Vandaag een heerlijk en elegant voorgerecht: Zalm Carpaccio met honing-mosterd dressing. De ziltige gerookte zalm, zoete honing en pikante mosterd zijn smaken die elkaar supergoed aanvullen. De dressing zet je snel in elkaar, zonder pakjes en zakjes. En met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt.
De zelfgemaakte dressing gecombineerd met de gerookte zalm maakt dit voorgerecht zo lekker. En bijkomend voordeel: het is echt heel makkelijk te maken. Binnen 10 minuten staat alles op tafel. En dit gerecht is heerlijk voor een speciale gelegenheid, zoals een lekker etentje, een elegante lunch, Pasen of Kerstmis. Een echte traktatie!
Hemelse zalmcarpaccio met zoete honing mosterd dressing
Wanneer ik terugkijk op de lekkerste etentjes, dan denk ik meestal al snel de lekkerste voorgerechten (mijn favoriete gang). Ik kan genieten van een heerlijke rundercarpaccio of een gerookte kip salade, en bij dit voorgerecht wordt de ziltige zalm gecombineerd met de zoet pikante saus. En dat maakt dit recept echt helemaal af.
Ik herinner me nog precies hoe het de eerste keer dat ik het maakte, smaakte: de ziltige rokerige zalm, was een perfecte combinatie met de zoete kruidige saus. Dit is gewoon echt lekker!
Sinds die dag heb ik het al meerdere malen gemaakt en het blijft een succes bij mijn familie en gasten.
Dus als je op zoek bent naar een heerlijk, makkelijk te maken voorrecht, dan is deze gerookte zalmcarpaccio met honing mosterd dressing een uitstekende keuze. En ik laat je snel zien hoe je dit zelf kunt maken.
Wat heb je nodig voor Gerookte Zalmcarpaccio?
Om deze Zalmcarpaccio met honing-mosterd dressing te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Gerookte zalm: Gebruik dunne plakjes koud gerookte zalm, bijvoorbeeld een Noorse zalm, echte Nederlandse zalm of een wilde zalm.
- Rode ui: Heeft een dieprode, bijna paarse schil, iets dunner dan de schil van een gewone ui. Het is iets minder scherp van smaak en daardoor lekker om rauw te eten in een salade.
- Gemengde sla: Deze sla is een goede keuze voor salades omdat het knapperig is langer vers blijft. Je kunt het eventueel ook vervangen door rucola, wat een lichte pepersmaak geeft.
- Honing: Geeft een licht kruidig zoetje aan de dressing.
- Grove Mosterd: Is wat donkerder van kleur en geeft de dressing een pitje. Bij grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en dat geeft een mooie structuur en bite.
- Dille: Een zacht kruid met fijne naaldachtige blaadjes. Het heeft een licht zoete citroen en azijnachtige smaak. Gebruik verse dille, niet de gedroogde variant, die een bijsmaak kan hebben.
- Kappertjes: Deze diepe groene bolletjes, zijn fris, peperig en pikant. Het zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant.
Hoe maak je Carpaccio van Zalm met honing dille dressing?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Start met het maken van de honing mosterd saus. Meng in een kommetje, honing, mosterd en fijngesneden dille. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de plakjes zalm, zoveel mogelijk in een enkele laag, op een bord.
- Verdeel wat gemengde sla in het midden over de zalmcarpaccio.
- Bestrooi met rode ui, kappertjes en kleine takjes dille. Giet de honing dille dressing over de zalm carpaccio en serveer meteen.
Variaties en Vervangingen
- Ook lekker: Aziatische zalmcarpaccio. Maak een dressing van sojasaus, rijstazijn, sesamolie, gember en knoflook. Garneer de carpaccio met lente-uitjes, sesamzaadjes en toefjes wasabi.
- Ook lekker (2): Mediterraanse zalmcarpaccio. Garneer de carpaccio met fijngehakte tomaten, kappertjes en rode ui. Maak een dressing van olijfolie, citroensap en verse basilicum en peterselie.
- Mosterd: In plaats van grove mosterd kun je ook gele mosterd of Dijon mosterd gebruiken.
Dun gesneden plakjes zalm. Dit kan van verse zalm zijn of van gerookte zalm. Met een dressing breng je de zalmcarpaccio op smaak.
Rauwe vis kan altijd bacteriën bevatten waar je ziek van kunt worden. Het is altijd belangrijk om hele verse zalm te halen, bij een bedrijf dat je vertrouwt. Zalm carpaccio is niet veilig voor zwangere vrouwen, kinderen en kwetsbare ouderen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 10 gram dille hou enkele takjes achter (garnering) en hak de rest fijn.
- 3 eetlepels honing
- 1 eetlepel grove mosterd
- ¼ theelepel grof zeezout
- ⅛ theelepel peper
- 300 gram gerookte zalm dunne plakjes
- 50 gram gemengde sla
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 4 theelepels kappertjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng in een klein kommetje dille, honing, mosterd, zeezout en peper.10 gram dille, 3 eetlepels honing, 1 eetlepel grove mosterd, ¼ theelepel grof zeezout, ⅛ theelepel peper
- Verdeel de gerookte zalm over de borden.300 gram gerookte zalm
- Leg in het midden wat sla.50 gram gemengde sla
- Verdeel de rode ui, kappertjes en achtergehouden takjes dille over de zalm.1 rode ui, 4 theelepels kappertjes
- Giet de dressing over de carpaccio en serveer.
Opmerkingen:
- Aziatische zalmcarpaccio. Maak een dressing van sojasaus, rijstazijn, sesamolie, gember en knoflook. Garneer de carpaccio met lente-uitjes, sesamzaadjes en toefjes wasabi.
- Mediterraanse zalmcarpaccio. Garneer de carpaccio met fijngehakte tomaten, kappertjes en rode ui. Maak een dressing van olijfolie, citroensap en verse basilicum en peterselie.
4. Is het veilig om zalm carpaccio te eten? Rauwe vis kan altijd bacteriën bevatten waar je ziek van kunt worden. Het is altijd belangrijk om hele verse zalm te halen, van een bedrijf dat je vertrouwt. Zalm carpaccio is niet veilig voor zwangere vrouwen, kinderen en kwetsbare ouderen. 5. Bewaren Je kunt zalmcarpaccio met honing-mosterddressing als je het eenmaal hebt gemaakt niet bewaren. Wel kun je vooraf (bijv. In de Ochtend, niet veel eerder) op de borden de zalm, salade en aankleding verdelen. Bewaar afgedekt onder plastic folie in de koeling. Meng de ingrediënten voor de dressing en laat die afgedekt bij kamertemperatuur staan. Zo hoef je net voor het serveren alleen de dressing nog maar over de zalmcarpaccio te schenken.
Geef een reactie