlijke chocolade truffel cake.
De cake maakte ik voor de foodblogswap van deze maand van het blog zoet en verleidelijk van Tessa Pennings. Een echte bakfanaat want haar blog staat vol lekkere bakrecepten. Dit recept sprong er voor mij wel bovenuit en dus heb ik het ter hand genomen.
En ook al lijkt het heel veel werk, het valt eigenlijk reuze mee en is geen moeilijk recept. Maar dat hoef je niet per se tegen je gasten te vertellen toch!
Tips
- De chocolade crème dik vloeibaar is bij kamertemperatuur, zet je de cake en de crème voor het opspuiten 10 minuten in de koeling. Daarom loopt hij dan niet uit.
- Chocola natuurlijk heel belangrijk is in dit gerecht is het aan te raden een goede chocolade te kiezen. Koop chocola met een 70 % cacao gehalte en niet de chocola die het allergoedkoopst is, want die bevat te veel olie en dan wordt het niet lekker.
- Zorg dat alle ingrediënten bij kamertemperatuur zijn, dan wordt deze cake het luchtigst en lukt alles meteen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Spuitmond Wilton 1M
- Spuitmond Wilton 002
Ingrediënten
Cake
- 175 gram bloem
- 7 gram bakpoeder
- 2 eetlepels cacao
- ⅛ theelepel zout
- 200 gram roomboter ongezouten
- 200 gram suiker
- 4 eieren maat L
Chocolade crème
- 250 ml melk vol
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eigelen
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel bloem
- 150 gram chocola puur, in kleine stukjes
- 250 gram boter
- 60 gram poedersuiker
Chocolade ganache
- 60 ml slagroom
- 50 gram chocola melk of puur, in kleine stukjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bekleed het cakeblik met bakpapier.
- Meng in de eerste schaal de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en zout goed door elkaar.175 gram bloem, 7 gram bakpoeder, 2 eetlepels cacao, ⅛ theelepel zout
- Met een mixer meng je de boter en de suiker, op de hoogste stand ongeveer 4 minuten.200 gram roomboter, 200 gram suiker
- Voeg dan aan het boter/suiker mengsel de eieren één voor één toe (pas de volgende toevoegen als de eerste is opgenomen), terwijl je blijft mixen.4 eieren
- Schep dan de inhoud van de eerste schaal er voorzichtig bij (anders gaat het stuiven), terwijl je mixt totdat alles net is gemengd.
- Spatel het beslag in het cakeblik en zet dat in de oven.
- Bak tot de cake gaar is (ongeveer 60-70 minuten). Haal de cake uit de oven en laat ongeveer 10 minuten staan. Verwijder dan het bakpapier en laat de cake op een rooster afkoelen.
Chocolade Truffel Crème
- Verwarm in een pannetje de melk en het vanille-extract.250 ml melk, 1 theelepel vanille-extract
- In een kom voeg je de eidooiers, de bloem en de suiker bij elkaar en ga je met een garde alles goed doorroeren, tot het een luchtig en lichtgeel mengsel wordt (na ongeveer 3 minuten).2 eigelen, 1 eetlepel bloem, 50 gram suiker
- Haal de hete melk van het vuur en schenk het druppelsgewijs bij de eidooiers, terwijl je blijft roeren.
- Wanneer alles is gemengd, schenk je het terug in de pan en zet het nog even op een laag vuur.
- Terwijl je blijft roeren laat je het mengsel aan de kook komen en kook je het nog 2 minuten door.
- Schenk de custard op een bord, bedek met plastic folie en laat afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain-marie.150 gram chocola
- Mix op hoge snelheid de boter met de poedersuiker en voeg de custard daaraan toe. Meng als laatste de gesmolten chocolade erdoor.250 gram boter, 60 gram poedersuiker
Samenstellen cake
- Snijdt de cake in drie plakken.
- Bestrijk de eerste plak met chocolade crème en leg een tweede plak erboven op.
- Bestrijk ook die plak met de crème en leg de laatste plak erop.
- Smeer de cake aan de zijkanten en bovenkanten met de crème in totdat je een mooie laag krijgt. Doe het restant crème in een spuitzak met kartelmond (Wilton 1M) en leg die samen met de cake in de koeling (10 minuten).
- Spuit dan de rozetten op de cake en zet die weer terug in de koeling.
Chocolade Ganache
- Verwarm de slagroom tot hij bijna kookt en draai het vuur uit.60 ml slagroom
- Roer de chocolade erdoor net zolang tot die is opgelost.50 gram chocola
- Doe de chocolade in een spuitzakje met smalle punt (Wilton 002) en laat licht afkoelen.
- Haal de cake uit de koeling en spuit op elk rozetje een drupje ganache.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de chocolade truffel cake losjes afgedekt tot 5 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Wikkel de chocolade truffel cake in twee lagen plastic folie. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren in de diepvries.
Geef een reactie