Maak indruk op je gasten met dit heerlijke aspergeragout met zalm recept! Serveer dit smaakvolle en romige voorgerecht in een pasteibakje en geniet van de combinatie van de zachte asperges en ziltige zalm.
En dit gerecht is niet alleen lekker en makkelijk te maken, maar het ziet er ook prachtig uit. Een lekkere start van je diner of brunch, niet alleen op Moederdag of Pasen, maar ook bij je volgende feestelijke lente dinertje!
Heerlijke Aspergeragout met Zalm: Een Smaakvol Voorgerecht
Wat is er nu leuker dan te genieten met familie of vrienden van een heerlijke maaltijd. En dan heb ik nu echt een toppertje voor je: aspergeragout met zalm. Dit lenterecept gemaakt van echte Nederlandse asperges en ziltige zalm in een romige saus is heel lekker, elegant, smaakvol en niet te vergeten een heel mooi voorgerecht of Brunch recept.
Toen ik dit de laatste keer serveerde bleek dat ik een goede keuze had gemaakt. De borden werden letterlijk leeg geschraapt. En er werd zelfs gevraagd om het recept (hierbij dus 😉 ). Ik ga dit zeker nog vaker maken.
En hou je van ragout? Dan vind je deze garnalenragout vast ook erg lekker!
Wat heb je nodig voor Aspergeragout in een Pasteibakje?
Om deze Aspergeragout met Zalm te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Witte Asperges: De witte asperge is iets zachter en milder van smaak dan de groene asperge. De smaak van de witte asperge kan worden omschreven als licht zoet en nootachtig, met een subtiele bittere ondertoon. De textuur van de witte asperge is delicaat en vezelig, en hij heeft een romige structuur wanneer hij goed is bereid.
- Bloem en Boter: Voor het maken van een roux. Belangrijk is om de boter te smelten en de bloem in één keer toe te voegen. Daarna bak je het nog twee minuten, om te zorgen dat je geen bloem smaak krijgt.
- Gerookte zalm: Gebruik koud gerookte zalm, bijvoorbeeld een Noorse zalm, echte Nederlandse zalm of een wilde zalm.
- Kookroom: Is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 50 ml slagroom.
- Gedroogde dille: is het gedroogde zaad, de bladeren of de stengels van de dilleplant. Het heeft een lichtzoete citroen- en azijnachtige smaak.
- Pasteibakjes: Bladerdeegbakjes met een holte die je kunt vullen met ragout. Je koopt ze kant-en-klaar, of maakt ze zelf met dit recept voor het maken van pasteibakjes.
Hoe maak je Asperge Ragout met Zalm?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Was en schil de asperges en verwijder het houtachtige deel (de kontjes) aan de onderzijde. Doe de kontjes en schillen in een pan met water, voeg het zout toe en breng aan de kook. Leg dan de geschilde asperges in het hete vocht en kook in 8 minuten tot ze gaar zijn. Haal 300 ml kookvocht uit de pan en zet die even weg. Haal dan ook de asperges uit de pan, laat licht afkoelen en snij ze in stukjes van 1 cm. De schillen en kontjes mag je weggooien.
- Smelt de boter in een pan en als die volledig is gesmolten voeg je in één keer de bloem toe. Bak die 2 minuten mee, terwijl je roert met een spatel. Je wilt niet dat de roux (zoals dit heet) bruin wordt. Pak nu een garde en voeg beetje bij beetje het kookvocht (de aspergebouillon) toe, terwijl je blijft roeren, zodat je geen klontjes krijgt. Laat 2-3 minuten sudderen tot de saus wat indikt. Voeg dan de room, asperges en drie kwart van de zalm toe.
- Roer nu ook de dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Bak de pasteibakjes en vul die met aspergeragout met zalm. Garneer met overgebleven zalm en eventueel dille of peterselie.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Ook lekker met verse dille, tijm en rozemarijn.
- Gerookte zalm: vervang door kabeljauw of gepocheerde zalm.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges gewassen
- ½ theelepel zout
- 1 liter water
- 25 gram roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 50 ml kookroom
- 100 gram gerookte zalm in reepjes
- 1 theelepel gedroogde dille
- zout en peper
- 4 pasteitjes bladerdeegbakjes, gebakken
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Schil de asperges en snij de houtachtige onderkant van de asperges.500 gram witte asperges
- Doe de onderkantjes en schillen in een pan, en vul aan met een liter water en het zout en breng aan de kook.½ theelepel zout, 1 liter water
- Leg dan de rest van de asperges in de pan en kook ze 8 minuten mee.
- Haal de asperges uit de pan en laat even afkoelen tot je ze kunt snijden.
- Haal ook 300 ml kookvocht uit de pan en zet die even weg. De rest (kontjes, schillen en bouillon) heb je voor dit recept niet meer nodig.
- Smelt de boter in een pan en voeg, als die is gesmolten, in één keer de bloem toe. Bak die, terwijl je roert, 2 minuten mee.25 gram roomboter, 2 eetlepels bloem
- Pak dan een garde en verdun de roux met het kookvocht dat je beetje bij beetje toevoegt, terwijl je blijft roeren.
- Laat de saus nu 2-3 minuten nog sudderen, zodat hij iets indikt.
- Snij de licht afgekoelde asperges in stukken van 1 cm.
- Meng de room door de saus, voeg dan ook de asperges, driekwart van de zalmreepjes en dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.50 ml kookroom, 100 gram gerookte zalm, 1 theelepel gedroogde dille, zout en peper
- Bij het serveren zet je een pasteibakje op een bord en vul dat met de asperagout met zalm. Garneer met reepjes gerookte zalm. Serveer meteen.4 pasteitjes
Opmerkingen:
- Kookroom - Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 50 ml slagroom.
- Ook lekker met verse dille, tijm en rozemarijn.
- Gerookte zalm: vervang door kabeljauw of gepocheerde zalm
Wil je de aspergeragout met zalm bewaren laat hem dan snel volledig afkoelen.
- Koelkast: Laat de ragout afkoelen naar kamertemperatuur. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koeling.
- Diepvries - Laat de ragout afkoelen in de koelkast. Schep de ragout vervolgens in een luchtdicht diepvriesbakje. Vries het dan in. Let op dat je 1 cm onder de rand van het doosje blijft want ragout zet nog uit. Op deze manier blijft de aspergeragout tot twee maanden goed. Laat de ragout in de koelkast ontdooien en verwarm in een pannetje.
Geef een reactie