Albondigas dat zijn Spaanse Tapas gehaktballetjes in een heerlijke tomatensaus. De gehaktballetjes bak je aan in de pan waarna je ze laat stoven in de saus. Die breng je op smaak met heerlijke kruiden. Zo lekker! Niet voor niets is Albondigas een van de meest populaire Tapas gerechten in Spanje.

Albondigas - Spaanse Tapas Gehaktballetjes in een Tomatensaus
Ik hou van Tapas, zo lekker. Patatas Bravas, Pinchitos en Spaanse Tortilla, ze komen hier regelmatig voorbij. En deze klassieker: Albondigas of Albondiguillas is één van de meest geliefde Tapas.
Een recept wat voortkomt uit de keuken van Andalusië en wat te vinden is in bijna elke Tapas bar in Spanje.
Is dit het traditionele Albondigas recept? Nee, maar daarbij gezegd hebbende dat er zo veel varianten zijn (soms zelf zonder de tomatensaus), dat dat ook een uitspraak is die je niet kunt houden. Deze albondigas heb ik zelf aangepast naar een familie recept. Pikant, een klein beetje spicy, maar niet zoveel dat de kinderen niet mee kunnen eten. En toch die heerlijke rijke smaken. Echt een aanrader dus.
Kun je dit dan alleen als Tapas eten? Nee deze Albondigas kun je ook maken als makkelijke maaltijd, geserveerd met knapperig brood, rijst of pasta. En natuurlijk een heerlijke salade. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn zo veelzijdig en vol van smaak, hier krijg je geen genoeg van!
Jump to:
Tapas?!
Maar wat zijn Tapas nou eigenlijk? Tapas zijn tussenhapjes. Omdat Spanjaarden vaak om 10.00 uur ’s avonds avondeten, eten ze rond onze dinertijd wat kleine hapjes. De Tapas, vaak geserveerd met een drankje.
Net zoals wij hier de bitterbal bij ons drankje kunnen bestellen en de Grieken Mezze eten (zoals deze Melitzanosalata). Je vindt kleine tapas zaakjes in heel Spanje en ze hebben echt de meest heerlijke recepten.
Wat heb je nodig voor Spaanse gehaktballetjes?
Om deze Albondigas te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Rundergehakt - Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima bij deze Albondigas. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Knoflook - Voor extra smaak
- Tomatenblokjes - Voor de smaakvolle tomatensaus. Gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze de optimale smaak hebben. Je zou gezeefde tomaten (of passata) kunnen gebruiken, maar dat is niet per se nodig omdat de tomaten lang genoeg stoven en uit elkaar vallen.
- Ei - Zorgen ervoor dat het vlees bindt en de vorm houdt tijdens het bakken.
- Paneermeel - Zorgt voor extra binding van de gehaktballen.
- Paprikapoeder - heeft een pikante smaak, wat umami toevoegt aan de saus.
- Chilipoeder - pikant en scherp. Geeft extra pit aan de saus.
- Komijn - proeft zoet, is verwarmend en heeft een nootachtige ondertoon. Je kunt het vergelijken (en ook vervangen) met karwijzaad.
- Nootmuskaat - een zoet, zachte, iets bittere smaak en een verwarmend kruid. Het is goed te gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. Je kunt het vervangen door foelie of kruidnagel.
Hoe maak je Tapas - Albondigas Spaanse Gehaktballetjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, knoflook, peper, zout, en de helft van de kruiden. Kneedt tot alles gemengd is, maar niet te lang. Anders worden de gehaktballetjes vast.
- Wanneer het goed gemengd is pak je ongeveer een eetlepel gehakt en rol je die tot een balletje.
- Verhit wat olie in de pan en bak de albondigas goudbruin. Haal uit de pan met een schuimspaan.
- Schenk olie in de pan en voeg de knoflook toe, bak 1 minuut mee. Schenk dan de tomatensaus erbij en voeg ook de chilipoeder een paprikapoeder toe en laat aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de gehaktballetjes nog 15 minuten sudderen.
Serveer het als makkelijke maaltijd met rijst of noedels. Of als onderdeel van een Tapas maaltijd met Spaanse tortilla, Spaanse omelet reepjes, espetadas en knoflookbroodjes.
