Ketjap Kip uit de Oven is makkelijk om te maken, heerlijk sappig en is heerlijk gekruid. De sojasaus, kruiden en boter zorgen ervoor dat de kip mals en krokant wordt aan de buitenzijde. Deze Indonesische kip is een echte crowd-pleaser!
Hele Ketjap Kip uit de Oven
We eten graag kip, omdat het zo veelzijdig is. Door een heerlijke risotto, als apart stukje vlees, of een roerbak schotel. Maar het ultieme stukje kip is toch wel een hele kip als hij krokant gebakken uit de oven komt. Heerlijk!
Deze kip die is gemarineerd met twee verschillende soja sauzen, sambal, kruiden, bruine suiker en boter geeft een heerlijke smaak aan het kippenvlees. Door de boter wordt het velletje lekker krokant! En het hele huis ruikt heerlijk.
En na het eten, heb ik een heerlijke kippenbouillon in de slowcooker getrokken van de restjes. Zo wordt alles gebruikt!
Wat heb je nodig voor Ajam Ketjap?
Voor de bereiding van Kip Ketjap Indonesische stijl heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
De gebruikte sojasaus
De sojasaus die zijn gecombineerd in dit recept zijn Ketjap Manis en Ketjap Medja. De laatste is de nog wat zoetere, stroperige versie van ketjap Manis. Heb je geen ketjap in huis, maar wel lichte sojasaus of Japanse sojasaus? Voeg dan 2 eetlepels honing en 1 eetlepel extra bruine suiker toe aan de toegevoegde sojasaus.
Boter om te gebruiken
In dit recept gebruik je bij voorkeur roomboter, ongezouten bij kamertemperatuur. Er wordt al zout aan het recept toegevoegd. Leg de boter een half uur voordat je de kip gaat maken uit de koeling, zodat je de smaakmakers er goed doorheen kunt mengen.
Wat zit er in Vijf kruiden poeder
Vijf kruiden poeder omvat de vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami en wordt gemaakt van vijf kruiden om dat te bereiken. Steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, Szechuan peper en venkelzaad. Dit geeft een extra rijke smaak aan de kip.
Hoe maak je Hele Kip Ketjap in de Oven?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Begin met het maken van de kruidenboter. Dit doe je zodat je de smaken goed kunt verdelen over de kip (doordat de boter langzaam smelt trekken de kruiden er goed in). Trek het velletje los aan alle zijden van de kip door met twee vingers langzaam los te trekken en het verder lost te duwen. Verdeel daar de helft van het botermengsel onder. Verdeel dan de rest van de boter over de buitenkant van de kip. Leg de kip in een braadslede met een rooster. Dek de kip af met aluminiumfolie en bak 75 minuten. Halverwege schep je wat vet uit de braadslede over de kip (zodat hij lekker vochtig blijft).
Haal de folie eraf en bak 20 minuten zonder. Hou het vanaf nu wel in de gaten want sojasaus bakt snel aan. Haal de kip nu uit de oven en serveer.
- De pootjes bij elkaar binden - Dat doe je zodat de kip overal even snel gaar wordt. Anders krijg je droge aangebrande stukken (en dat wil je niet). Je kunt dat heel eenvoudig met een keukentouw doen.
- Controleer of de kip gaar is - Controleer met een vleesthermometer in het dikste deel van de kip. Die moet 75 °C aangeven. Wanneer je geen braadthermometer hebt, pak je een dikke stopnaald en steek je die diep in het dikste deel van de kip. Druk vervolgens op het kippenvlees tot er vocht uit de opening komt. Is dat vocht helder, dan is de kip gaar.
- Gebruik aluminium folie - Gebruik in het eerste deel van dit recept aluminium folie. Soja saus bakt nogal snel aan en dit voorkom je door de folie. Op het laatst wil je de kip een krokante korst geven en verwijder je de folie.
- Bedruipen - Door de kip een aantal keren met het vrijgekomen kookvocht te bedruipen blijft hij mals en sappig
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 70 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 1 theelepel sambal
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- 75 ml ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap medja
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 hele kip ongeveer 1500 gram, een half uurtje vooraf uit de koeling.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarmde oven voor op 220 °C of 200 °C.
- Doe de boter in een kommetje en voegde sambal, knoflookpoeder, 5 kruidenpoeder, zout, peper, ketjap Manis, ketjap Medja en bruine suiker toe. Meng alles goed door elkaar.70 gram roomboter, 1 theelepel sambal, ½ theelepel knoflookpoeder, ½ theelepel Chinees 5 kruidenpoeder, ¼ theelepel zout, ¼ theelepel gemalen zwarte peper, 75 ml ketjap manis, 2 eetlepels ketjap medja, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- Leg de kip voor je en bij de achterkant van de kip maak je voorzichtig het velletje los van het vlees. Ga vervolgens verder met je vingers onder de huid. Herhaal dat voor de voor en achterkant. Doe het voorzichtig zodat de huid heel blijft. Bij de poten kun je het vel niet losmaken.1 hele kip
- Neem de helft van de kruidige boter en smeer daar, onder het vel, de kip aan beide zijden mee in.
- Smeer de buitenkant van de kip in met boter. Dit kun je met je handen of met een borstel doen.
- Leg de kip in de braadslede en bindt met keukentouw de poten samen. Dek de kip af met aluminiumfolie.
- Bak 70 minuten in de oven, controleer met de braadthermometer of de kip gaar is (zie tips). Laat anders nog extra 5 minuten bakken en controleer opnieuw. Tussendoor bedruip je de kip met het vrijgekomen bakvet.
- Haal het aluminiumfolie van de kip en bedruip opnieuw met het bakvet. Bak nog 20 minuten in de oven tot je een krokant velletje hebt.
- Haal uit de oven en serveer!
Opmerkingen:
- Controleer met een vleesthermometer in het dikste deel van de kip. Die moet 75 °C aangeven.
- Wanneer je geen braadthermometer hebt, pak je een dikke stopnaald en steek je die diep in het dikste deel van de kip. Druk vervolgens op het kippenvlees tot er vocht uit de opening komt. Is dat vocht helder, dan is de kip gaar.
- Koelkast - Haal het vlees van de botjes en bewaar tot 2 dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries - Haal het vlees van de botjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten doos tot 2 maanden in de diepvries.
- Botjes - Met de botjes kun je een heerlijke kippensoep maken. Bijvoorbeeld slowcooker kippenbouillon met dit recept.
Louise Geuze says
Wat hebben we ervan genoten!