Garneren - voor een extra frisse smaak voeg wat reepjes fijngesneden peterselie toe.
Tips
- Laat de saus op laag vuur sudderen, zo wordt hij iets dikker en de smaak geconcentreerder.
- Wil je meer smaak geven aan je tomatensaus, start dan met het bakken van een uitje en voeg daar een teentje uitgeperste knoflook aan toe. Schenk dan de tomatensaus erbij.
- Pittiger? Voeg een fijngehakt chilipepertje mee aan de tomatensaus.
- In dit recept gebruik je “normale” paprikapoeder. Voor een diepere smaak zou je dit kunnen vervangen door gerookt paprikapoeder.
Zorg ervoor dat je het losgeklopt ei toevoegt aan de gehaktballen. Dat dient als bindmiddel. Hou daarbij de hoeveelheid in het recept aan (niet te veel). Wil je gehaktballen maken zonder ei? Voeg dan een sneetje brood dat je eerst een minuut in een laagje melk laat weken.
Dit heeft te maken met teveel kneden. Daarbij wordt het vlees in elkaar gedrukt waardoor het hard en vast wordt. Daarom kneedt je bij het maken van een gehaktbal de ingrediënten tot ze gemengd zijn en stop je daarna.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Albondigas - Spaanse Tapas Gehaktballetjes in een Tomatensaus
Apparatuur
Ingrediënten
Spaanse Gehaktballetjes
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei, maat S
- 5 eetlepel paneermeel
- ½ theelepel paprikapoeder
- ⅛ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olie
Tomatensaus
- 1 eetlepel olie
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 400 gram tomatenblokjes
- ½ theelepel paprikapoeder
- ⅛ theelepel chilipoeder
Instructies
Spaanse gehaktballetjes
- Doe het gehakt in een schaal en voeg het ei, paneermeel, paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, nootmuskaat en knoflook toe. Mix tot alles net gemengd is.500 gram rundergehakt, 1 ei, 5 eetlepel paneermeel, ½ theelepel paprikapoeder, ⅛ theelepel chilipoeder, 1 theelepel gemalen komijn, ⅛ theelepel gemalen nootmuskaat, 1 teen knoflook
- Pak een hoopje met een eetlepel uit de schaal en rol tussen je handpalmen een gehaktbal. Herhaal dat tot al het gehakt op is.
- Doe de olie in de pan en bak de gehaktballen tot ze aan de buitenzijde mooi bruin zijn op gemiddeld vuur.2 eetlepels olie
- Haal de gehaktballen uit de pan en leg even op een bord.
Tomatensaus
- Verhit de olie in de koekenpan en bak de knoflook 30 seconde.1 eetlepel olie, 2 tenen knoflook
- Schenk de tomatenblokjes erbij en schep ook het paprikapoeder en chilipoeder in de pan.400 gram tomatenblokjes, ½ theelepel paprikapoeder, ⅛ theelepel chilipoeder
- Meng goed door, breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat 15 minuten sudderen.
Opmerkingen
- Laat de saus op laag vuur sudderen, zo wordt hij iets dikker en de smaak geconcentreerder.
- Wil je meer smaak geven aan je tomatensaus, start dan met het bakken van een uitje en voeg daar een teentje uitgeperste knoflook aan toe. Schenk dan de tomatensaus erbij.
- Pittiger? Voeg een fijngehakt chilipepertje mee aan de tomatensaus.
- In dit recept gebruik je “normale” paprikapoeder. Voor een diepere smaak zou je dit kunnen vervangen door gerookt paprikapoeder.
Voordat je de albondigas bewaart laat je ze snel afkoelen.
- Koelkast - Bewaar ze afgedekt tot 3 dagen in de koelkast.
Invriezen - Bewaar de gebakken albondigas in de saus in een diepvriesbak. Probeer wat ruimte tussen de gehaktballen te laten. Zo blijven ze tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen
- Gasfornuis: Verwarm al roerend op gemiddeld vuur tot de gehaktballen goed warm zijn (ook aan de binnenkant) en de saus warm.
- Oven: 20 minuten bij 180 °C.
Geef een reactie